Reînnoirea angajamentelor de la căsătorie la Catedrala „Schimbarea la Faţă”

Publicat pe: 23 martie 2011|Secțiunea: Ştiri|

Sărbătoarea Sfântului Iosif, Patronul Eparhiei de Cluj-Gherla (fixată în calendarul liturgic la data de 19 martie) în contextul acestui An al Familiei, a fost prilejul unui eveniment deosebit în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj. Duminică, de 20 martie 2011, în cadrul Liturghiei pentru tineri, de la ora 18.00, pr. Anton Crişan, consilier eparhial şi rector al Catedralei, a oferit familiilor prilejul de a retrăi momentele unice de la căsătorie. Astfel, 60 de cupluri căsătorite prezente la celebrare, şi-au reînnoit angajamentul făcut la cununie. În sunetul Marşului Nupţial interpretat la instrumente muzicale de tinerii care au dat răspunsurile liturgice, soţii şi soţiile au fost invitaţi să rostească împreună cuvintele:

„În ziua căsătoriei noastre în faţa Bunului Dumnezeu, a Bisericii reprezentată prin preot şi a tuturor celor prezenţi, am răspuns afirmativ la acea întrebare care ne-a fost pusă amândurora: De bună voie, neîndemnat(ă) şi nesilit(ă) de nimeni, neînfricat(ă) de nimic, din iubire curată şi din voinţă proprie, iei în căsătorie pe cel (cea) care acum îţi este soţ(ie)?… Astăzi, în acest an dedicat familiei, aici în Biserică, în faţa lui Dumnezeu, a Sfintei Familii şi a celor prezenţi, îmi reînnoiesc angajamentul de a te iubi din tot sufletul şi de a mă dărui cu totul ţie, până când moartea ne va despărţi. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru tine, pentru tot ce am trăit împreună şi îţi promit că mă voi strădui să te iubesc mai mult, să am mai multă răbdare faţă de tine şi să-ţi iert orice mi-ai greşi. Aşa să-mi ajute Bunul Dumnezeu”.

Cu mare emoţie şi cu o lacrimă de nostalgie pentru amintirile adunate în timpul în care deja au fost împreună „la bine şi la rău”, cuplurile au venit pe rând în faţa preotului pentru a primi un semn al acestei clipe, o diplomă având înscrise cuvintele rostite, pentru a le citi mereu şi a le purta în sufletele lor. Una dintre familiile care şi-au reînnoit angajamentul de iubire şi fidelitate, a mărturisit că în acest an se află la a 50-a aniversare a căsătoriei. Totodată, ei au primit şi câte o iconiţă cu Sfânta Familie – reprezentare a icoanei Anului Familiei care a fost înmânată solemn Preasfinţiei Sale Florentin la Sărbătoarea „Sfântului Iosif” – având pe verso „Rugăciunea către Tatăl ceresc pentru familii” care, în acest an, se recomandă să fie rostită zilnic de fiecare familie de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla.

La încheierea celebrării liturgice, pr. Radu Tălpălariu a prezentat credincioşilor patru dintre cărţile care se adresează în mod special familiei şi pe care şi le pot procura de la Catedrala „Schimbarea la Faţă” sau de la Librăria „Viaţa Creştină”. Două dintre aceste cărţi sunt rodul experienţei cu familiile din cadrul Centrului de spiritualitate din Italia Comunita di Caresto şi se intitulează: „Mulţumesc pentru că exişti în ciuda diferenţelor dintre noi” şi „Împăcarea soţilor – Soluţii pentru familiile în criză”. A mai fost amintit un volum care îi are ca autori pe Gianni Bassi şi Rossana Zamburlin şi se numeşte „Iubire şi trădare. Sentimentele în relaţia dintre soţi”, precum şi o carte semnată de pr. Dr. Mihai Valentin Tegzeş, cu titlul: „Familia tradiţională. Comentariu exegetico-spiritual la Cartea lui Tobit”.

imagine

imagine

imagine

V.S.- DIRMM

RUGĂCIUNE CĂTRE TATĂL CERESC PENTRU FAMILII

Părinte veşnic, Creatorul şi Susţinătorul neamului omenesc, Tu ai sfinţit unirea strămoşilor noştri în Paradis şi i-ai binecuvântat cu iubirea Ta pentru a se înmulţi şi a stăpâni pământul. Te rugăm, Părinte preabun, priveşte cu milostivire spre familiile din lumea întreagă şi le binecuvântează. Fă ca în sânul lor să domnească mereu unitatea şi pacea Ta sfântă.

Părinte blând şi îndurător, îndepărtează din sânul familiilor orice neînţelegere, dezbinare sau ceartă. Fă ca persoanele, în sânul familiilor lor, să aibă răbdare unele faţă de altele şi în numele dragostei să poată întotdeauna să se ierte necondiţionat şi fără resentimente.

Revarsă asupra tuturor familiilor harul de a trăi în iubire şi de a rămâne mereu uniţi. Ajută familiile să fie pildă bună unele pentru altele, ajută-i pe părinţi să fie exemple vii de urmat pentru copiii lor şi dă-le harul să-i crească în sfânta frică faţă de Tine.

Părinte bun şi iubitor, întăreşte membrilor familiilor noastre credinţa în Tine; fă să le fie mereu vie speranţa mântuirii în Cristos; înflăcărează-le cu focul Spiritului Sfânt tot mai mult iubirea.

Binecuvântează-i să poată să împlinească mereu voinţa Ta preasfântă şi prin întreaga lor viaţă să-Ţi poată aduce neîncetat mărire, cinste şi închinare în vecii vecilor. Amin.