Prima Împărtăşanie în parohia Coborârea Spiritului Sfânt din Cluj

publicat la 13 iunie 2011 în Ştiri

Conform obiceiului stabilit de mai mulţi ani în parohia Coborârea Spiritului Sfânt din Cluj-Napoca, în ziua de sărbătoare a hramului are loc şi Prima Împărtăşanie solemnă a copiilor. Anul acesta “recolta” parohiei greco-catolice mai bogată ca în alţi ani: 14 copii. Drumul lor de pregătire a început în toamna anului 2010, incluzând astfel aproximativ 30 de întâlniri săptămânale, în cadrul cărora copiilor li s-a vorbit despre Crez, Porunci, Sacramente şi Rugăciune, după structura Catehismului. Săptămâna trecută copiii au încheiat parcursul de pregătire cu o examinare scrisă, apoi evaluarea orală făcută de paroh şi vice-paroh. Sâmbătă, în ajunul Rusaliilor, familiile copiilor au participat la biserica parohială la o seară de rugăciune. În timp ce părinţii se rugau pentru ei, copiii au făcut Prima Spovadă. Mai apoi s-au spovedit şi mulţi dintre părinţi, dorind să fie şi ei cu sufletul curat pentru marea sărbătoare de a doua zi.

Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a fost invitat să celebreze duminică Sfânta Liturghie de la ora 12 şi să dea Prima Împărtăşanie solemnă copiilor. A venit însă cu mult timp înainte, pentru a ţine un cuvânt de învăţătură şi la Liturghia de la ora 9.30 din aceeaşi parohie. La ora 11.45 s-a întâlnit cu copiii la crucea din faţa bisericii, unde a dialogat cu ei, alungându-le din emoţii. Fiecare copil, tot conform obiceiului parohiei, a fost însoţit de un “îngeraş”, adică de un copil care a făcut deja Prima Împărtăşanie. Au pornit apoi cu toţii în procesiune spre biserică: mai întâi un student teolog cu crucea, pr. vice-paroh Mihai Kiss cu Evanghelia, apoi copiii – 28 cu tot cu “îngeraşii” -, urmaţi de ceilalţi preoţi şi de Episcopul cu doi diaconi. La altar au celebrat, alături de PS Florentin, maestrul său de ceremonii, pr. Florin Isac, precum şi pr. paroh Ovidiu Lăpuşte şi pr. Mihai Kiss. La predică, PS Florentin a vorbit despre istoricul sărbătorii Rusaliilor, amintind că provine dintr-o sărbătoare agricolă a evreilor, menţionată în Vechiul Testament sub numele de “Sărbătoarea Săptămânilor”. A explicat şi provenienţa numelui sărbătorii: Rosalia, numele latin pentru trandafir – pentru a aminti de coborârea Spiritului Sfânt sub chip de flăcări de foc, exista obiceiul aruncării de petale de trandafiri.

Înainte de recitarea Crezului, copiii şi-au reînnoit făgăduinţele de la Botez. La momentul Împărtăşaniei ei au fost primii care l-au primit pe Isus Cristos sub chipul pâinii şi vinului, emoţionaţi asemenea părinţilor lor. După încheierea Liturghiei, a urmat o celebrare despre roadele Spiritului Sfânt. În faţa iconostasului a fost aşezat un pom pictat, la rădăcinile căruia erau scrise cele şapte daruri ale Spiritului Sfânt, iar pe trunchi se putea citi “Viaţa trăită în Spiritul Sfânt”. După introducerea făcută de Episcop şi de doi dintre copii, ceilalţi 12 au citit câte o rugăciune pentru fiecare dintre cele 12 roade ale Spiritului, aşezându-le apoi în pom sub forma unui măr pe care era scris darul. Episcopul le-a înmânat copiilor, după celebrare, câte o diplomă şi un pachet ce conţinea cărţi religioase, iconiţe şi o cruciuliţă de purtat la gât. Unul dintre părinţi a adresat un mesaj Episcopului şi copilului său care a primit Prima Împărtăşanie, după care s-au făcut obişnuitele fotografii de grup. Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa de la demisolul parohiei, unde Episcopul a stat de vorbă cu familiile copiilor.

În parohia greco-catolică cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt se desfăşoară de mulţi ani o intensă activitate catehetică. În anul 2010-2011 au fost nu mai puţin de şapte grupe de cateheză, însumând peste 70 de participanţi. Astfel, sora Ecaterina, din ordinul Sf. Iosif al Apariţiei, s-a ocupat de două grupe, una pentru preşcolari şi alta pentru clasele I şi II. Oana şi Radu Capan s-au ocupat de grupa pentru Prima Împărtăşanie, de grupa ce a parcurs în 2009-2010 itinerariul pentru Prima Împărtăşanie, de o grupă de adulţi, iar împreună cu pr. Mihai Kiss şi de alte două grupe de adolescenţi. Multe dintre materialele produse pentru cateheza cu grupurile amintite au apărut de-a lungul timpului publicate pe situl Cateheza.ro – al cărui domeniu a fost cumpărat de fapt în special din donaţiile credincioşilor din această parohie.

Mai multe fotografii în albumul foto

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *