Comunitatea este primul ‘Sacrament’ al prezenţei lui Dumnezeu în lume

publicat la 17 ianuarie 2011 în Ştiri

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, dând curs invitaţiei Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, celebrează, la fel ca în fiecare an, în intervalul 18-25 ianuarie 2011, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Tema de meditaţie care în acest interval de timp reuneşte în acelaşi gând întreaga lume creştină a fost propusă de către Bisericile din Ierusalim şi este un citat din Faptele Apostolilor: “Şi stăruiau în învăţătura Apostolilor şi în părtăşie, în frângerea pâinii şi în rugăciuni” (Fapte 2,42).

În zilele stabilite şi în parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla, pe lângă rugăciunile prescrise, se vor organiza programe de rugăciune împreună cu fraţii din alte Biserici. În mod deosebit, în această perioadă de comuniune fraternă între Biserici, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a îndemnat credincioşii greco-catolici să se roage pentru sănătatea Mitropolitului ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Înalt Preasfinţia Sa Bartolomeu Anania.

La nivel eparhial, marţi 18 ianuarie a.c., de la ora 18, în Capela Sfântul Iosif din Piaţa Cipariu, va fi organizată o Seară Ecumenică de Rugăciune, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai mai multor confesiuni creştine. Întâlnirea va fi deschisă printr-un oficiu de rugăciune care include citirea textului biblic de referinţă, după care PS Florentin va adresa un cuvânt de bun-venit invitaţilor. Va urma cuvântul reprezentanţilor diferitelor confesiuni creştine. În încheiere, participanţii vor fi invitaţi ca toţi împreună să facă rugăciunea zilei propusă de Bisericile din Ierusalim, după care va urma “salutul păcii” – moment de strângere a mâinilor şi de frăţească comuniune.

Mesajul Episcopului de Cluj-Gherla cu prilejul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor: “Comuniunea în ea însăşi este un semn. Omul singur, închis, izolat, cu greu poate fi un semn al lui Dumnezeu pentru alţii. Comunitatea în armonie, în bucurie, în pace, este primul ‘Sacrament’ al prezenţei lui Dumnezeu în lume, o prezenţă care se impune prin simpla ei existenţă. Aceasta este comunitatea celor care se mântuiesc. A aparţine ei înseamnă a fi mântuit. Aşadar, garanţia mântuirii rezidă chiar în dăruirea reciprocă ce ne pune pe fiecare la dispoziţia celuilalt.

Care sunt elementele caracteristice acelei prime comunităţi creştine?

  • Apostolii propovăduiesc, mărturisesc Învierea şi săvârşesc miracole.
  • Cu toţii se roagă împreună, lăudând pe Dumnezeu la templu, frângând pâinea acasă.
  • În comuniune de caritate, “o singură inimă şi un suflet”, se adună împreună şi pun toate în comun, cu bucurie şi întru curăţia inimii.
  • Sunt stimaţi de ceilalţi.

Ca urmare, unitatea, armonia şi iubirea în cadrul diferitelor comunităţi creştine condiţionează implicit unitatea, armonia şi iubirea din cadrul marii Familii Creştine a Trupului lui Hristos.

Pentru a practica ecumenismul la nivelul Bisericilor noastre, să încercăm să trăim “ecumenismul spiritual” în familiile noastre, să învăţăm copiii şi tinerii noştri să se roage pentru unitatea creştinilor, şi atunci pasul următor va fi deja pregătit pentru momentul în care vor deveni factori de decizie în societate şi vor putea influenţa pozitiv mişcarea ecumenică.

Binecuvântăm pe toţi cei care, cu credinţă, cu frică de Dumnezeu şi evlavie, vor participa la Rugăciunea pentru unitatea creştinilor, cu speranţa că, astfel, Biserica lui Hristos va înainta pe drumul idealului unităţii (cf. Ioan 17,21).”

VS – DIRMM

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *