Sfinţirea bisericii „Naşterea Domnului” din Dăbâca

Publicat pe: 18 octombrie 2011|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 16 octombrie 2011, în Eparhia de Cluj-Gherla s-au deschis porţile unui nou locaş de cult prin sfinţirea bisericii cu hramul „Naşterea Domnului” din parohia Dăbâca. La sosirea în localitate, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla a fost întâmpinat, în mod tradiţional, de comunitatea greco-catolică şi parohul acesteia, pr. Mureşan Daniel, primarul localităţii, oaspeţii sosiţi în număr mare din împrejurimi, dar şi de grupuri de pelerini veniţi, împreună cu păstorii lor, din mai multe parohii ale Eparhiei. Un cuvânt de bun-venit a fost adresat Ierarhului de Cluj-Gherla de către pr. Marius Mureşan, protopop de Someş.

Ceremonialul sfinţirii bisericii şi Sfânta Liturghie au fost celebrate de PS Florentin împreună cu 22 de preoţi, între care amintim pe pr. Anton Crişan, vicar eparhial, pr. protopop Marius Mureşan, pr. protopop Cristian Sabău, pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic, pr. consilier Romulus Silaghi, pr. Dan Nuţu care se ocupă de credincioşi români din Ucraina. În masa altarului au fost depuse relicvele Sfintei Tereza Neuman şi a Sfintei Tereza de Lisieux, care de acum vor ocroti această biserică şi pe toţi cei ce intră într-însa. Cu mult zel şi dăruire, în biserica nou-construită din Dăbâca s-au unit în rugăciune neîntreruptă, încă de la primele ore ale dimineţii, un grup de membri ai Reuniunii Mariane din Cluj. Totodată, la buna-desfăşurare a evenimentului au contribuit şi tineri din Asociaţia ASTRU împreună cu credincioşi ai parohiei Andrei Mureşanu. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor seminarişti, care au venit din Cluj împreună cu pr. rector.

În cuvântul de învăţătură la Sfânta Liturghie, PS Florentin a meditat Pilda Semănătorului din Evanghelia de la Luca, text care ridică trei probleme: 1. de ce semănătorul nu este atent şi aruncă sămânţa pe piatră sau între buruieni? 2. oare nu lucrează Dumnezeu în pierdere? din patru seminţe, a rodit doar una! 3. de ce depinde rodirea acestei seminţe? Primul răspuns vorbeşte despre îndurarea lui Dumnezeu care dăruieşte cuvântul Său (sămânţa) tuturor, nu doreşte să excludă pe nimeni, la al doilea punct se arată că ceea ce la nivel material pare o pierdere, în plan spiritual poate fi un mare câştig, iar în a treia problemă aflăm că rolul decisiv îl are „pământul”: „în acest pământ al sufletului nostru se dă lupta între bine şi rău – o luptă care prin voinţa noastră o putem influenţa să ducă la victoria a binelui sau a răului”. În concluzie, „lupta noastră este a menţine unitatea interioară în credinţă, speranţă şi iubire şi aceasta se face prin colaborarea cu harul Spiritului Sfânt şi cu ajutorul voinţei noastre conştiente şi încrederea cu care bunul Dumnezeu ne-a dotat pe fiecare dintre noi. Pentru că potenţial, în fiecare dintre noi este şi un sfânt, dar şi un criminal, depinde cui îi dăm ascultare. Tendinţele spre pasiuni şi spre patimi le avem sădite în noi încă de la păcatul primordial. De aceea fiinţa umană este înclinată spre păcat, dar să ştim că în noi este şi sfântul, este şi îngerul, dacă-i dăm ascultare”. PS Florentin şi-a încheiat predica rostind rugăciunea pe care Regele Solomon a făcut-o atunci când a binecuvântat Casa lui Dumnezeu.

După celebrarea liturgică, pr. Mircea Marţian, paroh al parohiei Andrei Mureşanu din Cluj, ca fiu al satului Dăbâca, a rostit câteva cuvinte despre istoria parohiei care i-a avut păstori pe tatăl său – Mons. Tiberiu Marţian, prelat papal, şi pe bunicul său, Iuliu, cei care acum veghează de sus, din lumina veşniciei. Astfel credincioşii au aflat că parohia Dăbâca a fost redeschisă de pr. Tiberiu Marţian în anul 1995. După ce, timp de 10 ani, părintele a sperat să redobândească biserica parohială confiscată în 1948 de regimul comunist, pentru a păstra buna înţelegere între cultele din localitate, a recurs la soluţia amenajării unei capele, care la începutul anului 1997 a fost binecuvântată de către IPS George Guţiu. Visul construirii unei biserici a început să prindă contur prin bunăvoinţa pr. Dumitru Coţe, pe atunci consilier pastoral, care a realizat, împreună cu pr. Tiberiu Lazăr, transferul proprietăţii recâştigate în urma unei instanţe judecătoreşti în patrimoniul parohiei greco-catolice din Dăbâca. După ce, pr. Tiberiu Lazăr, „ştiind în ce a crezut, a răspuns chemării lui Dumnezeu şi a intrat în bucuria Stăpânului”, pentru un timp, parohia a fost administrată de pr. Mircea Marţian, apoi a fost păstorită de pr. Iacobhazi Gheorghe. În anul 2004, PS Florentin l-a numit paroh pe pr. Daniel Mureşan, care a fost hirotonit pentru comunitatea din Dăbâca – el este cel care a dus la sfârşit visul pr. Tiberiu de a avea o biserică. Clădirea care, la început a fost grajd şi apoi brutărie, a devenit o frumoasă biserică – aici I-a plăcut lui Dumnezeu să-şi afle locaş, la fel ca la Naşterea Sa în peştera săracă din Betleem.

În continuare, pr. Daniel, parohul comunităţii greco-catolice din Dăbâca a rostit cuvântul său de bucurie şi mulţumire pentru toţi cei care i-au stat alături în cei 6 ani de la demararea lucrărilor de construcţie. A adus mulţumire Preasfinţiei Sale Florentin pentru susţinerea constantă pe care i-a oferit-o mai ales în momente de încercare, făcând promisiunea că această zi „nu este o încheiere ci un început în pastoraţie, vom începe să semănăm cuvântul pe un câmp în care să rodească”. Un fapt remarcabil a fost prezenţa la întregul program de rugăciune, alături de alţi invitaţi oficiali, a parohului ortodox din Dăbâca, pr. Oros Gherasim, împreună cu membrii parohiei ortodoxe. Părintele a rostit un cuvânt în care a felicitat comunitatea greco-catolică pentru noua biserică. Sărbătoarea s-a încheiat printr-un schimb de daruri: parohia Dăbâca a oferit un cadou Preasfinţiei Sale, o icoană care reprezintă Naşterea Domnului iar PS Florentin a oferit pr. Daniel o medalie cu chipul Papei Benedict al XVI-lea precum şi crucea pectorală împreună cu dreptul de a purta această cruce pentru meritele dobândite prin ridicarea bisericii. Totodată, Episcopul eparhial a acordat şi câteva diplome „Fericitul Ioan-Paul al II-lea” pentru contribuţia la edificarea bisericii primarului Valer Petrindean, deputatului Horea Uioreanu, senatorului Marius Nicoară, precum şi unor familii devotate bisericii şi meşterilor constructori.

La final PS Florentin a mulţumit tuturor celor prezenţi, dar în special pr. Oros, pentru atmosfera de primire pe care a creat-o în localitate şi pentru prezenţa sa împreună cu credincioşii ortodocşi, spunând: „Mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest exemplu de ecumenism şi deschidere care pentru noi înseamnă o rază de lumină şi sperăm ca să ajungem treptat şi noi, ierarhii, la aceste nivele de participare împreună şi strigătul de la Bucureşti, cu ocazia vizitei în România a Papei Ioan-Paul al II-lea, ‘Unitate, Unitate”, să devină pentru noi, realitate’.” După încheierea ceremoniei, toţi participanţii la eveniment au fost invitaţi să intre în altar – ziua sfinţirii bisericii fiind singura zi în care toţi credincioşii au permisiunea de a intra şi a săruta masa altarului.

imagine

imagine

imagine

V.S. – redactor DIRMM