Sărbătoarea Naşterii Domnului în Catedrala clujeană
Sărbătoarea Naşterii Domnului din anul 2011 a fost pentru membrii comunităţilor greco-catolice din Eparhia de Cluj-Gherla un prilej de comuniune în jurul altarului, cu toţii participând mai intens la Sfintele Taine, organizând acţiuni caritabile sau implicându-se în pregătirea unor frumoase programe de Crăciun susţinute de copii. Familia extinsă a Bisericii s-a reunit astfel în jurul Ieslei în care s-a născut Mântuitorul, parcurgând drumul spiritual spre bucuria Sărbătorii Naşterii Domnului, trăind-o şi ducând-o mai departe în familii şi în societate.
Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca a fost special pregătită pentru momentele de sărbătoare, în mod deosebit datorită bunăvoinţei unei familii de credincioşi, care, în fiecare an, se îngrijeşte ca la marile sărbători biserica să fie împodobită cu cele mai frumoase flori şi aranjamente florale, cum se cuvine unui Împărat şi Dumnezeu. În Seara de Ajun, 24 decembrie 2011, Pruncul Isus Hristos a fost primit în catedrală, într-un sanctuar de pace şi reculegere, pe acordurile colindului tinerilor din grupul „Triumful Inimii Neprihănite”, care au dat şi răspunsurile la Sfânta Liturghie de la ora 22, celebrată de Preasfinţia Sa Florentin, Episcopul eparhial, pr. Anton Crişan, rector al catedralei şi de mai mulţi preoţi concelebranţi.
În cuvântul de învăţătură rostit, PS Florentin a reamintit că „Părinţii Bisericii, atât în Orient, cât şi în Occident, spuneau: ‘Dumnezeu s-a pogorât pe pământ şi a îmbrăcat haina umanităţii noastre, ca să ne îmbrace pe noi în haina divinităţii Sale’. A îmbrăca haina păcatelor şi a oferi haina iubirii şi a milostivirii – iată ‘minunatul schimb’, <i>admirabile commercium</i>, pe care Dumnezeu ni-l propune în fiecare an (…). Pentru noi, creştinii, cel mai important este veşmântul spiritual pe care l-am primit prin Botez, cum spune Sf. Apostol Pavel: ‘Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi-mbrăcat’. Suntem înveşmântaţi în Hristos şi trebuie ca, prin comportamentul nostru, să dăm demnitate acestei haine pe care am primit-o prin Botez şi pe care El a venit să ne-o ofere în dar”.
Preasfinţia Sa a încheiat îndemnând: „Este momentul să ne îndreptăm privirea spre Pruncul mic din iesle. Şi acum El caută să îşi găsească un locaş în Betleemul sufletelor noastre. (…) Să îi deschidem larg poarta sufletelor şi să îi oferim lumina bucuriei noastre şi căldura iubirii noastre, pentru a renaşte, nu într-o peşteră întunecată, ci într-un suflet reînnoit, curat, fără de păcat. Să îl primim pe Pruncul care vine”. După aceste cuvinte, în timp ce se cânta colindul „S-a născut în iesle Prunc dumnezeiesc”, în procesiune, un grup de copii şi tineri au adus la iesle copilaşul care îl reprezenta pe Isus, în trecere stârnind un murmur de uimire, deoarece micuţul de doar câteva luni şi-a „învăţat” bine rolul, el doar privind în jur liniştit şi senin. Tot în cadrul celebrării liturgice din Seara de Ajun, Isus s-a născut în sufletul unui copil care a făcut Prima Sfântă Împărtăşanie, după ce a fost pregătit pentru acest moment de pr. Anton Crişan.
În Catedrala clujeană a urmat duminică, 25 decembrie, Sfânta Liturghie solemnă la Sărbătoarea Naşterii Domnului, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Magnificat”, dirijat de prof. Alexandru Suciu. Împreună cu Episcopul eparhial, la masa altarului au concelebrat pr. Mircea Sonea şi pr. Teodor Lazăr, diaconi fiind teologii Bogdan Teglaş şi Claudiu Tuţu. La momentul rânduit, PS Florentin a prezentat credincioşilor mesajul său pastoral cu tema „Sfânta Familie şi familia sfântă, unitatea spiritului – legătura păcii”, care a fost citit în această zi şi de către preoţii parohi, în fiecare biserică de pe teritoriul Eparhiei.
După celebrare, în nume personal şi în numele Curiei episcopale, Episcopul de Cluj-Gherla a urat tuturor „Sărbători pline de bucuria renaşterii spirituale a Pruncului divin în sufletele şi în familiile noastre, cu binecuvântate şi alese haruri cereşti. Mulţi ani întru bucurie!” În încheiere, la fel cum păstorii şi magii s-au strâns în jurul Pruncului Isus, credincioşii au fost invitaţi în jurul ieslei amenajate în biserică, pentru a cânta colinda tradiţională „Ce vedere minunată”, după care au primit, pe rând, câte o iconiţă şi binecuvântarea arhierească.