Un dialog al iubirii şi al păcii

Publicat pe: 16 februarie 2011|Secțiunea: Ştiri|

Comunitatea creştină din Cluj a trecut printr-un moment de împărtăşită suferinţă şi durere la trecerea spre cele veşnice a Mitropolitului Bartolomeu Anania. Paradoxal, acest impresionant moment a condus la apropiere, la împreună-rugăciune, la gesturi reciproce de frăţietate, într-un adevărat dialog al iubirii creştine.

După ce, în repetate rânduri, credincioşii greco-catolici au fost invitaţi la rugăciune pentru Înaltul Ierarh ortodox, la momentul rânduit, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a participat la oficiile funerare celebrate în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă în memoria regretatului Arhipăstor. În toate aceste împrejurări, Arhiereul greco-catolic a fost primit cu multă stimă, cu respect şi frăţească dragoste.

Prin mesajul primit în aceste zile din partea Preasfinţiei Sale Irineu Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, putem spune că acest dialog al iubirii creştine continuă. Redăm, mai jos, conţinutul acestui mesaj:

Cluj-Napoca, 11 Februarie 2011

Preasfinţiei Sale,
Preasfinţitului FLORENTIN
Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla

Preasfinţia Voastră,

Vestea plecării spre Împărăţia cerurilor a Părintelui nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu a îndurerat întreaga Biserică Ortodoxă şi pe fiii duhovniceşti ai Eparhiei Clujului, dar la această durere s-a răspuns cu multă compasiune şi solidaritate.

Ca expresie a acestei solidarităţi, stau mărturie şi ceremoniile de înmormântare a Părintelui nostru Bartolomeu, desfăşurate în prezenţa a 30 de ierarhi, a unor înalţi demnitari de stat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, civile şi militare, a unor personalităţi din lumea academică, artistică şi culturală, a numeroşi preoţi şi călugări şi a peste 10.000 de credincioşi.

Prezenţa şi rugăciunile Preasfinţiei Voastre au fost pentru noi o adevărată mângâiere. De aceea, vă rugăm să primiţi mulţumirile şi întreaga noastră recunoştinţă.

Îl rugăm pe Bunul şi Milostivul Dumnezeu să vă răsplătească jertfa şi să vă dăruiască deplină sănătate şi mult ajutor în activitatea pe care o desfăşuraţi în Biserica lui Hristos.

Din încredinţarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Cu frăţească dragoste întru Hristos Domnul,

† IRINEU BISTRIŢEANUL
Episcop Vicar
al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului

Primind cuvintele de aleasă preţuire şi înfrăţire întru Hristos, ne exprimăm gratitudinea şi nădejdea de a putea continua acest dialog al iubirii, al păcii şi al bunei-înţelegeri în adevăr, caritate şi dreptate pentru mântuirea sufletelor noastre şi pentru binele poporului drept-măritor creştin din întreaga Biserică.

Biroul de presă al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla

imagine