Ziua Mondială a Bolnavului şi a personalului sanitar a fost celebrată la Cluj

publicat la 16 februarie 2011 în Ştiri

În organizarea Asociaţiei Medicilor Catolici din România (AMCR) – Filiala Cluj şi a Episcopiei de Cluj-Gherla, programul Bisericii Greco-Catolice clujene dedicat “Zilei Mondiale a Bolnavului şi a personalului sanitar”, zi care aminteşte de apariţia Preasfintei Fecioare Maria şi de vindecările minunate de la Lourdes, s-a desfăşurat duminică, 13 febr. a.c., şi a debutat prin celebrarea festivă a Sfintei Liturghii la Catedrala “Schimbarea la Faţă”. Evenimentul a reunit şi în acest an o mare mulţime de credincioşi, între care şi numeroşi medici, personal sanitar, familii care au venit să se roage pentru părinţi, fraţi sau fii aflaţi în suferinţă. Au participat, ca invitaţi speciali, directori ai unor clinici din Cluj şi alte personalităţi ale lumii medicale clujene, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, dr. Florin Stamatian, prefect al Judeţului Cluj şi deputatul Horea Uioreanu.

imagine

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla şi de un grup de preoţi, între care şi preoţii care sunt repartizaţi la spitalele clujene. În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a meditat asupra pildei vameşului şi fariseului – care se citeşte în prima duminică din perioada Triodului – prezentând şi Mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru aceată zi, cu tema “Prin rănile lui aţi fost vindecaţi” (1Pt 2,24). La încheierea celebrării liturgice pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, a invitat la microfon pe dr. Florin Stamatian, prefectul Jud. Cluj, care a vorbit despre puterea lui Isus de a vindeca toţi bolnavii, arătându-le astfel calea spre credinţă. De asemenea, a specificat faptul că “sistemul modern de sănătate este o extensie a ceea ce Biserica a făcut de-a lungul timpului, în Biserică fiind amenajate primele aşezăminte spitaliceşti”. Prefectul a amintit de comemorarea Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes, “cea care prilejuieşte împlinirea voiajului speranţei”, anual, pentru zeci de mii de credincioşi.

În continuare, din partea Asociaţiei Medicilor Catolici, a fost invitat la cuvânt dr. Florian Ştefan, director al Clinicii de Neurologie din Cluj. A vorbit din experienţa de medic, de om menit “să facă să încolţească speranţa acolo unde pare a se prăbuşi”. Pentru că “nu este bucurie mai mare decât aceea de a aduce zâmbetul pe chipul unui om aflat în suferinţă”. “A fi medic înseamnă dăruire, sacrificiu, ore de muncă şi ore de studiu. Înseamnă griji şi o enormă responsabilitate. Dar dincolo de acestea, a fi medic înseamnă a fi în postura acelui om de care se leagă speranţa cea mai de preţ a oamenilor, speranţa la sănătate, la viaţă. […] Rugămintea cea mai mare îţi este adresată nu atât prin vorbe, cât din priviri. Şi nu există răsplată mai mare pentru efortul depus, decât aceeaşi privire scăldată în lacrimi de recunoştinţă. Sunt acestea clipe magice, pe care nici o altă profesie nu are privilegiul de a le trăi. […] Dacă şti să fi medic cu adevărat răsplata ta va fi cunoaşterea unui crâmpei din iubirea Mântuitorului.”

imagine

Mulţumind distinşilor invitaţi care, prin cuvântul rostit, au creat punţi de iubire şi solidaritate care alină dureri, care apropie pe oameni de Dumnezeu – după cum îndeamnă, în mesajul său, şi Sf. Părinte Benedict al XVI-lea, pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, a dorit să mulţumească tuturor acelora care, într-un fel sau altul, fac astfel de punţi: Asociaţiei Medicilor Catolici, Asociaţiei Caritas-Eparhial, care prin două departamente, cel socio-medical şi cel de asistenţă şi consiliere pentru persoane cu dizabilităţi, aduc alinare celor în suferinţă; Asociaţiei pentru protejarea şi ajutorarea handicapaţilor neuro-psihici, Centrului de zi “Sf. Maria”; Fundaţiei “Credinţă şi Lumină”, Şcolii ajutătoare din Baciu şi deopotrivă a mulţumit medicilor, personalului sanitar, asistenţilor sociali, preoţilor care fac pastoraţie în spitale, familiilor care au în grijă bolnavi, dar şi autorităţilor prezente.

A urmat un moment emoţionant, cu gratitudine, PS Florentin a mulţumit dr. Eugen Lupu, preşedintele Asociaţiei Medicilor Catolici, “un om care din timpul regimului trecut a încercat şi a reuşit să îmbine medicina trupească cu medicina sufletească – un om care a făcut cinste profesiei de medic”. În numele Curiei Episcopale şi al său personal, PS Florentin i-a mulţumit pentru întreaga activitate pusă în slujba binelui, a vindecării dar şi în slujba Bisericii şi a credinţei. Alături de diploma de merit, dr. Eugen Lupu a primit şi medalia omagială “Sf. Iosif”, care este oferită personalităţilor Eparhiei de Cluj-Gherla. Primind distincţia din mâna Episcopului, dr. Lupu i-a mulţumit, spunând: “Orice, în viaţă, are un început şi un sfârşit. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere şi elan ca să închin munca mea lui Dumnezeu şi societăţii, mai ales celor aflaţi în suferinţă”.

imagine

La încheierea Sfintei Liturghii, PS Florentin a mulţumit oaspeţilor, prefectuui, Consiliului Judeţean care susţine asociaţiile Bisericii, deputatului Horea Uioreanu, în mod particular pentru acţiunile din cadrul Asociaţiei Caritas Eparhial. Au urmat mulţumiri adresate tuturor celor prezenţi, voluntarilor, asistenţilor sociali, asociaţiilor din cadrul Eparhiei, d-nei Ana Maria Ilieş, coordonatoarea Centrului de zi “Sf. Maria”, preoţilor capelani în spitale, tuturor directorilor de clinici mai ales celor care “au înţeles necesitatea unor capele în spital”, mulţumiri pentru surorile implicate în serviciul medical prin centrele de asistenţă pe care le coordonează sau celor de la Policlinica “Familia Sfântă”. Ultimul îndemn adresat fiecărui credincios, a fost de a lua ce este mai bun din evanghelia zilei: dreptatea fariseului dar însoţită de umilinţa vameşului.

Programul Zilei Bolnavului a continuat după Sf. Liturghie, când PS Florentin a vizitat două clinici clujene: copiii de la Clinica de Neurologie infantilă, unde au participat şi tineri din ASTRU cu dorinţa de a oferi încurajare şi bucurie, iar după-masă, s-a celebrat Slujba Vecerniei în capela greco-catolică a Clinicii Medicala III, după rugăciune fiind vizitaţi bolnavii din saloane. Adresându-se bolnavilor şi medicilor prezenţi la Vecernia celebrată în prezenţa multor preoţi, PS Florentin a spus: “Noi, oamenii, fugim în mod firesc de suferinţă, de boală şi durere, dar prin Hristos suferinţa are un sens, chiar şi moartea capătă un sens – ea este un moment de trecere de la o viaţă limitată spre o viaţă nelimitată, spre viaţa veşnică. Dacă ne amintim exemplul martirilor şi mărturisitorilor închisorilor din timpul regimului comunist, vedem cât de importantă este credinţa în timpul de suferinţă: prin credinţa lor, episcopii închişi au reuşit să dea un sens suferinţei, să transforme acele locuri de durere, celulele închisorilor, în capele de rugăciune, în locuri de sfinţire.”

imagine

“În mesajul său, Sfântul Părinte ne îndeamnă să medităm asupra suferinţei, dar şi să sensibilizăm comunitatea şi societatea noastră faţă de bolnavi. Vedem un dezechilibru în societatea noastră care aruncă miliarde de dolari pentru distrugere şi nu se preocupă de atâtea milioane de oameni care mor pentru că nu au ce mânca sau nu au o îngrijire medicală elementară. Sfântul Părinte ne invită să vedem în bolnavi Chipul Chipurilor, Icoana Icoanelor, pe Domnul nostru Isus Hristos. În general, societatea urăşte suferinţa – pe cel care este în suferinţă îl marginalizează, îl ascunde. În evanghelia duminicii, după înmulţirea pâinilor, Isus trece lacul Galileii şi mulţimile îl aşteaptă, nu cu ce au mai bun şi mai frumos, ci îl aşteaptă cu bolnavii, îi aduc pe aceştia în faţa Lui, pentru că au înţeles că El a venit ca să ia asupra Sa suferinţa, să vindece bolile, să aducă alinare. De aceea, noi, toţi cei care suntem aproape de cei aflaţi în suferinţă, trebuie ca primul gând să-l avem la Cruce: de la misterul Crucii ne vine puterea, pentru că Dumnezeu ne-a iubit şi a murit pentru noi pe Cruce, dar a murit şi pentru cel de lângă noi. Înseamnă că misterul morţii lui Hristos din iubire trebuie să ne mişte şi pe noi sufleteşte, pentru că acela la capul căruia stăm este o persoană pentru care Hristos şi-a jertfit viaţa. Hristos este în chipul acestui om şi dacă noi reuşim să vedem în chipul bolnavului, Chipul lui Hristos, atunci îl vom putea iubi ca pe Hristos. Acesta este mecanismul spiritual al iubirii care trebuie să ne convertească inima indiferent de religie, de confesiune, sau de rasă. Hristos a murit pentru toţi pe Cruce.”

V.S.-DIRMM

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *