Anunţ: Începe simpozionul internaţional ecumenic „Familia şi binele comun”

Publicat pe: 13 octombrie 2011|Secțiunea: Ştiri|

Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla, Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj şi Institutul Pontifical Ioan Paul al II-lea pentru Studiul Căsătoriei şi al Familiei, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Cluj şi cu Facultatea de Teologie Reformată din Cluj organizează Simpozionul internaţional ecumenic „Familia şi binele comun”.

Distinşi profesori de la Instituţiile de învăţământ amintite, precum şi invitaţi ai acestora, personalităţi din sferele religiei şi ale ştiinţei, se vor reuni pentru două zile, vineri şi sâmbătă, 14-15 oct. 2011, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, pentru a aborda, în cadrul unor discuţii şi prin comunicări ştiinţifice, tema „Familiei” – Tema pastorală a anului 2011 pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla şi pentru Biserica Romano-Catolică din România, şi în strânsă legătură cu Tema pastorală „Căsătoria şi Botezul” a anului 2011 pentru Biserica Ortodoxă din România.

Deschiderea inaugurală a simpozionului este programată vineri, 14 oct. de la ora 9.00, şi constă în alocuţiuni ale prof. univ. dr. Andrei Marga, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi a ierarhilor clujeni, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla şi PS Vasile Someşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului.

Simpozionul îşi propune să pună în lumină importanţa familiei pentru societate şi Biserică, dintr-o perspectivă ecumenică. Trei sunt întrebările fundamentale de la care se porneşte : 1. De ce familia? Sau despre relevanţa familiei în Biserică şi societate 2. Ce fel de iubire susţine familia? Sau despre iubirea care generează binele comun 3. Când educă familia? Sau contribuţia sa la binele comun.

Conferenţiarii invitaţi sunt personalităţi reprezentative din străinătate şi din ţară: Mons. Livio Melina, rectorul Institutului Pontifical Ioan Paul al II-lea; prof. Jose Noriega de la acelaşi Institut; maestrul Camilian Demetrescu; prof. Gintas Vaitoska – Institutul Teologic Internaţional din Austria; prof. Jean-Yves Brachet din Ungaria; prof. Ioan Chirilă, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj; prof. Radu Preda de la aceeaşi Facultate; prof. Cristian Barta, Facultatea de Teologie Greco-Catolică (dep. Blaj); prof. Viorel Iuga, cultul baptist din Arad; prof. Eugen Jurcă, Facultatea de Psihologie şi Sociologie din Universitatea din Vest, Timişoara.

În cadrul Simpozionului se va prezenta şi noua Colecţie „Iubirea şi Omul” a Editurii Galaxiei Gutenberg, care cuprinde carţi legate de tema familiei din perspectiva interdisciplinară, scrise de specialişti în teologie, filozofie, psihologie şi sociologie. Pentru a împărtăşi roadele cercetărilor şi experienţei lor în ceea ce priveşte „Familia şi binele comun”, protagoniştii evenimentului, Înalţii Ierarhi, conferenţiari şi profesori universitari din ţară şi străinătate, se vor adresa şi publicului larg şi prin intermediul organelor de presă, în cadrul conferinţei de presă ce va avea loc în sala Aula Magna a UBB, vineri, 14 oct. a.c., între orele 18.30 – 19.00.

Biroul de presă al
Episcopiei de Cluj-Gherla

Detalii la tel. 0729.884590 – prof. Alin Tat, FTGC-UBB

imagine