Biserica Sfântul Nicolae din parohia Floreşti la sărbătoarea hramului

Publicat pe: 8 decembrie 2010|Secțiunea: Ştiri|

imagineDuminică, 5 decembrie 2010, biserica parohială de pe str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 3, din localitatea Floreşti, şi-a serbat hramul, fiind ziua premergătoare sărbătorii Sf. Nicolae. Cu acest prilej, în prezenţa unui mare număr de credincioşi ai parohiei, s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească. La eveniment au participat, ca invitaţi speciali, pr. Marcel Andreica, paroh ortodox din Floreşti, dl deputat Horea Uioreanu, binefăcător al Bisericii, dl. Ioachim Vancea, primarul Floreştiului, dl. viceprimar Horea Şulea, alţi reprezentanţi ai oficialităţilor locale.

Alături de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, la masa Sfântului Altar, au concelebrat: pr. paroh Marius Ungureşan, protopop de Cluj II, pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, pr. Marius Cerghizan, secretar episcopal, pr. Ovidiu Lăpuşte, pr. Mircea Sonea, pr. Vasile Nistor şi pr. Florin Isac. Răspunsurile liturgice, dar şi frumoase colinzi, au fost interpretate de corul de copii al parohiei dirijat de d-na preoteasă Mihaela Ungureşan şi compozitoarea Anca-Mona Mariaş, dirijoarea corului „Junior Vip”. În cadrul celebrării liturgice, un copilaş al parohiei – Filip, pregătit de sora Lucia OSBM, a primit Prima Sf. Împărtăşanie. De asemenea, subdiaconul Florin Pop, student masterand al Facultăţii de Teologie din cadrul UBB, a fost ridicat la treapta diaconiei.

În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin şi-a exprimat bucuria de a fi din nou în mijlocul comunităţii greco-catolice din Floreşti, după care a meditat Evanghelia duminicii, despre femeia gârbovă, care timp de 18 ani nu a putut să se ridice şi să privească spre Dumnezeu. Pe această femeie Isus a chemat-o şi şi-a impus mâinile „ca şi la o hirotonire”, dăruindu-i vindecarea fizică, dar şi vindecarea spirituală prin care ea a înţeles că darul însănătoşirii îi vine de la Dumnezeu. Cei prezenţi în sinagogă s-au bucurat de vindecarea femeii şi totuşi, cineva s-a supărat: este vorba despre mai-marele sinagogii, care nu participa la cultul propriu-zis, ci avea mai mult un rol disciplinar. El se îngrijea de aplicarea legii, conform căreia, „sâmbăta nu se pot săvârşi minuni”, indiferent cine este cel care le face. El face parte din categoria celor care „rămân în continuare departe de a înţelege semnificaţia miracolului săvârşit şi, paradoxal, ei sunt cei care se dovedesc a fi gârboviţi spiritual, cei care privesc doar spre materie, privesc spre litera legii şi nu văd spiritul legii prin care se aduce mărire lui Dumnezeu. În cazul femeii gârbove, aceasta a adus laudă lui Dumnezeu imediat după ce s-a vindecat”.

La finalul celebrării, pr. Marius Ungureşan a mulţumit Episcopului eparhial şi tuturor celor prezenţi – preoţi, diaconi, credincioşi, a mulţumit corului, fiind amintiţi şi membrii Consiliului Parohial şi credincioşii care au avut o contribuţie importantă la viaţa şi realizările parohiei. Se împlineşte un an de când PS Florentin a binecuvântat noul iconostas al bisericii din Floreşti, acoperit cu foiţă de aur şi realizat după modelul iconostasului din biserica Mănăstirii Nicula. Una dintre realizări este faptul că, între timp, au fost fixate icoanele de la iconostasul care a fost amenajat astfel încât şi din interiorul altarului să aibă un aspect plăcut. Totodată, la iconostas a fost adăugată o icoană a Maicii Sfinte asemenea celebrei icoane de la Nicula, care poate fi înălţată atunci când se deschid uşile împărăteşti şi în restul timpului este coborâtă în zona centrală a iconostasului. Tot în ultimul an, a fost perfecţionat situl parohiei, precum şi sistemul on-line prin care credincioşii au posibilitatea de a asista la slujbe din faţa calculatorului. Prezentarea parohiei greco-catolice şi a bisericii Sfântul Nicolae din Floreşti se află la adresa: www.biserica-greco-catolica-floresti.ro.

În semn de apreciere, şi pentru că urma sărbătoarea Sfântului Nicolae, au fost oferite diplome şi cadouri unor copii ai parohiei cu o viaţă spirituală deosebită. Luând cuvântul, PS Florentin a mulţumit pr. Marius pentru invitaţia de a fi la Floreşti, a mulţumit fiecărui invitat, corului, tuturor participanţilor la acest moment sărbătoresc. A urmat agapa fraternă oferită cu generozitate de gazdele sărbătorii, membrii parohiei greco-catolice Floreşti.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine