Hramul bisericii din Someşeni – apel la rugăciune pentru pace şi solidaritate

Publicat pe: 21 martie 2011|Secțiunea: Ştiri|

imagineDuminică, 20 martie 2011, a fost o zi de mare bucurie pentru comunitatea greco-catolică din Someşeni, care şi-a sărbătorit, pentru întâia oară de la data sfinţirii – 3 octombrie 2010 -, hramul noii biserici parohiale din localitate, Sfântul Iosif. După primirea Episcopului de către preoţi şi credincioşi, copiii parohiei au dat tonul rugăciunii şi zilei de sărbătoare prin programul artistic în limbile română şi italiană, coordonat de d-ra Laura Goia şi d-na Sara Marişca. În continuare, Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu pr. Cristian Goia, paroh în Someşeni, şi preoţii invitaţi, între care amintim pe pr. Romulus Silaghi, consilier pastoral, pr. Sabin Brudaşca din parohia Gheorgheni, pr. Ioan Ureche din parohia Zorilor, pr. ceremonier Ioan Isac din parohia Andrei Mureşanu, răspunsurile liturgice fiind date de Corul Magnificat al Catedralei episcopale, dirijat de prof. Alexandru Suciu.

În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a meditat fragmentul evanghelic despre slăbănogul care a fost adus la Isus, fiind coborât cu patul prin acoperiş: „Cine are puterea de a se ridica deasupra curentului lumii, de a primi cuvântul Evangheliei, acela va fi condus în faţa lui Isus şi va putea primi vindecarea. Isus nu este deranjat de slăbănog şi nici de faptul că se distruge acoperişul casei în timp ce El vorbeşte. Isus priveşte în suflete şi vede că aceşti oameni fac acest gest din puterea credinţei. Isus, privind aceste suflete pline de credinţă, oferă binecuvântare sufletului bolnav pentru a-l vindeca în primul rând de boala păcatului şi apoi de boala trupească, ca semn al vindecării sale sufleteşti. Isus spune acelui bolnav: ‘învie din păcat şi ia-ţi legătura ta trupească, ia-ţi patul de care erai legat şi întoarce-te, converteşte-te, pentru că viaţa ta are un nou sens ce este dat de iertarea păcatelor’. Acum scopul vieţii lui este de a merge la casa lui Dumnezeu. Astfel, ţelul vieţii noastre este să ajungem la locaşul pregătit pentru noi încă din veşnicie: ‘În casa Tatălui Meu, multe locaşuri sunt’ – spune Isus – dincolo de pragul morţii există un locaş care ne aşteaptă”.

În atmosfera de înălţare sufletească, s-a înfiinţat în parohia Someşeni Reuniunea Mariană, cu titulatura Buna Vestire, o asociaţie prin care credincioşii vor să se încredinţeze ocrotirii Maicii Sfinte şi îşi propun o viaţă mai intensă de rugăciune şi apostolat. Printr-o ceremonie solemnă programată la sfârşitul celebrării liturgice, 21 de credincioşi ai parohiei s-au consfinţit Preasfintei Fecioare Maria. Ei au făcut angajamentele şi au primit din partea Preasfinţiei Sale Florentin însemnele apartenenţei lor la asociaţie: insigna, eşarfa albastră şi o diplomă de membru. La încheierea ceremoniei, d-na Monica Fulea, noua preşedintă a Reuniunii Mariane la nivel eparhial, a adresat un cuvânt tuturor celor prezenţi, spunând: „În Reuniunea Mariană, ocrotirea deosebită a Preasfintei Fecioare Maria este totul. Ea este mama, modelul, mijlocitoarea şi ocrotitoarea. Noi ne străduim să o cunoaştem, să o iubim, să îi imităm virtuţile. Preasfânta Fecioară Maria este calea cea mai sigură, mai uşoară, pentru a ajunge la Isus, la mântuire”.

În încheiere, s-a dat cuvântul invitaţilor speciali: mai întâi, dl. dr. Florin Stamatian, prefect al judeţului Cluj, şi-a exprimat bucuria de a lua parte la acest eveniment. Pornind de la sărbătoarea hramului bisericii din Someşeni şi primirea membrilor Reuniunii Mariane, a mărturisit faptul că, în calitatea pe care o are de prefect al judeţului Cluj, simte că întreg judeţul este o familie şi un exemplu de convieţuire, de dăruire, de realizare a multor aspecte din viaţa socială, economică, culturală, spirituală. S-a referit şi la evenimentele impresionante petrecute recent în lume: „Să ne amintim cum, în alt colţ al lumii, în Japonia, unde focul, apa şi pământul i-au încercat pe oameni, ei s-au purtat ca o familie şi au fost demni în faţa încercărilor pe care le-a trimis soarta. Totodată, privind spre Libia, îi vedem pe cei care au întors armele împotriva propriului popor. Privind aceste exemple, să ne amintim că avem nevoie să fim solidari, să ne îndreptăm gândul spre toţi cei care sunt fraţi întru Domnul, fiindcă suntem o mare familie indiferent de culoare, religie, neam rasă”. Prefectul şi-a exprimat aprecierea pentru membrii parohiei Someşeni care au intrat în Reuniunea Mariană – „fiindcă o fac pentru solidaritate, dragoste de oameni, dragoste de familie şi dorinţa de a-i aduce pe urmaşii noştri la sfintele lăcaşuri”.

În continuare, a fost invitat la cuvânt dl. Sorin Apostu, primar al municipiului Cluj-Napoca, care a spus: „Este o onoare pentru mine să fiu alături de atâtea înalte feţe bisericeşti şi de comunitatea greco-catolică din Someşeni. Aş dori să vorbesc despre credinţă, pentru că prin credinţă s-a ridicat sfântul lăcaş, prin credinţă am reuşit să ajungem astăzi să serbăm hramul acestei biserici. Pentru noi, toţi, credinţa este una singură şi ne conduce spre Dumnezeu. (…) Vă mulţumesc pentru invitaţie şi cred că, împreună cu Primăria, cu toţi cei care au trudit în această biserică, vom reuşi să facem ca fiecare zi de sărbătoare să fie cât mai frumoasă. Aşa să ne ajute Dumnezeu”.

În cuvântul său, pr. Cristian Goia a dat exemplul Sfântului Iosif, ocrotitor al Bisericii Universale şi al Eparhiei de Cluj-Gherla. „Sfântul Iosif este slujitorul înţelept şi credincios ales de Dumnezeu pentru familia Sa pământească. Dumnezeu i-a cerut să devină tată adoptiv al Fiului Său preaiubit. Sfântul Iosif este modelul de viaţă dedicat slujirii lui Dumnezeu reflectată prin grija şi afecţiunea faţă de Isus. Să ne alegem şi noi ca model de viaţă şi de credinţă, de slujire şi de dăruire, pe Sfântul Iosif, căruia să îi încredinţăm familiile noastre”.

Părintele a mulţumit Preasfinţiei Sale Florentin pentru prezenţa sa şi pentru sprijinul oferit. De asemenea, a mulţumit autorităţilor de stat prezente, pentru susţinerea pe care au acordat-o de-a lungul lucrărilor de construcţie a bisericii. Au fost aduse mulţumiri speciale şi Corului Magnificat care a înălţat sufletele spre Dumnezeu prin cânt, precum şi tinerilor greco-catolici din ASTRU şi Asociaţia Cercetaşii Munţilor, care şi-au adus contribuţia la organizarea şi buna desfăşurare a sărbătorii.

Un cuvânt de mulţumire a adresat celor prezenţi şi Episcopul de Cluj-Gherla. Preasfinţia Sa a mulţumit mai întâi lui Dumnezeu pentru această sărbătoare, reamintind faptul că suntem în timpul Postului cel Mare şi Sfânt, perioadă în care suntem invitaţi cu toţii la Sacramentul Mărturisirii păcatelor, „pentru ca la timpul rânduit să putem îmbrăca haina albă a Învierii Mântuitorului”.

PS Florentin i-a mulţumit pr. Cristian Goia – care, pe lângă responsabilitatea de paroh al parohiei Someşeni, este şi membru al Consistoriului eparhial şi consilier cu problemele tineretului -, pentru cel de-al doilea lăcaş de cult finalizat în timpul record de un an de zile. Preasfinţia Sa a menţionat că parohia din Someşeni este singura biserică din Eparhia de Cluj-Gherla care poartă hramul patronului Eparhiei, Sfântul Iosif, protectorul Preasfintei Fecioare Maria şi tatăl crescător al Pruncului Isus. De asemenea, a dorit să mulţumească „tuturor acestor persoane care, sub oblăduirea Blândului Păstor, au păşit pe drumul sfinţeniei, intrând în Reuniunea Mariană, urmând-o pe Preasfânta Fecioară Maria. Forţa Bisericii în primul rând este credinţa şi în al doilea rând este rugăciunea. Tezaurul de rugăciune pe care oastea Reuniunii Mariane îl aduce este de mare preţ pentru Biserică. De aceea, doresc să vă felicit că aţi făcut aceste angajamente care vă obligă la un program de rugăciune mult mai intens, veţi fi mai mult timp cu Rozariul în mână, veţi fi alături de Biserică la pelerinaje, la momentele mari ale Bisericii, dar veţi primi şi haruri pe măsură. De aceea, vă invit cu curaj, cu tărie şi cu perseverenţă să păşiţi pe acest drum, având în faţa ochilor icoana Preasfintei Fecioare Maria, să fiţi mereu o veste bună pentru Biserică şi pentru toţi cei care au nevoie de rugăciunile, de apostolatul sau de serviciile dumneavoastră”.

Nu în ultimul rând, Preasfinţia Sa a mulţumit autorităţilor locale şi de stat care şi-au făcut timp să participe la momentele de rugăciune, primarului Sorin Apostu, prefectului Florin Stamatian, senatorului prof. Mihail Hărdău, deputaţilor ing. Horea Uioreanu, Mircea Giurgiu şi Adrian Gurzău, precum şi consilierului judeţean Ioan Petran, prezenţi la celebrare. Pentru toţi, „rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă răsplătească pentru sprijinul acordat Bisericii noastre”. Totodată, Ierarhul de Cluj-Gherla a încredinţat autorităţilor prezente şi „marele vis al Eparhiei de Cluj-Gherla”, Catedrala din Piaţa Cipariu, Catedrală ce va fi dedicată martirilor şi mărturisitorilor secolului XX.

La Sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla, protectorul Sfintei Familii dar şi al tuturor oamenilor, PS Florentin a făcut un apel la rugăciune pentru pace şi solidaritate în încercările mari cu care se confruntă omenirea: „Astăzi, din nefericire, ni se prezintă evenimente groaznice, ca şi un meci de fotbal: este îngrozitor faptul că a început un nou război – este îngrozitor să ni se prezinte tipurile de avioane şi de armament care sunt implicate în atacuri, în loc să fim invitaţi să ne rugăm să nu continue un război care cu siguranţă, pentru ambele părţi, va provoca multe morţi şi multă distrugere. De aceea, vă invit să nu privim cu ochi de spectatori războiul din Libia, ci dimpotrivă, să ne rugăm să fie pace. În mod asemănător, să ne rugăm pentru oamenii nevinovaţi din Japonia, care, după un cutremur de cea mai mare intensitate, au avut şi ghinionul acelui val imens care a măturat tot în calea lui. Să nu privim ca spectatori, să nu privim ca pe un film artistic aceste imagini, ci să îi purtăm în rugăciunile noastre. Atitudinea creştină în faţa necazului, a dezastrului, este să nu rămânem indiferenţi, pentru că, Dumnezeu să ne ferească, dar putea să ni se întâmple şi nouă. Vă invit să aveţi în rugăciune aceste intenţii”.

Adresându-se păstorului şi credincioşilor din Someşeni, PS Florentin a încheiat: „Doresc din toată inima să felicit această comunitate, să vă doresc la mulţi ani sfinţi de celebrare a hramului Sfântului Iosif, şi să ne amintim întotdeauna cu bucurie de înaintaşii noştri care au deschis parohia Someşeni, de visul Cardinalului Iuliu Hossu şi de preoţii şi credincioşii care după anii 1990 au început acest nucleu parohial”.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine