Anunţ: Ziua Mondială a Bolnavului (a XIX-a) în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 9 februarie 2011|Secțiunea: Ştiri|

Asociaţia Medicilor Catolici din România (AMCR) – Filiala Cluj, în colaborare cu Episcopia Română Unită, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla vor celebra „Ziua Mondiale a Bolnavului şi a personalului sanitar”, zi internaţională sărbătorită de întreaga Biserică Catolică, în fiecare an, la 11 februarie – zi în care, după calendarul latin (romano-catolic), are loc sărbătoarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Tema aleasă de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea pentru celebrarea Zilei Bolnavului din acest an, este „Prin rănile lui aţi fost vindecaţi” (1Pt 2,24).

Duminică, 13 februarie, Ziua Mondială a Bolnavului va fi celebrată festiv la Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă” în prezenţa Episcopului Eparhial, a preoţilor, a credincioşilor şi a invitaţilor – directori ai unor clinici din Cluj şi alte personalităţi ale lumii medicale clujene. O invitaţie specială la momentele de rugăciune pentru bolnavi şi de reflecţie asupra suferinţei umane, a fost făcută şi d-lui dr. Florin Stamatian, Prefect al Judeţului Cluj.

Pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii, ne-a dat detalii despre programul zilei, care „va începe la ora 10.00, prin intrarea în procesiune a reprezentanţilor asociaţiilor Bisericii care se îngrijesc de persoane aflate în suferinţă. În Catedrală vor fi întâmpinaţi mai mulţi bolnavi neuromotori de la Şcoala Ajutătoare din Baciu, persoane cu handicap neuropsihic de la Centrul de zi ‘Sfânta Maria’, membrii ai Fundaţiei ‘Credinţă şi Lumină’, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Caritas eparhial – Cluj. Cu toţii vor purta câte o lumânare aprinsă pe care o vor depune în faţa Crucii lui Isus Hristos, Cel care a luat asupra Sa suferinţele lumii întregi, rănile Sale devenind izvor de vindecare şi cale spre mântuire.”

În continuare, va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul căreia Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, va prezenta Mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru aceată zi. În unire cu Sfântul Părinte şi cu întreaga Biserică Catolică – în care se celebrează 153 de ani de la apariţia Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes, loc al vindecării şi al întâlnirii neîncetate cu Mama lui Isus şi Mama plină de iubire a fiecărui om – rugăciunea Zilei Mondiale a Bolnavului va fi o invocare a grijii, priceperii, răbdării şi compasiunii de care au nevoie cei aflaţi în suferinţă. În mod special va fi invocată puterea vindecătoare a iubirii, în primul rând a iubirii ce izvorăşte din Euharistie, din întâlnirea personală cu Hristos prin împărtăşirea cu Sfintele Taine.

La încheierea celebrării liturgice, reprezentantul medicilor catolici, dl. prof. dr. Florian Ştefan, director al Clinicii de Neurochirurgie din Cluj, va susţine o alocuţiune despre semnificaţia Zilei Bolnavului în lumina experienţei pe care a acumulat-o, prin purtarea de grijă şi vindecarea pe care, ca medic, le oferă celor bolnavi. În aceeaşi zi, după Sf. Liturghie, Episcopul de Cluj-Gherla va vizita bolnavii din două clinici clujene: copiii de la Clinica de Neurologie infantilă, iar de la ora 17.00, bolnavii de la Clinica Medicala III, unde se va celebra Slujba Vecerniei în capela greco-catolică.

PS Florentin doreşte ca, în comuniune cu medicii şi personalul sanitar, să-i încurajeze şi să-i lumineze prin binecuvântare şi rugăciune pe bolnavi, tratamentul lor trupesc să fie astfel întregit de un tratament spiritual, sufletesc. Totodată, Preasfinţia Sa doreşte să asigure personalul medical şi bolnavii de rugăciunile sale şi ale întregii Biserici.

Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine