Prima Împărtăşanie solemnă pentru 44 de copii clujeni, în Capela Sfântul Iosif

publicat la 30 mai 2011 în Ştiri

Duminică, 29 mai 2011, 44 de copii din parohia Andrei Mureşanu şi de la şcolile din centrul Clujului au primit Prima Sfântă Împărtăşanie, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, în Capela Sfântul Iosif din Piaţa Cipariu. Momentul primei întâlniri cu Isus Hristos sub forma pâinii şi a vinului a fost cel mai frumos mod de a întâmpina Ziua Copilului. În dimineaţa însorită de duminică, copiii au mers în procesiune de la Catedrala Schimbarea la Faţă până la Catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu, însoţiţi de Episcop, preoţi şi credincioşi – între care familiile celor mici, dar şi profesoarele de religie care le-au îndrumat paşii în pregătirea acestui moment minunat.

Între numeroasele manifestări prilejuite de Zilele Clujului, coloana formată din copiii îmbrăcaţi în haine albe – simbol al purităţii îngereşti dobândite prin Spovadă – a fost o lumină parcurgând străzile, un semn de pace şi binecuvântare cerească. Poate din acest motiv, primarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Sorin Apostu, a ales să participe la procesiune, însoţind copiii pe această “cale regală” spre Hristos. Între oficialităţile prezente a fost şi dl. deputat Horea Uioreanu, care, alături de alţi binefăcători, a contribuit la punerea în funcţiune a Capelei Sfântul Iosif din catedrala aflată în construcţie, astfel încât să se poată desfăşura aici astfel de momente înălţătoare. După întâmpinarea participanţilor la procesiune de către preoţii Capelei Sfântul Iosif, pr. Mircea Marţian şi pr. Florin Isac, a urmat celebrarea Sfintei Liturghii, răspunsurile liturgice fiind date de copiii din corul Allegria al capelei, dirijat de Cristina Nagy, cu adevărat un cor al bucuriei.

În predica la Sfânta Jertfă liturgică, PS Florentin a pornit de la cuvântul lui Hristos “Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8,12), spunând: “Astăzi, aceşti copilaşi ai noştri vor primi sfânta luminare: luminarea în credinţă, şi lumina lui Isus care va rămâne întreaga viaţă în sufletele lor. Ei vor primi şi hrana sufletească, hrana care le oferă garanţia vieţii veşnice, Pâinea vieţii, Trupul şi Sângele lui Hristos. O spune Isus: ‘Eu sunt pâinea vieţii. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viaţa lumii este trupul Meu’ (Ioan 6,48.51)”. A vorbit apoi despre existenţa forţei vieţii care ne ajută la a înfrunta forţa gravitaţiei ce atrage spre pământ, fiind acea forţă care ne înalţă către cer. Episcopul eparhial a rostit în încheiere: “Iubiţi copilaşi, la fel ca lumina pe care o ţineţi în mod simbolic în mâinile voastre (lumânarea aprinsă) şi lumina care se aprinde în mod real în sufletele voastre să o păstraţi mereu aprinsă, pentru ca voi să fiţi lumina lumii, după cuvântul lui Isus: ‘Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât văzând faptele voastre cele bune, să preamărească pe Tatăl vostru Cel din ceruri’ (Matei 5,16)”.

După Liturghie, pr. Marius Furtună, responsabil cu cateheza, a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la pregătirea acestui moment: părinţilor, educatorilor, profesoarelor de religie, preoţilor, Asociaţiilor Cercetaşii Munţilor şi ASTRU, firmei Magnolia care a dăruit copiilor flori albe, jandarmilor care au însoţit procesiunea şi autorităţilor care au făcut-o posibilă. În încheiere, copiii au primit diplome de amintire de la Prima Împărtăşanie, precum şi mici cadouri oferite de Episcopie (conţinând şi cărţi de rugăciune şi cateheză), au făcut fotografii şi s-au bucurat împreună la agapa fraternă oferită de organizatori.

În tradiţia Bisericii, copiii ajunşi la vârsta de vârsta priceperii, după ce îşi însuşesc principalele adevăruri de credinţă exprimate în Crez – Simbolul apostolic, precum şi semnificaţia Sacramentelor Spovezii şi Euharistiei, primesc aceste Sacramente. Într-o scrisoare adresată copiilor, Fericitul Ioan Paul al II-lea explica: “Dragi copii, nu există nici o îndoială că o întâlnire de neuitat cu Isus este Prima Sfântă Împărtăşanie, o zi care rămâne în amintire ca una dintre cele mai frumoase ale vieţii. Euharistia, instituită de Hristos la Cina cea de Taină, este… cea mai mare dintre Taine. În acest Sacrament, Domnul devine hrană pentru suflet sub chipul pâinii şi al vinului. Copiii primesc acest Sacrament în mod solemn pentru prima dată în Prima Sfântă Împărtăşanie şi sunt încurajaţi să îl primească apoi cât mai des posibil, cu scopul de a rămâne în strânsă prietenie cu Isus”.

Viorica Sabo, redactor DIRMM
Episcopia de Cluj-Gherla

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *