Tabăra de Cateheză pentru adolescenţi „Vreau să fiu sfânt”

publicat la 18 iulie 2011 în Ştiri

Dacă în ultimii doi ani parohia greco-catolică cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt din Cluj-Napoca a organizat Tabere de Cateheză comune pentru copii şi adolescenţi, anul acesta au fost două tabere, separate după vârstă. Astfel, între 18 şi 22 iunie 2011 a fost organizată tabăra pentru copii, la Baia Mare, iar între 13 şi 16 iulie cea pentru adolescenţi, la Vatra Dornei. Adolescenţii au fost însoţiţi de pr. Mihai Kiss cu soţia sa, Alexandrina, şi de Oana şi Radu Capan, adică de cei care se ocupă peste an de cateheza lor săptămânală. Tema a fost aceeaşi ca la Baia Mare: „Vreau să fiu sfânt”.

Cei 22 de participanţi au ajuns în Vatra Dornei miercuri, 13 iulie, la amiază, în câteva minute ajungând din gară la pensiunea închiriată în întregime. După cazare şi introducerea organizatorică, pr. Mihai, vicar parohial în parohia amintită, a celebrat Sfânta Liturghie. Aceasta a făcut parte din programul fiecărei zile de tabără, în fiecare zi lectura Apostolului fiind citită de câte un adolescent care nu s-a mai implicat în acest mod până acum. A urmat o primă plimbare prin Vatra Dornei, care a început cu binecunoscutul parc cu veveriţe şi a continuat până la biserica romano-catolică. Aici clujenii au fost primiţi cu amabilitate de pr. Ieronim Budulai, care a vorbit despre originea catolicilor din Bucovina. La final oaspeţii părintelui romano-catolic s-au rugat în biserică, dar şi la grota din apropiere. După cină, discuţiile catehetice pe tema sfinţeniei s-au întins până înspre ora 23.

A doua zi, participanţii la tabără au luat un autocar cu care au ajuns la Cacica, unde au fost primiţi de pr. Romuald Bulai la casa parohială. Apoi au mers la biserică, unde pr. Ionel Antochi a vorbit despre Sanctuar, dar şi despre mină şi despre Cacica în general. A urmat celebrarea Sfintei Liturghii, în rit greco-catolic, în Sanctuar. Şi pentru că mina de sare este vizavi de biserică, adolescenţii au vizitat-o: s-au rugat în capela catolică din mină, au dansat în sala de dans şi au ajuns până la adâncimea maximă vizitabilă, unde este un teren de fotbal şi o mică bază de agrement. Autocarul i-a dus în continuare în Gura Humorului, unde au luat masa de amiază dar nu au avut mult timp pentru vizită, căci presa următorul obiectiv: mănăstirea Voroneţ, cunoscuta ctitorie a lui Ştefan cel Mare. În Vatra Dornei s-a revenit seara, discuţiile catehetice întinzându-se din nou până târziu.

Ziua de vineri a început cu Sfânta Liturghie în cabană, după care participanţii la tabără au urcat cu telescaunul de la 840m până la 1268m, un traseu ce a oferit o minunată privelişte asupra zonei. După un timp petrecut la înălţime şi o distracţie copioasă pe pârtia artificială de lângă telecabină, adolescenţii şi însoţitorii lor s-au întors pe jos până la cabană, o coborâre de 3km ca lungime, adesea dificilă, dar în cele din urmă o experienţă mai mult frumoasă decât istovitoare. Restul zilei a fost petrecut la cabană, un punct mult aşteptat din program fiind olimpiada cu probe inedite, legate, ca temă, de trăirea virtuţilor în viaţa de zi cu zi. Desigur, după-masa a fost folosită şi pentru cateheză, adolescenţii pregătind în grupuri de câte doi planşe despre anumiţi sfinţi. În fine, sâmbătă a mai fost timp doar pentru o plimbare prin parcul din centrul staţiunii, pentru tragerea concluziilor, masa de amiază şi împărţirea diplomelor. La ora 16, trenul i-a luat din Vatra Dornei, ajungând după ora 20 înapoi în Cluj-Napoca.

De-a lungul acestor zile, adolescenţii s-au împărţit pentru sarcinile legate de bucătărie şi partea liturgică în două grupe: franciscanii (sau „sărăcuţii”) şi dominicanii (sau „predicatorii”). Pe lângă figurile celor doi mari fondatori ai acestor ordine călugăreşti, adolescenţii au aprofundat vieţile sfinţilor Elisabeta a Ungariei, Tereza de Avila, Josephina Bakhita, Padre Pio, Iosif de Copertino, Petru Claver şi Don Bosco. Desigur, mulţi alţi sfinţi au fost pomeniţi de-a lungul celor patru zile de tabără, cu detalii interesante din vieţile lor şi cu citate din scrierile lor pe teme precum rugăciunea, slujirea aproapelui, Euharistia, Spovada… Organizatorii taberei speră să fi trezit dorinţa tinerilor nu doar de a afla şi despre alţi sfinţi, ci mai ales de a-i imita, de a le urma exemplul, pentru a creşte în sfinţenie.

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *