IPS George Guţiu a trecut la cele veşnice

Publicat pe: 9 mai 2011|Secțiunea: Ştiri|

Hristos a înviat!

imagineCu tristeţe şi durere în suflet, dar şi cu încrederea în mila şi iubirea lui Dumnezeu, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunţă că în ziua de 8 mai 2011, Duminica a III-a după Paşti, la orele 23.30, Părintele nostru Arhiepiscopul ad personam George GUŢIU, în vârstă de 87 de ani, şi-a încheiat călătoria pământească, îndreptându-se spre împărăţia Tatălui Ceresc.

Decesul a survenit la Clinica Medicală I din Cluj-Napoca, în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, consecinţă a mai multor afecţiuni ce l-au marcat în ultima perioadă a vieţii, după ce vreme îndelungată a purtat în trup semnele suferinţelor celor aproape 14 ani de detenţie în închisorile comuniste.

Trupul Înalt Preasfinţitului George, Episcop de Cluj-Gherla între anii 1990-2002, va fi depus în Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu şi prinos de rugăciune şi recunoştinţă.

Sfânta Liturghie şi slujba Înmormântării vor avea loc joi, 12 mai 2011, la orele 11.00, în Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă”, fiind oficiate de către Preafericitul Lucian MUREŞAN, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, împreună cu un sobor de arhierei şi preoţi.

În aceste zile de doliu, clerul, persoanele consacrate şi credincioşii Bisericii noastre sunt chemaţi să înalţe rugăciuni pentru odihna sufletului Părintelui nostru Arhiereu George, pentru ca el să fie primit în comuniunea slujitorilor la Altarul Ceresc, alături de martirii şi mărturisitorii Bisericii Greco-Catolice.

Pilda sa de credinţă şi fidelitate faţă de Biserica Catolică şi urmaşul Sfântului Petru, Sfântul Părinte Papa, ne sunt fiecăruia dintre noi temelie de trăire spirituală şi îndemn pentru slujirea Bisericii cu mai mult zel apostolic.

Dumnezeu, Părintele îndurărilor şi Izvorâtorul Vieţii, să îi facă parte cu aleşii Săi în bucuria Învierii lui Hristos.

Odihna veşnică dă-i-o lui, Doamne!

+ Florentin CRIHĂLMEANU
Episcop eparhial de Cluj-Gherla

 

* * *

imagine

GEORGE GUŢIU – Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla 1990-2002

S-a născut la 30 martie 1924, în satul Vaidei, comuna Ogra, judeţul Mureş. A urmat cinci clase elementare în satul natal şi patru clase gimnaziale la Liceul „Papiu Ilarian”, din Târgu-Mureş. În anul 1944 a absolvit Liceul „Titu Maiorescu” din Aiud, promovând examenul de bacalaureat. În acelaşi an a început studiile la Academia de Teologie Română Unită „Sfânta Treime” din Blaj, unde în luna iunie 1948 a promovat examenul de licenţă.

Deşi s-a publicat Decretul nr. 358, din 1 decembrie 1948, de trecere a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în ilegalitate, la 8 decembrie 1948 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul şi Mitropolitul romano-catolic al Bucureştilor, Alexandru Cisar. Între anii 1948-1949 a ajutat Ordinarius-ul arhidiecezan, mai întâi Pr. George Dănilă, fostul său rector la Academia de Teologie, şi apoi pe dr. Alexandru Todea, protopopul Reghinului.

În perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice a călătorit prin arhidieceză şi a cules date din parohii şi protopopiate despre preoţii, călugării, călugăriţele şi credincioşii rămaşi pe baricada rezistenţei, netrecuţi la Ortodoxie, şi despre cei întemniţaţi, reuşind să comunice aceste date Sfântului Scaun, Papei Pius al XII-lea. A fost şi îndrumătorul spiritual al Surorilor din Congregaţia Maicii Domnului până în 30 ianuarie 1951, când a fost arestat la Reghin şi anchetat la Ministerul de Interne din Bucureşti. La 15 februarie 1952 a fost trimis în judecată şi condamnat de către Tribunalul Militar, secţia a II-a Bucureşti, prin sentinţa nr. 104, din 20 februarie 1952, la muncă silnică pe viaţă. Între anii 1952-1964 a fost închis în penitenciarele din Jilava, Aiud, Piteşti, Dej şi Gherla.

La 4 august 1964 a fost eliberat în baza Decretului de graţiere a tuturor deţinuţilor politici, în acelaşi an stabilindu-se la Târnăveni, unde a fost angajat ca muncitor la IGCL, apoi, recunoscându-i-se studiile teologice ca studii superioare, a fost promovat economist. În anul 1986 a fost pensionat, la împlinirea vârstei de 62 de ani.

În activitatea bisericească s-a distins în calitate de colaborator al Mitropolitului dr. Alexandru Todea, lucrând un timp ca şi Vicar general arhidiecezan, numit de Înalt Preasfinţia Sa.

Consacrarea episcopală şi activitatea pastorală:

În data de 14 martie 1990 a fost numit de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind consacrat în 17 iunie 1990, prin punerea mâinilor Mitropolitului dr. Alexandru Todea, asistat de Episcopii sufragani Vasile Hossu de Oradea şi Lucian Mureşan al Maramureşului, precum şi de PS Jan Martyniak, delegat din partea Sfântului Scaun. Hirotonirea a avut loc pe Stadionul Municipal din Cluj-Napoca. În luna septembrie 1992, Episcopul de Cluj-Gherla, George Guţiu, a fost numit la conducerea Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia şi Făgăraş, ca Administrator Apostolic al întregii Provincii Mitropolitane.

Episcopului George Guţiu i-a revenit dificila misiune de a reorganiza structurile eparhiale ale Eparhiei de Cluj-Gherla la reintrarea în legalitate. A desfăşurat o bogată activitate de pastoraţie, a deschis căile dialogului pentru retrocedarea bisericilor şi a sprijinit construirea de noi lăcaşuri de cult. Împreună cu Vicarul general, Mons. Tertulian Langa, au ctitorit Catedrala din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca. Totodată a binecuvântat şi a consacrat numeroase biserici, a hirotonit primii preoţi pentru Eparhia de Cluj-Gherla după anul 1989.

La 13 martie 1998 a avut loc redobândirea prin sentinţă judecătorească şi luarea în posesie a Catedralei „Schimbarea la Faţă”, moment semnificativ pentru Eparhia de Cluj-Gherla. Astfel, în 15 martie 1998, IPS George Guţiu a celebrat prima Sfântă Liturghie Arhierească greco-catolică în Catedrala episcopală, după anul 1948.

Sub păstorirea Înalt Preasfinţiei Sale s-a reluat tradiţia pelerinajelor greco-catolice la Nicula în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Între 7-9 mai 1999, a participat la celebrările liturgice ocazionate de prima vizită în România a Suveranului Pontif, iar în anul 2000 a participat la numeroase manifestări ale Anului Jubiliar, atât la Roma, cât şi în Eparhia de Cluj-Gherla. În 9 mai 2000, IPS George a celebrat, alături de ceilalţi Episcopi, Sfânta Liturghie a Ierarhilor greco-catolici, în rit bizantin, în limba română, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la Unirea cu Biserica Romei, în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, în prezenţa Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea.

Tot în anul 2000, Arhiepiscopul George a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de către Preşedintele României. În anul 2001 a primit vizitele unor înalţi prelaţi: Nunţiul Apostolic Jean-Claude Perriset, Cardinalul Ignace Moussa Daoud (Cardinalul prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale din Roma), şi Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop al Vienei.

În timpul arhipăstoririi sale, s-a redeschis şi reamenajat la Sediul Episcopal de pe str. Moţilor, nr. 26-28, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul”, precum şi Liceul „Inocentiu Micu”, s-a deschis Facultatea de Teologie Didactică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai”, s-a deschis Grădiniţa „Sfânta Ana”, s-au deschis orfelinate de copii, şi s-a început activitatea catehetică în şcoli.

Între numeroasele călătorii la Roma, este memorabila vizită Ad limina Apostolorum cu întregul Cor Episcopal, din decembrie 1996.

Un alt moment semnificativ este participarea, împreună cu întregul Cor Episcopal, la 28 iunie 1991, la consistoriul de consacrare a Mitropolitului Alexandru Todea ca şi Cardinal al Bisericii Catolice.

În semn de recunoaştere a meritelor deosebite din timpul persecuţiei comuniste, în anul 1994, Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Arhiepiscop „ad personam”.

În iulie 2002 Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a IPS George Guţiu.

În urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, consecinţă a mai multor afecţiuni ce l-au marcat în ultima perioadă a vieţii, după ce vreme îndelungată a purtat în trup semnele suferinţelor celor aproape 14 ani de detenţie în închisorile comuniste, s-a stins din viaţă la 8 mai 2011 la Clinica Medicală I din Cluj-Napoca.

IPS George Guţiu a repetat deseori cuvântul rostit la consacrarea ca Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, un adevărat testament de credinţă şi îndemn pentru generaţiile viitoare: „Cred Într-Una Sfântă Catolică şi Apostolică Biserică – a fost deviza vieţii mele încă din primii ani când am început să învăţ, în neuitatul meu Vaidei, primele file din catehism. Nu am uitat această deviză de-a lungul anilor de şcoală, iar în ziua de 15 februarie 1952, când mă aflam în boxa acuzaţilor pentru convingerile mele religioase, la întrebarea preşedintelui completului de judecată: „Care îţi este ultimul cuvânt?”, am răspuns: „Acesta să mi se socotească ultimul meu cuvânt de om liber: Cred Într-Una Sfântă, Catolică şi Apostolică Biserică„. Cu acest crez şi în acest crez am trăit şi după ce m-am eliberat din închisoare, şi tot acest crez vreau să-mi însoţească zilele pe care mi le va mai da Bunul Dumnezeu.” (Cluj-Napoca, Stadionul Municipal – 11 iunie 1990 – din Cuvântul PS Episcop George GUŢIU la Consacrarea ca Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla).