A XXIII-a Adunare Generală a CSMR

Publicat pe: 16 mai 2011|Secțiunea: Ştiri|

În zilele de 11-12 mai 2011, la Centru de Spiritualitate Manresa, Mănăstirea călugărilor Iezuiţi din Cluj Napoca, a avut loc a XXIII-a Adunare Generală a Federaţiei Conferinţei Superiorilor Majori ai Institutelor de Viaţă Consacrată şi Societăţilor de Viaţă Apostolică din România (CSMR). Lucrările au fost prezidate de pr. Emilian Cătălin, OFMConv, Preşedintele CSMR. Preşedintele a oferit o reflecţie spirituală pe tema: „Identitatea vieţii consacrate în România după 20 de ani”.

Această întâlnire generală a fost una jubiliară, întrucât acum 20 de ani, în ziua de 11 iunie 1991, la iniţiativa pr. provincial Emil Puni, al Societăţii lui Isus din România, şi a confratelui Fodor Gheorghe, ziarist-publicist ecleziastic, după 43 de ani a avut loc prima întâlnire a superiorilor şi superioarelor, reprezentanţilor Institutelor de Viaţă Consacrată din România, care au supravieţuit în clandestinitate, în timpul regimului comunist din ţara noastră. La întrunirea de atunci, găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, a luat parte şi Excelenţa Sa John Bukovski, primul Nunţiu Apostolic al Sfântului Scaun în România de după 1990, şi IPS Ioan Robu, Arhiepiscop de Bucureşti.

Reprezentanţii cele 29 de Ordine şi Congregaţii – 19 feminine şi 10 masculine – au hotărât formarea în România a Conferinţei Superiorilor Majori, respectiv Superioarelor Majore după modelul Conferinţei Episcopilor Catolici din România. Pentru aceasta s-a înfiinţat şi câte o Comisie, menită să pregătească proiectele propriilor statute. Calitatea de persoană juridică a „Federaţiei Conferinţei Superiorilor Majori de Viaţă Consacrată şi a Societăţilor de Viaţă Apostolică din România” a fost recunoscută de Statul Român prin Sentinţa Civilă a Judecătoriei Sectorului II Bucureşti, la 21 martie 1997. În ce priveşte Statutele Ecleziale – după sugestiile şi îmbunătăţirile propuse după consultarea Congregaţiei competente din Roma, precum şi de către membrii CSMR – au fost înmânate Nunţiului Apostolic Jean-Claude Perisset la Traian, jud. Neamţ, în ziua de 11 octombrie 2001.

imagine

Congregaţia pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, după examinarea noului text, prin decretul dat la Roma în ziua de 23 noiembrie 2001, a aprobat Statutele Definitive ale CSMR. În prezent din cele 25 de Institute călugăreşti masculine reprezentate în CSMR fac parte 592 de persoane consacrate, dintre care 452 persoane cu voturi perpetue, 116 persoane cu voturi simple şi 24 de novici. Dintre cele 452 de persoane cu voturi, 356 sunt preoţi-călugări. CSMR a avut sediul la reşedinţa ambasadei Sfântului Scaun în România, la Bucureşti, apoi în Cluj-Napoca la călugării bazilieni, la casa de reculegere a călugărilor verbiţi de la Traian, iar în prezent se află la mănăstirea călugărilor carmelitani din Lucani, Mărgineni.

Cu aceasta ocazie a fost lansat oficial situl CSMR.ro, cu adresa de contact secretariat@csmr.ro. Adunarea Generală a dezbătut şi o serie de probleme şi sarcini actuale, precum comuniunea, colaborarea cu structurile ecleziale, perfecţionarea Statutelor CSMR, proiecte comune, reviste, simpozion în organizarea CSMR, etc., funcţionalitatea consiliului prezidenţial. S-a hotărât ca începând din anul 2012, CSMR-ul să aibă o singură întâlnire pe an, mai lungă şi mai fructuoasă, totodată stabilindu-se ca anul acesta să se mai facă o întâlnire pentru a se putea finaliza lucrările începute, în vederea formării Comisiilor: 1. Comisia de Formare permanentă; 2. Comisia Juridică; 3.Comisia Mass-Media.

În seara zilei de 11 mai, la prima zi a lucrărilor CSMR a luat parte şi PS dr. Florentin Crihălmeanu – Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, împreună cu PS Cornel – Episcop romano-catolic, auxiliar de Bucureşti. PS dr.Florentin a vorbit despre IPS George Guţiu, trecut la Domnul în ziuă de 8 mai 2011. După terminarea lucrărilor, toţi membrii CSMR-ului au luat parte la programul oficiilor funerare ale IPS George Guţiu – Arhiepiscop ad personam emerit al Eparhiei de Cluj-Gherla. La sfârşitul lucrărilor s-a hotărât ca următoarea Adunare Generală Ordinară să aibă loc în zilele de 23-24 noiembrie 2011, la Casa Călugărilor Carmelitani Desculţi de la Snagov.

Secretariatul CSMR-ului