Acţionăm responsABIL în AC

publicat la 3 noiembrie 2011 în Ştiri

În perioada 27 – 30 octombrie 2011, a avut loc la Centrul Manresa din Cluj-Napoca cursul de formare cu tema Acţionăm responsABIL în AC şi motoul “În dar aţi primit în dar să daţi” (Matei 10,8), organizat de Federaţia Acţiunea Catolică din România (ACRO) şi coordonat de echipa naţională a sectorului tineri. Acest curs de formare s-a adresat responsabililor sectorului tineri din Acţiunea Catolică din Diecezele şi Eparhiile unde aceasta este prezentă, cu intenţia de a fi o ocazie de formare în domeniul mobilizării de resurse din comunitate şi de cunoaştere a metodelor de strângere de fonduri.

La curs au participat 25 tineri responsabili din cele cinci asociaţii membre ale Acţiunii Catolice din România: AC Iaşi, ASTRU Blaj, ASTRU Cluj, ASTRU eparhial Lugoj, ASTRU Oradea, precum şi echipa sectorului tineri. Invitaţii Codruţa Fernea, secretar general al Acţiunii Catolice din România, şi Adela Ghiţulescu, director executiv Caritas eparhial Oradea, au reuşit să ne capteze atenţia şi să sporească interesul membrilor pentru acest domeniu. Cursul a început joi seara cu salutul vicepreşedintei sectorului tineri, Crina Horvat, al asistentului spiritual al sectorului tineri, pr. Iuliu Muntean, al preşedintei ACRO Oana Tuduce şi al asistentului spiritual general, pr. Felix Roca, şi cu prezentarea membrilor echipei sectorului tineri. A urmat un moment de cunoaştere care a încălzit atmosfera şi i-a provocat pe participanţi să relaţioneze, seara încheindu-se cu un moment de rugăciune.

Ziua de vineri s-a deschis cu rugăciunea Laudelor, după care s-a desfăşurat prima sesiune formativă introductivă în atragerea de fonduri, susţinută de Codruţa Fernea. În cadrul acestei sesiuni s-au prezentat noţiunile introductive în mobilizarea de resurse şi elementele unei campanii pentru strângeri de fonduri. După prezentarea unei baze teoretice, tinerii participanţi, împărţiţi pe asociaţii, au avut posibilitatea să aplice cele învăţate organizând o campanie de strângere de fonduri pentru un proiect stabilit de ei.

După apusul soarelui a avut loc Sfânta Liturghie celebrată de pr. Iuliu Muntean, în rit bizantin, moment în care s-au aşezat pe altar toate realizările şi munca desfăşurată pe parcursul zilei. Seara a urmat Târgul AC, la care a participat şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Participanţii au avut la dispoziţie timp pentru a pregăti o prezentare asociaţiei pe care o reprezintă. Momentele au fost deosebite şi au fost prezentate într-un mod inedit şi divers. Rugăciunea de seară a fost cea care a încheiat ziua de vineri.

Ziua de sâmbătă a început cu rugăciunea de dimineaţă, urmată de o aplicaţie practică. Reprezentanţii asociaţiilor au avut ocazia să prezinte unui donator proiectele pe care le-au lucrat vineri. Aceştia au fost supuşi la diferite situaţii dificile, reuşind să înveţe multe lucruri noi. Apoi s-au dezbătut prezentările, evidenţiind punctele forte şi ce trebuie îmbunătăţit, urmând o sesiune în care s-au prezentat metodele de atragere de fonduri şi o sesiune de întrebări pentru cele două formatoare. A urmat Sfânta Liturghie care a încununat ziua, moment de comuniune cu Dumnezeu.

Seara, participanţii au avut ocazia să participe la o “vânătoare de fonduri” prin Cluj-Napoca. Au primit o listă cu posibili donatori cărora să le propună o întâlnire în care să le prezinte proiectul lor. Tinerii responsabilii au avut de ales cu ce posibil donator să se întâlnească şi să îl convingă să îl ajute în desfăşurarea proiectelor. Donatorii reprezentau asociaţii caritabile, religioase sau erau oameni de afaceri. Duminică s-a participat la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, la final fiecare participant primind un simbol al întâlnirii. Un alt moment de formare a fost mobilizarea de resurse on-line, prin care s-au prezentat avantajele şi beneficiile site-urilor de socializare. Au urmat concluziile, moment în care participanţii au avut ocazia să împărtăşească impresii.

imagine

imagine

imagine

via ActiuneaCatolica.ro

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *