Înmulţirea dragostei lui Isus – rugăciune cu pr. Anthony din India

Publicat pe: 18 mai 2011|Secțiunea: Ştiri|

O seară de har au trăit credincioşii care au venit marţi, 17 mai 2011, în Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj, la rugăciune cu pr. Anthony Saji, preot misionar al Congregaţiei Sf. Vincenţiu de Paul din India. În prezenţa Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, pr. Anton Crişan, rector al Catedralei, a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu mai mulţi preoţi, între care şi oaspetele Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Anthony, sosit din îndepărtata Indie pentru a împărtăşi iubirea lui Hristos, bucuria prezenţei reale a Domnului în Euharistie. Credincioşi din parohiile greco-catolice clujene, dar şi credincioşi din alte localităţi ale ţării sau de alte confesiuni creştine, au făcut ca biserica să devină neîncăpătoare şi totuşi, cu toţii au putut primi o rază din iubirea Domnului, o încurajare în viaţa de credinţă.

Un om venit de pe meleaguri îndepărtate, atât de diferit ca înfăţişare, ca tradiţie şi totuşi vorbind aceeaşi limbă a credinţei înveşmântate în iubire, a reunit întreaga mulţime în lumina Spiritului Sfânt, a deşteptat sufletele la o nouă viaţă de har, prin cuvinte simple dar purtând adevărurile profunde ale Bisericii lui Hristos: Isus este prezent în Sfânta Euharistie şi doreşte să ni se ofere, să ne dăruiască pacea, să ne vindece rănile trupului şi ale sufletului, să ne elibereze de povara grijilor zilnice, Isus aşteaptă doar rugăciunea noastră, doar încrederea noastră în El. Pornind de la fragmentul evanghelic al înmulţirii pâinilor, pr. Anthony a îndemnat la credinţă, la depăşirea logicii umane limitate, pentru a putea primi darul lui Dumnezeu mai presus de cuget şi, mai mult, pentru a participa la înmulţirea dragostei lui Isus în lume.

PS Florentin a rostit un cuvânt la finalul celebrării, amintind mulţimile care mergeau la Isus nu pentru a-i face daruri bogate, ci pentru a-i oferi suferinţele, lipsurile, bolile, pentru ca El să le transforme în bucurie, în lumină. A amintit şi de momentul Rusaliilor, revărsarea Spiritului Sfânt prin care toţi au înţeles, fiecare în limba lui, cuvintele apostolilor. „Aceasta pentru că există o limbă comună dincolo de frontierele omeneşti, este limba pe care o înţeleg şi copiii şi vârstnicii, este limba iubirii. Aceasta este limba lui Dumnezeu, este limba pe care trebuie să o învăţăm! Mulţumim pr. Anthony pentru că în această seară ne-a adus aminte de abecedarul credinţei, care începe cu litera ‘i’ de la iubire. Îi mulţumim că a venit de departe, pentru ca să ne reîmprospăteze în credinţă”.

Date biografice

Pr. Anthony s-a născut în India la 1 mai 1977, într-o familie de credincioşi catolici. În 1999 a început studiul filozofiei la Bangalore, India, iar în 2002 a fost trimis la Misiunea Congregaţiei Vincenţiene din Africa de Est, care a fost dezvoltată de pr. Joseph Bill. Şi-a petrecut anii de pastoraţie în Nairobi, Kenya, iar apoi a continuat să studieze teologia la una dintre cele mai renumite universităţi din Africa, Taganza College din Nairobi (CUEA). Acolo studenţii proveneau din mai mult de 77 de naţionalităţi, ceea ce i-a dat oportunitatea ca, în calitate de seminarist, să experimenteze contactul cu diferite culturi şi viziuni asupra lumii.

După hirotonirea sa, din 29 decembrie 2006, superiorul său provincial l-a trimis în Entebbe, Uganda, unde l-a avut superior pe pr. Bill. Aici, pe lângă atribuţiile de responsabil financiar şi director adjunct al Centrului Vincenţian de Rugăciune din Entebbe, a avut însărcinarea de a construi un nou centru pentru reculegere şi înnoire spirituală în Masaka, la 180 km de Entebbe. După moartea pr. Bill, în martie 2008, superiorul provincial l-a numit ca succesor al acestuia în misiunea mondială de reculegeri spirituale. Din aprilie 2008, pr. Anthony călătoreşte în întreaga lume ţinând reculegeri de şase zile pentru reînnoire spirituală şi vindecare, precum şi misiuni populare şi programe speciale pentru tineri, dedicându-şi restul timpului şi al energiei pentru misiunea din Africa de Est. La invitaţia pr. Emil Ghiurca din Ştei (Bihor), responsabilul pentru România al acestor misiuni, pr. Anthony va reveni în ţara noastră între 28 august – 3 septembrie 2011, la Oradea, unde va ţine o săptămână de reculegere.

V.S.- DIRMM