Tabăra de Cateheză pentru copii „Vreau să fiu sfânt”

Publicat pe: 26 iunie 2011|Secțiunea: Ştiri|

imaginePentru a treia vacanţă de vară consecutiv, parohia greco-catolică cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt din Cluj-Napoca a organizat o Tabără de Cateheză pentru copii. Au participat douăzeci şi unu dintre cei care peste an au frecventat vineri de vineri întâlnirile de cateheză la grupele „botezate” Nazaret (grupa pentru Prima Împărtăşanie) şi respectiv Betania (generaţia ce a primit Prima Împărtăşanie în 2010). Alături de ei s-au aflat, ca pe tot parcursul anului catehetic, Oana şi Radu Capan, dar şi pr. Mihai Kiss, vicar parohial. Tabăra s-a desfăşurat între 18 şi 22 iunie la mănăstirea „Sf. Maria” a surorilor baziliene din Baia Mare.

Sâmbăta, a doua zi după ce s-a dat vacanţa, copiii au şi luat trenul din Cluj spre Baia Mare. Au ajuns seara, un grup de credincioşi din AGRU, din parohia Sf. Anton de Padova, împreună cu pr. Simion Mesaroş, conducându-i cu maşinile sus, pe dealul unde se află mănăstirea, la marginea oraşului. După aranjarea în camere şi cină, cu toţii au mers la biserica din lemn a mănăstirii, unde şi-au făcut rugăciunea de seară. Duminica, la fel ca toate celelalte zile din tabără, a început cu Sfânta Liturghie. Apoi, în ciuda vremii ploioase, copiii au plecat cu autocarul într-o vizită în Maramureşul istoric. S-au oprit puţin la lacul Bodi, după care au mers până la Sighet, la celebrul Memorial dedicat victimelor comunismului. Acolo copiii au putut vedea celulele unde au fost închişi Episcopi, dar şi preoţi, persoane consacrate şi laici din Biserica lor, Greco-Catolică. La finalul vizitei s-au rugat pentru beatificarea celor şapte Episcopi greco-catolici martiri. Turul cu autocarul a continuat la mănăstirea ortodoxă Bârsana, la frumoasa biserică greco-catolică din lemn din Şurdeşti, iar la final la Şişeşti, la Muzeul Vasile Lucaciu. Copiii au putut vizita, inclusiv în interior, impresionanta biserică din piatră, fostă greco-catolică, neretrocedată încă de ortodocşi.

În ziua următoare, luni, după Liturghia de dimineaţă, copiii au fost primiţi în vizită de surorile lauretane din Baia Mare, care le-au prezentat pas cu pas cum se tipăreşte o carte, invitându-i astfel nu doar la lectură ci şi la respect pentru cuvântul scris. Copiii au primit bomboane şi câte o îngheţată, dar, mai important, şi cărţi scoase la Editura Surorilor Lauretane (SurorileLauretane.ro). S-au jucat apoi în Parcul Municipal, au vizitat Grădina Zoologică şi şi-au verificat curajul pe traseele la înălţime, printre copaci, cu tiroliana şi parcurgând diverse probe, în recent deschisul „Jungle Park”. O altă ieşire din mănăstire a mai avut loc doar miercuri, în ultima zi de tabără, când copiii au vizitat oraşul, în special centrul vechi, dar şi Planetariul. Restul programului a fost desigur dedicat catehezei. Cei 21 de copii au fost împărţiţi în trei grupe, ce au purtat numele a trei sfinţi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Tereza de Lisieux şi Sf. Toma de Aquino. Despre aceşti trei sfinţi au aflat mai multe detalii, dar desigur tabăra a prilejuit contactul cu numeroase alte exemple de sfinţenie. Au colorat, au rezolvat labirinturi, careuri de cuvinte, au avut chiar şi o olimpiadă în care toate probele au fost legate de sfinţenie, iar mesajul care le-a rămas întipărit în urma acestor zile a fost acesta: sfinţenia nu este rezervată doar anumitor persoane ci este o chemare adresată de Dumnezeu tuturor; cu toţii putem ajunge sfinţi.

În ultima seară, copiii au adresat numeroase întrebări sorei Maria Ignat, OSBM, despre viaţa de călugărie. Au fost curioşi să afle cum arată zilele obişnuite în mănăstire, ce mănâncă, dacă mai poartă şi alte haine decât cele negre, dacă le-a fost greu să renunţe la a avea o familie, dacă urmăresc ştirile din fotbal sau politică, dacă practică sporturi, dacă au voie să danseze şi multe altele… Rugăciunea de seară s-a prelungit mai mult decât în alte seri, cu multe cântece, fiecare simţind că tabăra se apropie, din păcate, de sfârşit. Miercuri s-au despărţit de mănăstire şi spre seară au ajuns din nou în Cluj, în familiile lor, plini de impresii de împărtăşit, fredonând imnul taberei: „Vreau să văd chipul Tău / E dorinţa ce-o am pe pământ. / M-ai creat pentru cer / M-ai creat să fiu sfânt.”

imagine

imagine

imagine

imagine