Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj

publicat la 15 septembrie 2011 în Ştiri

Prima mare sărbătoare a anului bisericesc, Naşterea Maicii Domnului, a fost şi sărbătoarea hramului Mănăstirii din Cluj-Napoca a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului (CMD). La fel ca în anii precedenţi, sărbătoarea a început miercuri, 7 septembrie 2011, printr-o seară de rugăciune care a cuprins Vecernia, celebrată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, şi pr. capelan Cristian David, rugăciuni către Maica Domnului şi, la final, Adoraţia Euharistică în cadrul căreia au cântat la instrumente muzicale, preamărind pe Dumnezeu, grupul de copii din Sângeorz-Băi, aflaţi în vizită la Mănăstire.

În ziua de joi, 8 septembrie, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, programul a început prin procesiunea, însoţită de rugăciune şi cântări mariane, de la Catedrala Schimbarea la Faţă până la Mănăstirea de pe str. Romul Ladea, cartierul Gheorgheni. Au participat: PS Florentin, zeci de preoţi, studenţi teologi, persoane consacrate şi credincioşi clujeni, remarcându-se, prin stindarde cu însemne specifice, comunităţile din parohiile Andrei Mureşanu şi Făget. După primirea PS Florentin şi a pelerinilor de către pr. capelan Cristian David şi Maica Paula, superioară generală a CMD, în curtea mănăstirii s-a celebrat Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de Surorile CMD împreună cu corul Angeli, dirijat de prof. Angela David, şi corul copiilor din Sângeorz-Băi. Alături de copiii din Sângeorz, la celebrare au participat şi un grup de copii din Blaj, ambele grupuri fiind conduse spiritual prin cateheză şi rugăciune de către surori ale CMD: sora Dominica din Cluj şi sora Benigna din Blaj.

La sfânta jertfă liturgică, alături de PS Florentin au concelebrat Mons. Mihai Todea, Vicar general eparhial, pr. vicari Anton Crişan şi Ioan Mătieş, preoţi consilieri eparhiali şi parohi din Cluj-Napoca, diaconi, subdiaconi şi studenţi teologi. Între invitaţii prezenţi amintim pe pr. Pablo Guerrero, superior provincial al Societăţii lui Isus din Romania, surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, părinţi bazilieni, Mons. Ioan Bota, prelat papal, pr. protopop Nicolae Jarda din Sângeorz-Băi, pr. Nicolae Anuşcă, director al Asociaţiei Caritas Blaj, care a venit împreună cu pr. Lucian Moşneag de la Blaj, alţi oaspeţi din diferite Eparhii ale BRU.

În cadrul celebrării liturgice, un moment solemn a fost reînnoirea voturilor călugăreşti, pe care Surorile CMD o fac în fiecare an în ziua hramului, angajându-se şi în acest fel, neîncetat, urmării modelului de viaţă şi slujire al Maicii Domnului.

În cuvântul de învăţătură la Sfânta Liturghie, PS Florentin a prezentat sărbătoarea Naşterii Preasfintei Fecioare ca pe „rădăcina tuturor sărbătorilor” şi ca pe „o invitaţie la bucurie”. „Ne bucurăm, deci, în această sfântă zi de sărbătoare, chiar dacă este umbrită de trecerea la Domnul a sorei Ernesta în această dimineaţă – în credinţă este şi aceasta o bucurie, deoarece suntem convinşi că sora Ernesta a fost condusă de mâna ocrotitoare a Maicii Domnului, acolo unde s-a întâlnit cu celelalte surori şi ele fidele slujitoare ale Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului”.

PS Florentin a explicat semnificaţia sărbătorii, aşa cum tradiţia o păstrează încă din secolul al V-lea, oferind exemplul Sfinţilor Ioachim şi Ana, cei care s-au învrednicit să fie părinţii Preasfintei Fecioare Maria. „Această sfântă sărbătoare ne invită să medităm în primul rând asupra celei care ‘astăzi a venit pe lume’, Preasfânta Fecioară Maria: ea este fiica cea mai asemănătoare cu Dumnezeu-Tatăl, în ea, Cuvântul vede pentru întâia oară pe mama ce urma să îi dea viaţă, iar Spiritul Sfânt se regăseşte în cea care este ‘plină de haruri’… Despre momentul naşterii Maicii Domnului, imnografia vorbeşte ca despre un prezent, pentru că este un prezent al mântuirii: Sf. Ioan Damaschinul spune ‘astăzi începe mântuirea lumii’, iar Sf. Andrei din Creta, privind spre frumuseţea Mariei, spune: ‘astăzi natura omenească primeşte de la Dumnezeu adevărata ei nobleţe, îşi regăseşte puritatea originară’. Este o nouă creaţie cu totul plină de har, o îndumnezeire, o reîntoarcere spre ceea ce neamul omenesc era de la începuturi”.

„O altă invitaţie a sărbătorii este şi aceea de a medita asupra sufletelor noastre, asupra drumului vieţii noastre, asupra a tot ceea ce poate întuneca frumuseţea pe care Dumnezeu a sădit-o în sufletele noastre. Să medităm asupra păcatului care împiedică lucrarea harului, care este o piedică în unirea cu Dumnezeu şi în dobândirea vieţii veşnice. Păcatul ca act de orgoliu şi mândrie, căreia Preasfânta Fecioară Maria îi opune smerenia. Păcatul ca revoltă şi neascultare, căreia Preasfânta Fecioară Maria îi opune slujirea în ascultare, păcatul ca nerecunoştinţă împotriva Creatorului, căreia Preasfânta Fecioară Maria îi opune acel ‘fiat’ – ‘Fie mie după cuvântul Tău’. Să urmăm în viaţa noastră exemplul Preasfintei Fecioare Maria, să ne amintim că, prin Botez, am fost renăscuţi la viaţă”.

După jertfa liturgică, pr. Cristian a rostit un cuvânt de mulţumire pentru participarea la frumoasa celebrare dedicată Naşterii Preacuratei Fecioare Maria, Mama lui Dumnezeu şi Mama noastră cerească. Părintele a mulţumit Episcopului eparhial şi tuturor preoţilor, adresând totodată mulţumiri Cercetaşilor Munţilor, altor asociaţii eparhiale, reprezentanţilor Poliţiei, Jandarmeriei, tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a sărbătorii. „Să o rugăm pe Preasfânta Fecioară Maria, mijlocitoarea şi mama noastră a tuturor, care a fost mereu alături de noi, să rămână cu noi şi să ne conducă pe drumul mântuirii sufletelor noastre”, a îndemnat în încheiere Eparhul de Cluj-Gherla.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *