Anunţ: Drumul Crucii prin Cluj-Napoca

Publicat pe: 18 aprilie 2011|Secțiunea: Ştiri|

Drumul Crucii prin Cluj-Napoca
Piaţa Unirii – Catedrala „Schimbarea La Faţă”

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în colaborare cu Asociaţia Uniunea Creştină din România (UCR) organizează şi în acest an procesiunea Calea Crucii prin centrul oraşului Cluj. Este o invitaţie ca, din orice împrejurare a vieţii s-ar afla, creştinii să se îndrepte spre Crucea lui Hristos – unicul semn al mântuirii.

În Eparhia de Cluj-Gherla, anul 2011 a fost declarat Anul Familiei, de aceea, organizatorul evenimentului, pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, a propus ca procesiunea de contemplare a Crucii lui Hristos din acest an să fie dedicată familiei – această „comunitate intimă de viaţă şi de iubire” (cf FC 50) care este chemată să devină un adevărat „sanctuar al vieţii” în societate. În ziua de miercuri, 20 aprilie 2011, la ora 16.30, din Piaţa Unirii vor porni membri ai asociaţiilor Eparhiei de Cluj-Gherla, preoţi, persoane consacrate, credincioşi din parohiile clujene. PS Florentin, Episcop de Cluj-Gherla va conduce procesiunea pe traseul: Piaţa Unirii (Matei Corvin) – Catedrala „Schimbarea la Faţă”.

Tineri, purtând costume speciale, vor ilustra imaginea dramatică a drumului pe care, purtându-şi Crucea, Isus s-a îndreptat spre răstignire, moment ce a reprezentat de fapt mântuirea lumii întregi din robia celui rău. Totul pentru a aminti cetăţenilor clujeni acele clipe petrecute în urmă cu veacuri şi totuşi atât de actuale şi azi.

După intrarea „cortegiului” în Catedrală, fiecare participant se va închina la crucea de lemn depusă în faţa Altarului, fixând pe ea o mică cruce primită la începutul traseului urmat prin oraş. Simbolic, prin acest gest, fiecare om este invitat să-i dea Domnului povara propriei vieţi, să unească crucea sa cu cea a Mântuitorului. Isus a luat asupra Sa crucea vieţii fiecărui om, dar pentru a-l elibera pe acesta de povară, trebuie ca şi omul să accepte, la fel ca Simon din Cirene, Crucea lui Isus, pe care, însă, nu o va duce singur, ci însuşi Domnul îi va fi părtaş pe cale.

Prin urmarea Drumului Crucii împreună cu Isus, suntem invitaţi ca, făcându-ne asemenea cu El în moartea Lui, să ajungem şi noi la învierea cea din morţi (cf. Fil 3, 10-11).

V.S. – DIRMM

Detalii la tel. 0729884882 – Pr. Ioan Mătieş, Vicar Eparhial, Preşedinte UCR

imagine