Anunţ: Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii din cart. Gheorgheni, Cluj-Napoca

publicat la 8 aprilie 2011 în Ştiri

O nouă biserică greco-catolică va fi construită în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, după mulţi ani de rugăciune a credincioşilor parohiei Sfântul Gheorghe, care au sperat că vor putea să îi aducă mărire lui Dumnezeu în propria lor biserică, şi acum sunt aproape de împlinirea acestui vis. Piatra care va sta la temelia noului lăcaş de cult va fi aşezată, cu rugăciune şi binecuvântare, la locul stabilit, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, duminică, 10 aprilie 2011. Programul va începe la ora 10, la sediul parohiei din cartierul Gheorghieni, str. Slănic nr. 2, şi cuprinde două momente principale: Sfânta Liturghie arhierească şi Ceremonia sfinţirii pietrei de temelie.

Alături de Episcopul eparhial, la masa sfântului altar vor concelebra pr. paroh Florea Gheorghe şi pr. Sabin Brudaşca, vicar parohial, precum şi invitaţii lor, consilieri eparhiali, părinţi protopopi, preoţi de pe teritoriul Eparhiei. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corul Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului de la Mănăstirea Maica Domnului din Cluj.

Celebrarea va fi şi prilejul serbării hramului parohiei, Sfântul Gheorghe, numit şi “purtătorul de biruinţă”, sfântul pe care iconografia ni-l prezintă călare, doborând cu suliţa un balaur. Preoţii şi credincioşii parohiei din cartierul Gheorgheni au anticipat această sărbătoare, pentru că au dorit să îl cinstească în mod deosebit pe Sfântul Gheorghe în ziua sfinţirii pietrei de temelie a bisericii lor parohiale. La fel ca în multe centre spirituale din lumea creştină, în parohia Gheorgheni se practică o mare evlavie faţă de acest sfânt, care a devenit un simbol al biruinţei asupra celui rău. Preoţii şi credincioşii din Gheorgheni vor avea în continuare nevoie de protecţia specială a sfântului lor patron, pentru a înălţa noua biserică, trecând peste toate obstacolele impuse de criza actuală.

Biserica Sfântul Gheorghe va fi prima biserică greco-catolică parohială din cartierul Gheorgheni. În această zonă a oraşului Cluj au existat comunităţi greco-catolice şi înainte de anul intrării în ilegalitate a Bisericii Greco-Catolice – 1948, dar programul liturgic se desfăşura în capele improvizate în şcoli sau case particulare. În anul 1991, după eliberarea de sub prigoana comunistă, s-a constituit parohia greco-catolică Gheorgheni, cu hramul Sf. Gheorghe. La scurt timp, în anul 1994, a fost finalizată o construcţie în care se află capela cu o capacitate de 250 de persoane, pentru cele peste 1500 familii ale parohiei. Din anul 1997, parohia se află în grija pr. Gheorghe Florea, alături de care ulterior a fost numit, ca vicar parohial, pr. Sabin Brudaşca, ei fiind preoţii care vor coordona în continuare lucrările la noua biserică.

Spaţiul capelei parohiale s-a dovedit neîncăpător în multe momente din viaţa acestei parohii, de aceea, cu mare bucurie, preoţii şi credincioşii se pregătesc să pună început bun construcţiei bisericii pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, o doresc finalizată cât mai curând.

V.S. – DIRMM
Episcopia de Cluj-Gherla

Contact:

0722-877701 – Pr. Gheorghe Florea, paroh al parohiei Sfântul Gheorghe
0721-209252 – Pr. Sabin Brudaşca, vicar parohial

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *