Anunţ: Celebrarea hramului mănăstirii Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca

publicat la 7 septembrie 2011 în Ştiri

Calendarul bizantin al sărbătorilor liturgice începe prin Sărbătoarea “Naşterii Maicii Domnului” (celebrată în 8 septembrie), sărbătoare de poruncă mult îndrăgită de întreaga lume creştină. Deşi o sărbătoare deja de toamnă, este o strălucitoare sărbătoare prin strălucirea Preasfintei Fecioare Maria, aceea care a dat naştere Soarelui vieţii, Isus Hristos, Mântuitorul nostru.

Urmând tradiţiei pelerinajelor greco-catolice la sanctuarele mariane în marile sărbători ale Preasfintei Fecioare Maria, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a emis şi cu acest prilej o Circulară prin care a invitat preoţii şi credincioşii din cadrul eparhiei la un pelerinaj-procesiune spre Mănăstirea Surorilor Maicii Domnului, din cartierul clujean Gheorgheni.

În ziua de joi 8 septembrie, Episcopul Eparhial, preoţi, surori din Congregaţia Maicii Domnului (CMD), alte persoane consacrate şi credincioşi, vor porni la ora 9.00, de la Catedrala “Schimbarea la Faţă”(str. Eroilor nr. 10), pentru a parcurge, în procesiune, drumul până la Mănăstirea cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” (str. Romul Ladea nr. 6).

imagine

Sfânta Liturghie Arhierească va fi celebrată de la ora 10.00, în spaţiul special amenajat din curtea Mănăstirii, unde frumuseţea peisajului va fi îmbinată cu armonia cântărilor liturgice şi cu profunzimea mesajului spiritual al sărbătorii.

Potrivit unui comunicat al Comunităţii Surorilor Maicii Domnului, “programul Sărbătorii Naşterii Maicii Domnului începe la Mănăstire în data de 7 septembrie 2011, de la orele 18.00, cu o seară de rugăciune, în program fiind cuprinse Vecernia Sărbătorii, Paraclisul Maicii Domnului, Rozariul şi o Oră de Adoraţie Euharistică”.

“Este o ocazie de comuniune în rugăciune pentru a aduce mulţumire şi laudă Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra noastră şi pentru că ne-a dăruit-o pe Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului, ca Mamă şi ocrotitoare. Vă aşteptăm cu drag” – mai menţionează, în încheiere, invitaţia surorilor CMD.

  • Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, numită în popor şi Sântă Mărie mică, fixată la data de 8 septembrie, se află între Sărbătorile mari (de poruncă) consacrate Preasfintei Fecioare Maria

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este celebrată începând din sec. al V-lea, între Sinodul al treilea ecumenic din anul 431 şi Sinodul al patrulea ecumenic din anul 451.

Ca şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la origine praznicul era o aniversare anuală a sfinţirii unei biserici din Ierusalim închinate Sfintei Fecioare, zidită între anii 430 şi 480 pe locul unde conform tradiţiei, era ridicată casa părinţilor Preasfintei Fecioare Maria. Mai apoi, treptat, ea s-a extins în întreg Orientul Creştin. Sărbătoarea are o dimensiune ecumenică în Apus, fiind introdusă de către Papa Sergiu I (687-701), sub influenţa Constantinopolului şi aici s-a generalizat, dar mult mai târziu, în secolele IX-X.

A doua zi după Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, adică la 9 septembrie, se sărbătoreşte Pomenirea Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii Preasfintei Fecioare Maria, cei care au devenit colaboratorii lui Dumnezeu, deoarece au adus-o la existenţă pe cea care este Maica Luminii, Născătoarea de Dumnezeu.

Viorica Sabo, redactor DIRMM

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *