Zilele Ignaţiene ale Tineretului la Cluj

Publicat pe: 1 august 2011|Secțiunea: Ştiri|

Centrul Manresa şi Iezuiţii din România au întâmpinat pe cei 90 de tineri sosiţi din întreaga ţară pentru a participa la întâlnirea Magis 2011, Zilele Ignaţiene ale Tineretului, desfăşurate la Cluj în perioada 27-31 iulie. În aceste zile meditaţia s-a împletit cu reflecţia, jocul cu cântul şi dansul iar momentele de împărtăşire în grupuri mici au fost privilegiate. Mai multe ateliere – de expresie artistică, mass-media, canto, pictură pe sticlă, dans şi bucătărie – au permis fiecăruia să trăiască o experienţă creativă la nivel personal dar şi comunitar. De asemenea, o paletă largă de programe alternative au îmbogăţit trăirile din aceste zile.

Întâlnirea a fost deschisă de o conferinţă-mărturie susţinută de un cuplu tânăr, Dan şi Iulia Călinescu, care au vorbit despre importanţa curăţiei într-o relaţie de prietenie. Aşadar, atunci când întrebările despre Dumnezeu şi despre sensul vieţii îşi fac loc într-o relaţie între doi tineri aceasta câştigă în profunzime şi primeşte în dar şi alte repere decât numai cele trupeşti. Un alt moment semnificativ a fost pelerinajul la biserica din Făget, drum care s-a dorit a fi o încercare de relectură a propriului drum în lumina autobiografiei Sf. Ignaţiu de Loyola. Fiecare participant a fost invitat să străbată meandrele propriei istorii personale cu luminile şi părţile ei mai întunecate. Punctul culminant al pelerinajului a fost celebrarea Euharistiei în rit bizantin, urmată de cină şi trimiterea tinerilor în misiune – aceasta fiind pentru cei mai mulţi dintre ei terminarea studiilor. La întoarcere, lumânările aprinse şi cântările de laudă au răpus întunecimea de afară.

Zilele Tineretului s-au încheiat sâmbătă seara cu sărbătoarea Sf. Ignaţiu de Loyola, celebrată alături de invitaţii veniţi din afară. La momentul festiv de mai târziu tinerii au prezentat plini de veselie roadele muncii lor. Generozitatea de care fiecare a dat dovadă prin participarea la programele propuse şi entuziasmul lor, a fost pentru noi, iezuiţii din România, un prilej de a aduce laudă lui Dumnezeu şi un semn de speranţă.

diacon Lucian Lechinţan, s.j.

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine