Conferinţa „Geneză şi genetică – Plan divin sau întâmplare?”
Miercuri, 23 februarie 2011, la Sîngeorz-Băi a avut loc conferinţa „Geneză şi genetică – Plan divin sau întâmplare?”, susţinută de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, pentru elevii şi cadrele didactice de la Liceul „Solomon Haliţă” din localitate. O conferinţă bine documentată ştiinţific dar presărată şi cu citate din Biblie, aşa cum îl ştim pe Episcopul nostru, ca un bun cunoscător al Sfintei Scripturi. Înainte de această conferinţă a avut loc o prezentare de carte. Scriitorul Grigore Avram şi-a prezentat cartea „Contra răului din noi”. A vorbit despre aceasta scriitoarea Melania Cuc. Un lucru deosebit este faptul că mulţi elevi de la liceu şi-au arătat dorinţa de a citi cartea.
Nu cu mult timp în urmă, mass-media, exagerând, a numit oraşul Sîngeorz-Băi ca fiind „oraşul drogurilor”, atunci când s-a depistat că mai mulţi tineri de la liceu şi şcoala generală din localitate consumă droguri. S-au pus în alertă autorităţile locale, conducerea şcolii, poliţia şi, mai ales, părinţii în cauză, care îşi considerau copiii nevinovaţi. Am fost cu toţii surprinşi că în acest mic orăşel de la poalele Munţilor Rodnei există acest fenomen. Ne întrebăm: Ce-i de făcut? Tinerii de astăzi reprezintă viitorul nostru. Copiii cresc fără dragostea părintească, deoarece mulţi părinţi sunt plecaţi în alte ţări la muncă. Alţi părinţi sunt despărţiţi prin divorţ iar alţii au înţeles că a pune banul pe primul loc înseamnă a fii „cineva” în societate. Un asemenea părinte spunea fiicei sale, care este elevă în ultimul an de liceu: „Dacă îţi iei bacalaureatul, îţi cumpără tata maşină”. Oare pentru această fiică, lucrul cel mai important este maşina?
Se vede la tineri o dorinţă mare de a face comuniune şi în acelaşi timp lipsa valorilor şi a unei ierarhii corecte a acestora. Biserica are ceva de spus acestor tineri şi părinţilor lor. Preasfinţitul Florentin spunea că dragostea părintească nu poate fi înlocuită de calculator, de lumea virtuală pe care acesta o oferă. Iar natura înconjurătoare, la care am uitat să privim, ne vorbeşte despre Creator. Comuniunea şi dragostea, oferite de Isus Cristos prin Biserică, sunt mult mai puternice decât acea comuniune căutată de tineri în locuri nepotrivite. Consider că această conferinţă a atins multe suflete. Cuvântul lui Dumnezeu pare o sămânţă mică şi neînsemnată în comparaţie cu provocările din societate, dar este viu şi lucrător. Dacă această sămânţă a Cuvântului lui Dumnezeu este trăită în mod autentic, poate să rodească însutit. Poate să schimbe viaţa unui tânăr. Şi dacă acest tânăr devine părinte la rândul său şi om responsabil care trăieşte în dragostea lui Dumnezeu, într-o viaţă de om face mult bine societăţii.
Biserica nu prezintă societăţii o alternativă uşoară, dar în schimb foarte frumoasă. Ce este mai frumos decât o persoană care trăieşte în harul şi dragostea lui Dumnezeu. Este o binecuvântare pentru societate şi pentru toţi care o întâlnesc. Un tată care avea 7 copii şi o situaţie materială modestă a fost întrebat: „Ce moştenire laşi copiilor tăi?” El a răspuns: „Gustul muncii şi darul credinţei.” Putem privi şi noi cu multă speranţă în viitor, chiar dacă ne înconjoară atâtea exemple negative. Dragostea lui Dumnezeu este mai mare decât orice rău; iar prin credinţă, Dumnezeu face minuni în viaţa omului.
pr. Nicolae Jarda