Anunţ: Prima serbare a hramului bisericii greco-catolice din cartierul clujean Someşeni

Publicat pe: 17 martie 2011|Secțiunea: Ştiri|

imagineBiserica greco-catolică „Sfântul Iosif” din cartierul clujean Someşeni (str. Branului nr. 17), va fi în veşmânt de sărbătoare, duminică, 20 martie a.c., când, pentru întâia oară de la data sfinţirii (din 3 oct. 2010), va fi organizată Serbarea Hramului. Programul pregătit cu acest prilej va începe la ora 10.00, prin celebrarea Sfintei Liturghii de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu un sobor de preoţi, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Magnificat” al Catedralei Episcopale din Cluj, dirijat de Prof. Alexandru Suciu.

La sărbătoare sunt aşteptaţi mulţi credincioşi, persoane consacrate din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, Părinţi Iezuiţi, membrii ai altor ordine religioase. Între invitaţii speciali se află Primarul Mun. Cluj-Napoca, Sorin Apostu, Prefectul Jud. Cluj, Florin Stamatian, deputaţi, senatori, binefăcători care şi-au adus contribuţia la realizările parohiei. Menţionăm faptul că biserica greco-catolică din Someşeni a fost construită în timpul record de 1 an, dar după ce a fost cerută de la Dumnezeu vreme de peste 60 de ani, chiar şi prin rugăciunea marelui Arhiereu Iuliu Hossu.

Referindu-se la acest eveniment marcant din viaţa parohiei, pr. paroh Cristian Goia a specificat: „Ne bucurăm că întâia sărbătoare a hramului noii biserici ne găseşte cu toate lucrările finalizate, până la cele mai mici finisări şi amenajări interioare. Totul a fost posibil prin contribuţia plină de dăruire a donatorilor, a membrilor consiliului parohial, dar şi a credincioşilor. Fie ca Sfântul Iosif, patronul acestei biserici, cel care a ocrotit Sfânta Familie – pe Isus şi pe Preasfânta Fecioară Maria, să ocrotească această mare familie creştină ce s-a reunit sub acoperământul bisericii din Someşeni şi să ne călăuzească paşii pe calea mântuirii.”

Printr-un ceremonial solemn programat la sfârşitul celebrării liturgice, se va înfiinţa Reuniunea Mariana în parohia Someşeni cu titulatura Buna-Vestire – un semn vizibil al înfloririi vieţii spirituale a comunităţii greco-catolice de aici. În cadrul ceremonialului, 21 de credincioşi ai parohiei se vor consfinţi la Maica Domnului intrând în Reuniunea Mariană. Ei vor face angajamentele şi vor primi din partea Preasfinţiei Sale Florentin însemnele apartenenţei lor la asociaţie, insigna, eşarfa albastră şi o diplomă de membru. Noii membri vor face o mărturisire a credinţei, moment după care, în jurul steagului marian, vor cânta Imnul Reuniunii Mariane, „Sub steagul tău, Marie”.

V.S. – Biroul de presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

Contact: tel. 0729.884887 – Pr. Cristian Goia, consilier eparhial şi paroh al parohiei Someşeni

imagine

Scurt istoric – biserica greco-catolică „Sf. Iosif ” din Someşeni

Biserica Greco-Catolică din Someşeni are hramul „Sf. Iosif”, tatăl purtător de grijă al Mântuitorului Isus Hristos. Hramul bisericii este acelaşi cu hramul parohiei care a fost ales la reînfiinţarea parohiei în anul 1990. Sf. Iosif este patronul Bisericii Catolice, al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj şi al Bisericii noastre. Este primul hram sărbătorit după sfinţirea Bisericii.

În 13 martie 1990, un grup de enoriaşi din Someşeni a cerut Episcopiei şi autorităţilor locale reînfiinţarea parohiei. În anii 1990-1991, Sfintele Liturghii s-au desfăşurat într-o capelă oferită de credincioşi, parohia fiind păstorită de către pr. ieromonah Dâncuş Sabin, care în condiţii vitrege s-a îngrijit de sufletele enoriaşilor. Între 1991-1994 parohia a fost păstorită de pr. Morar Victor. În această perioadă, pe lângă o altă capelă improvizată, s-a aprobat folosirea pentru celebrările liturgice a bisericii romano-catolice din „Sfânta Elisabeta” din Someşeni. Din 1994, parohia a fost preluată de către pr. Ioan Andreica care a păstorit cu multă dăruire comunitatea, până în anul 2008. În această perioadă s-a cumpărat casa parohială şi terenul pentru noua biserică.

În anul 2008 în parohie a fost numit pr. Cristian Goia, care s-a preocupat pentru zidirea noului lăcaş de cult. Piatra de temelie a fost pusă la data de 16 august 2009, iar lucrările de construcţie au început la data de 17 august 2009. În 4 octombrie 2009 au fost sfinţite clopotele, iar la sfârşitul lunii septembrie 2010 s-au finalizat lucrările de construcţie. Duminică 3 octombrie 2010, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu împreună cu un sobor de 50 de preoţi a sfinţit Biserica din Someşeni în prezenţa a aproximativ 1500 de credincioşi.

Înainte de perioada comunismului enoriaşii din Someşeni nu au avut un lăcaş propriu de cult şi de aceea liturghiile se celebrau tot în Biserica Romano-Catolică din Someşeni. Cardinalul Iuliu Hossu, într-o corespondenţă din februarie 1946 cu ordinariatul Romano-Catolic de Alba-Iulia îşi exprima dorinţa construirii unui lăcaş de cult pentru enoriaşii din Someşeni „suntem hotărâţi să ridicăm o bisericuţă pentru credincioşii noştri cu orice jertfă îndată ce împrejurările ne vor permite”. Împrejurările şi vitregiile vremii nu au permis ca această dorinţă să se realizeze atunci, ci doar acum la mai bine de 60 de ani acest vis a Cardinalului Iuliu Hossu s-a împlinit şi credincioşii din Someşeni au biserica lor proprie unde pot sa aducă laudă lui Dumnezeu.

Construcţia Bisericii, precum şi dotarea ei cu obiecte de cult şi mobilier a fost posibilă prin donaţiile credincioşilor, sprijinul Primăriei Municipiului Cluj, Secretariatul de Stat pentru Culte, organizaţiei Kirche in Not din Germania precum şi cu ajutorul altor sponsori, donatori şi binefăcători din ţară şi străinătate.

Pr. Cristian Goia