Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” a surorilor OSBM

Publicat pe: 20 iulie 2011|Secțiunea: Ştiri|

imagineSurorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria, au sărbătorit şi în acest an hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj. Pomenirea Sfintei Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cesareea Capadociei, este fixată în calendarul liturgic pentru data de 19 iulie, surorile alegând să serbeze hramul mănăstirii în duminica anterioară acestei date. Astfel, în dimineaţa zilei de 17 iulie 2011, Sfânta Liturghie, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, s-a desfăşurat în biserica mănăstirii, în prezenţa surorilor baziliene sosite din cele 3 Eparhii unde îşi desfăşoară apostolatul – de Cluj-Gherla, de Maramureş şi Lugoj -, a mai multor oaspeţi şi a comunităţii greco-catolice reunite în jurul acestui focar de spiritualitate bizantină din cartierul clujean Gheorgheni, între care şi membri ai Ordinului Terţiar Bazilian.

La invitaţia Maicii Valentina, Superioara OSBM, au participat la acest moment festiv Maica Paula, Superioara Congregaţiei Maicii Domnului (CMD), însoţită de surori din CMD, călugări din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, între care pr. Laurean şi pr. Arieşan, părinţi iezuiţi de la Centrul Manresa din Cluj şi alţi preoţi ai Eparhiei. În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a meditat Evanghelia de la Matei (8,28-9,1), despre cei doi demonizaţi eliberaţi. În acest fragment evanghelic, Isus „pare că se supune rugăciunii diavolilor, dar nu este nicidecum aşa, Isus este Dumnezeu viu şi Cuvântul întrupat, este Creator alături de Tatăl, prin Cuvânt, în puterea Spiritului Sfânt. De aceea, tot ceea ce este creat se supune Lui. El alungă acei demoni în turma de porci iar turma de porci se scufundă în adânc, unde este locul celui rău”. A fost amintită lupta dintre îngerii buni şi îngerii răi la care face referire Cartea Apocalipsului, „lupta care se duce şi în prezent între forţele binelui şi forţele răului. Părinţii Bisericii, în diferite perioade de timp, spun în mod unanim faptul că această luptă între bine şi rău se dă în sufletele noastre”.

În cadrul predicii, Ierarhul de Cluj-Gherla a subliniat rolul important pe care îl are în societate comunitatea bisericească, dar şi comunitatea familiei: „soţii care se încurajează unul pe celălalt în a trăi creştineşte şi a oferi un exemplu creştinesc, soţii care, având şi misiunea de părinţi, îşi cresc copiii în sensul libertăţii de a-L alege pe Dumnezeu”. Alături de familie a fost dat şi exemplul comunităţii de persoane consacrate, „persoanele care au ales conştient drumul urmării lui Hristos, urmând cele trei voturi, ale sărăciei, castităţii şi ascultării, în mod particular surorile OSBM, care au ales să urmeze doctrina Sfântului Vasile cel Mare şi modelul Sfintei Macrina. Această zi este o ocazie pentru a mulţumi surorilor OSBM pentru aportul deosebit pe care îl aduc pastoraţiei Eparhiei de Cluj-Gherla în diferitele locuri de apostolat, începând cu Grădiniţa ‘Sfânta Ana’ din Cluj, unde copiii din cele 5 grupe sunt educaţi creştineşte, învăţând noţiunile necesare pentru gradul lor de cultură, formarea lor constând în educaţia umană completată de educaţia spirituală, prin rugăciune, cu participarea cel puţin o dată pe săptămână la Sfânta Liturghie”.

„Le mulţumim cuvioaselor surori pentru acest frumos apostolat care sperăm să aducă rod în viitor, ca şi în prezent. Surorile au şi un apostolat misionar în diferite parohii în care ele fac cateheză, pregătind copiii pentru Prima Sfântă Împărtăşanie (…).Le putem întâlni şi în cadrul medical, la Policlinica ‘Sfânta Familie’ din Cluj, precum şi în cadrul învăţământului – la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Le mulţumim totodată pentru colaborarea şi împreună-rugăciunea din cadrul marilor evenimente ale Bisericii, participarea lor la acţiunile importante şi la ajutorul pe care îl acordă în diferite împrejurări Biserica noastră. Mulţumim şi pr. capelan Marius Furtună care a ajutat surorile în drumul lor spiritual, precum şi Ordinului Terţiar Bazilian, care aduce şi o latură practică a trăirii consacrării în Biserică. Ne rugăm în această zi pentru cuvioasele surori, pentru ca ele să poată oferi, după cuvântul Sf. Apostol Pavel, trupurile lor ‘ca o jertfă spirituală bineplăcută lui Dumnezeu'”.

După celebrarea liturgică, a luat cuvântul pr. capelan Marius Furtună, mulţumind credincioşilor „care sunt alături de surori în rugăciune şi în exerciţiul lor de credinţă şi de mărturie, de propovăduire a lui Hristos în acest cartier al oraşului Cluj”. În acelaşi timp, a urat comunităţii surorilor baziliene, la ceas de sărbătoare: „Sfinţenie, sfinţenie, sfinţenie!” PS Florentin a încheiat printr-un îndemn, reamintind una dintre temele de meditaţie ale zilei: „Viaţa spirituală este o luptă iar câmpul de luptă este sufletul nostru. Avem exemplul sfinţilor care au învins în această luptă, ei fiind oameni ca şi noi. Să urmăm exemplul acestor sfinţi, în mod particular, în această zi, exemplul Sfintei Macrina”. Mulţumind cuvioaselor surori, părintelui capelan şi credincioşilor, PS Florentin i-a invitat pe cei prezenţi să cânte „La mulţi ani!” comunităţii surorilor baziliene, „ca să aibă mulţi ani sfinţi şi binecuvântaţi de Domnul”.

imagine

imagine

imagine

V.S.- DIRMM

Prezentarea Ordinului Surorilor „Sfântului Vasile cel Mare” se găseşte pe situl SurorileBaziliene.ro