Tabăra Junior Ecumenica 2011

publicat la 3 august 2011 în Ştiri

O tabără parfumată şi aromată precum o acadea – tabăra Junior Ecumenica
– a XIII-a ediţie de ecumenism şi a II-a separat de tineri –

Timp de trei zile, la Târgu Lăpuş, cei 45 de copii înscrişi în tabăra Ecumenica Junior (din diverse localităţi: Cluj şi împrejurimi, Zalău, Baia-Mare, plus lăpuşenii), au avut de trecut testul credinţei, al prieteniei şi generozităţii, de asemenea au dat extemporal la bun simţ, creativitate şi disponibilitate, terminând cu lucrarea de control la sport printre blocuri, dans în jurul focului, originalitate şi expresivitate.

În prima zi, conform tradiţiei, s-a desfăşurat jocul de rol Îngeraşul păzitor, în care, prin tragere la sorţi, fiecărui copil i-a revenit sarcina de a fi îngerul păzitor al altui copil, înger care trebuia să se manifeste în taină, delicat şi atent mereu faţă de aproapele. Rapid s-au format şi echipele, iar pr. Silviu Hodiş a început prin a le explica juniorilor scopul şi obiectivele taberei, anume trăirea cu demnitate a credinţei indiferent de religie, re(găsirea) lui Dumnezeu în şi prin celălalt.

Nici nu s-au aşezat bine bagajele în casa de oaspeţi a parohiei reformate, că am şi dat startul la călătoria iniţiatică cu probe şi încercări, aşa cum e şi în viaţa cea de toate zilele (mesaje în cod morse de descifrat, bolovani pe post de păcate, de cărat în spate, hartă îngălbenită de vremuri de urmărit, prieteni noi de păzit şi îngrijit, imnul taberei de cântat şi tot aşa până pe deal, lângă pădure, unde am învăţat sau ne-am reamintit plante din zona de deal a ţării şi, de asemenea, am reluat lecţia ecologiei – adunând gunoaiele lăsate de persoane neglijente şi promiţând să nu facem murdărie în natură niciodată).

Ziua a doua a debutat cu Liturghia, apoi a continuat cu un colocviu despre libertate şi responsabilitate. Fiecare echipă a reflectat şi a discutat despre aceste noţiuni destul de complexe, însă obligatoriu de predat de la vârste cât mai mici. Atelierele de comunicare au fost aprofundate prin sesiunea de jurnalistică în oraş, unde juniorii au desfăşurat o anchetă pe aceleaşi subiecte. După-amiaza, ne-am relaxat cu o porţie de jocuri antrenante şi un exerciţiu de mişcare sub forma unei mini discoteci.

Ziua a treia: Ploaie, nori evident, însă căldură şi lumină în sufletele ce s-au hrănit cu Trupul şi Sângele lui Cristos în cadrul Liturghiei duminicale. Concursul de cunoştinţe religioase a fost foarte incitant, toată lumea dorind să demonstreze cunoştinţele acumulate la orele de cateheză. Nu mai puţin captivante au fost atelierele de creaţie, unde copiii au muncit ca oamenii mari să realizeze filme, colaje din coji de ouă, drapelul taberei, ilustrate, picturi, desene şi nu în ultimul rând inimioare după tehnica origami, ca şi miile de module pentru îngerul tridimensional de hârtie. O oră mai târziu, agenţii secreţi – participanţii la tabără, primesc o misiune dificilă, dar nu imposibilă: să se iubească unii pe alţii, aşa cum şi Isus îi iubeşte. Iar acest lucru a trebuit, etapă cu etapă, construit în echipă (printre probe s-au numărat: găsirea unei persoane defavorizate căreia să îi cumpere o pâine, apoi împărţirea pe stradă de inimioare cu diverse mesaje etc). Bucuria a culminat cu focul de tabără, cu jocuri şi cântece şi cu descoperirea îngeraşului păzitor pentru fiecare.

Sperăm ca toţi aceşti copii, în comunităţile de unde provin, să ducă mesajul toleranţei, al iubirii şi creativităţii, pentru ca flacăra prieteniei în Cristos să cuprindă cât mai multe suflete în acest mozaic de cânt şi joacă de-a viaţa în Domnul.

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *