Vizită pastorală şi prima împărtăşanie la Dej
Preoţii şi credincioşii greco-catolici din Dej au celebrat şi în acest an hramul bisericii „Sfântul Anton” din cartierul Dealul Florilor, în ziua de duminică, 19 iunie. Este sărbătoarea care, în fiecare an, reuneşte membrii celor două parohii din Dej, alături de care participă şi credincioşi ortodocşi, sau de alte confesiuni, care au o devoţiune specială pentru Sfântul Anton.
Părintele Călin Mureşan, paroh al parohiei „Sfântul Anton” a organizat, în pregătirea acestei sărbători, o seară de rugăciune în biserica „Sfântul Anton”, cu un program care a cuprins Rozariul, Sf. Liturghie, Adoraţie Euharistică, devoţiuni la Sfântul Anton şi venerarea moaştelor. În mai multe momente ale itinerariului spiritual al serii, pr. Cristian Langa, de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj, a propus un ciclu de meditaţii despre treptele sfinţeniei. La program au participat Corul L’Annuciazione din Oradea, dirijat de maestrul Radu Mureşan precum şi Asociaţia de tineri „Fundacio – Creştini pentru lume”.
În dimineaţa sărbătorii, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a fost primit la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din centrul oraşului Dej de către pr. Laurenţiu Biriş, Protopop de Dej, împreună cu credincioşii şi preoţii din Dej şi cu cei sosiţi din mai multe protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla şi din Eparhia de Oradea. La eveniment au participat peste 20 de preoţi, între care preoţii consilieri eparhiali pr. Adrian Avram şi pr. Mătieş Ioan şi preoţii protopopi, pr. Felician Neagoş de la Beclean şi pr. Marius Ungureşan din Floreşti. Într-o procesiune având în faţă Evanghelia – Cuvântul lui Dumnezeu, statuia şi moaştele Sfântului Anton, în cântec de preamărire a lui Dumnezeu, Episcopul, preoţii şi credincioşii s-au îndreptat spre biserica „Sfântul Anton” unde a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească. Răspunsurile liturgice au fost date şi de această dată de Corul din Oradea.
Un moment important în cadrul celebrării liturgice a fost Prima Sfântă Împărtăşanie pentru 14 copii ai parohiei, 10 fetiţe şi 4 băieţi, pregătiţi cu multă grijă şi afecţiune de sora Daniela din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, care, în repetate rânduri a făcut drumul de la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj, până la Dej, pentru întâlniri de cateheză şi rugăciune cu copii parohiei de care se ocupă de mai mulţi ani. Pe lângă cei 14 copilaşi îmbrăcaţi în haina albă a purităţii, la procesiune şi la celebrarea liturgică au luat parte mulţi tineri – prin costumele specifice, de culoare roşie, s-au evidenţiat grupurile ASTRU din Cluj şi Dej alături de care au fost tinerii din Asociaţia „Fundacio – Creştini pentru lume”, dar şi mulţi alţi copii şi tineri a căror prezenţă este un semn, că în Dej există o Biserică tânără şi vie. Din partea autorităţilor civile, au participat Morar Costan, primar al oraşului, însoţit de consilieri locali.
În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a reamintit faptul că, după duminica Rusaliilor şi a Coborârii Spiritului Sfânt, în acea zi de duminică, Biserica celebrează memoria tuturor sfinţilor. S-a amintit că, în acest an, între sărbătoriţii acestei zile, a intrat şi Fericitul Ioan-Paul al II-lea, „cu adevărat un om sfânt cu viaţă sfântă, un model de păstor, învăţător şi sfinţitor pentru fiecare dintre noi”. În sărbătoarea sfinţilor, şi Biserica din Dej îşi aduce rodul spre sfinţire: „sunt puşi în faţa lui Dumnezeu aceşti copilaşi care se apropie întâia oară, cu suflet curat, de Preasfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului, desăvârşind astfel Sacramentele iniţierii, Botezul, Mirungerea şi Euharistia. Ei vor devenii tabernacole vii, purtători ai lui Hristos, hristofori, lumină în lume, un prim pas spre sfinţenie”. Ierarhul de Cluj-Gherla a continuat, arătând că: „sfinţenia nu este o opţiune, ci este o necesitate. Sfinţii sunt oameni ca şi noi, dar care, prin viaţa lor au mărturisit credinţa în Hristos şi, de aceea, Biserica ni-i pune astăzi înainte ca şi modele pentru viaţa noastră, pentru ca şi noi, urmând lui Hristos, să putem fi vrednici de răsplata lor”.
A enumerat apoi şirul sfinţilor, oprindu-se la sfinţii mai aproape de noi, martirii secolului XX, cei care „sunt mult mai numeroşi decât cei din primele veacuri creştine, şi poate mai puţin cunoscuţi: milioane de oameni care au fost închişi pentru credinţa lor creştină, între care şi cei din Bisericile din estul Europei, între care Biserica Greco-Catolică din România şi Biserica Ucraineană. S-au aproximat 6 milioane de oameni care şi-au oferit viaţa pentru Hristos, care au abandonat familie, serviciu, onoare, demnitate şi au trăit ani grei de închisoare, mulţi dintre ei rămânând în cimitirele din jurul închisorilor.” Este şi cazul „celor 12 apostoli” ai Bisericii Greco-Catolice. Ne rugăm astăzi ca Bunul Dumnezeu să ajute ca aceşti martiri şi mărturisitori să fie ridicaţi la cinstea altarelor, aşa cum se cuvine. De aceea numele lor răsună în bisericile noastre, în rugăciune, la fiecare încheiere de Sfântă Liturghie: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Tit Liviu Chinezu, Ioan Dragomir, Ioan Cherteş, Iuliu Hirţea, Ioan Ploscaru şi Cardinalul Todea”.
În continuare s-au arătat câteva caracteristici ale sfinţeniei în lumea contemporană: „şi astăzi mărturia noastră trebuie să se manifeste prin viaţa noastră, prin familiile noastre, prin modul în care ne comportăm ca şi creştini. Exemplul vieţii noastre poate să trezească credinţa în multe suflete ale societăţii de prezent, care din nefericire nu se îndreaptă spre credinţă. De aceea, ni se cere, nouă creştinilor, o mărturie de viaţă care să fie lumină.”
„Sf. Anton de Padova, unul dintre marii sfinţi, asceţi şi unul dintre marii Învăţători ai Bisericii, întreabă la un moment dat, în scrierile sale, ‘ce este sfinţenia?’, şi apoi răspunde: ‘ca să ajungem la sfinţenie, va trebui să urcăm scara care are două bârne laterale – părerea de rău şi spovada, are 6 trepte care sunt virtuţile ce ajută la sfinţirea sufletului şi a trupului: mortificarea sau tăierea voinţei, disciplina trupului – abstinenţa, smerenia, viaţa activă – munca şi contemplarea celor cereşti’.” PS Florentin a completat: „parcă ar fi scris Sfântul Anton pentru zilele timpului nostru. Nu uitaţi scara sfinţeniei, scara care vă duce spre cer, despre care vorbeşte atât de frumos Sfântul protector al acestei biserici din Dealul Florilor.”
După Jertfa Liturgică, copii care au făcut Prima Împărtăşanie şi-au exprimat bucuria printr-un program de cântece şi poezii adresate lui Isus. Ei au primit apoi de la PS Florentin diplome, fiindu-le oferite şi cadouri din partea parohiei. Pr. Călin Moldovan a mulţumit Preasfinţiei Sale şi tuturor participanţilor, asociaţiilor prezente între care şi Reuniunea Mariană cu steagul purtând icoana Preasfintei Fecioare Maria. De asemenea, PS Florentin a oferit părintelui paroh, „în semn de apreciere pentru strădania ridicării acestui locaş de cult şi a educării şi a păstoririi credincioşilor”, o medalie omagială cu chipul Fericitului Ioan-Paul al II-lea. Sărbătoarea s-a încheiat cu rugăciunile către Sfântul Anton, după care credincioşii au fost invitaţi la sărutarea crucii şi la venerarea moaştelor Sf. Anton cu care este binecuvântată parohia. La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi cu generozitate la agapa fraternă oferită de gazdele evenimentului.
DIRMM