Sărbătoarea Botezului Domnului în Catedrala greco-catolică clujeană

Publicat pe: 10 ianuarie 2012|Secțiunea: Ştiri|

Sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ian 2012 a reunit şi în acest an un mare număr de credincioşi în Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca. Programul de rugăciune al sărbătorii, Sfânta Liturghie arhierească şi ritualul Sfinţirii Mari a Apei, au fost celebrate de către Episcopul eparhial, PS Florentin, împreună cu pr. Anton Crişan, pr. Jurek Brzoska SJ, pr. Radu Tălpălariu, pr. Iosif Irimie şi pr. Florin Isac. Au participat şi diaconii Bogdan Teglaş şi Claudiu Tuţu, răspunsurile liturgice fiind date de studenţii Institutului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul”.

În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a explicat semnificaţia sărbătorii, meditând fragmentul din Evanghelia de la Matei citit în cadrul celebrării liturgice, care vorbeşte despre momentul în care Mântuitorul, după ce s-a aşezat în şirul oamenilor păcătoşi, între cei din urmă, s-a prezentat în faţa lui Ioan pentru a fi botezat: „Ceea ce Ioan săvârşea atunci pe malul Iordanului era doar un rit al pocăinţei, nicidecum un Sacrament. Totuşi, Isus se supune acestui rit, pentru că, tocmai prin supunerea Lui, acest rit va rămâne apoi înscris în Sfintele Evanghelii ca misiune: ‘Mergeţi, botezaţi toate neamurile în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Spirit’, spune Isus, trimiţând apostolii în misiune. El s-a supus cel dintâi acestui botez”.

imagine

PS Florentin a vorbit şi despre semnificaţia Sacramentului Botezului – unirea cu Hristos, pe care Sf. Grigorie Teologul o numeşte în predicile sale „iluminare, luminarea interioară” – „unirea cu Hristos este lupta creştinului de-a lungul vieţii sale: a menţine această lumină a unirii cu Hristos aprinsă, a nu ne separa niciodată de comuniunea cu Hristos”. Prin Botez, ca Sacrament, fiecare dintre noi suntem reînnoiţi spiritual şi viaţa noastră, de acum înainte, şi-a schimbat cursul, nu mai curge spre moarte ci spre viaţa veşnică. Botezul nostru îl putem imagina ca o scufundare a lui Hristos în realitatea noastră umană, care este atât de puternică încât se identifică cu sufletul nostru, cu umanitatea noastră.

De aceea, „Botezul Domnului este sărbătoarea în care fiecare dintre noi trebuie să ne reînnoim promisiunile de la Botez. În acest fel, vom putea primi toate celelalte Sfinte Sacramente, canale de har, izvorâtoare de lumină, prin care, pe drumul vieţii noastre, putem fi întăriţi. Sacramentul Botezului ne deschide Poarta Bisericii. În acelaşi timp, lipsa Sacramentului Botezului face imposibilă participarea la viaţa Bisericii. De aceea, este dureros că în lumea de astăzi sunt familii care nu îşi mai botează copiii, închizându-le astfel Poarta Bisericii şi participarea la viaţa sacramentală şi spirituală a Bisericii”. În încheiere, Preasfinţia Sa a rostit îndemnul: „Să spunem şi noi împreună cu Sf. Sofronie al Ierusalimului, cel care a întocmit rânduiala Sfinţirii Mari a Apei, ‘Astăzi este ceasul mântuirii’. Pentru noi, creştinii, în orice clipă este un ‘astăzi’ în care ne putem dobândi mântuirea, sau o putem pierde”.

imagine

Totodată, în această zi, în Catedrala clujeană s-a sărbătorit şi împlinirea a 15 ani de când PS Florentin a fost consacrat Episcop, la Roma, de către Sfântul Părinte de atunci, acum Fericitul Ioan Paul al II-lea. Cu acest prilej, Episcopul de Cluj-Gherla şi-a reamintit momentul consacrării sale episcopale: „Doresc să aduc mulţumire lui Dumnezeu, în mod particular în această zi, de 6 ianuarie, aducându-mi aminte de marele dar pe care l-am primit acum 15 ani, prin impunerea mâinilor Fericitului Ioan Paul al II-lea, în Bazilica mamă a bazilicilor, San Pietro din Roma. Mulţumindu-i lui Dumnezeu, permiteţi-mi să citez o frază pe care Sfântul Părinte ne-o spunea nouă, celor 12 episcopi din 5 continente, care eram îngenuncheaţi şi întinşi acolo, în faţa mormântului Sfântului Petru: ‘Acum vă privesc pe voi alături de magi în timp ce îl adoraţi pe Pruncul Isus, care, cu mânuţa susţinută de mâna Mariei, vă transmite tuturor binecuvântarea Sa pentru a merge în toată lumea, la toate neamurile, să le duceţi cuvântul Evangheliei, lumina binecuvântării Sale sfinţitoare şi să îi conduceţi pe calea mântuirii'”.

„Aceste frumoase cuvinte pe care ni le-a adresat Pontiful Roman ne-au încurajat şi ne-au întărit atunci, la începutul misiunii noastre episcopale la Roma. Doresc să îi mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru aceşti ani de misiune episcopală, pentru marele dar pe care l-am primit din mâna unui om sfânt, (…) amintindu-mi de cuvântul Sfântului Augustin: ‘pentru voi sunt episcop, dar împreună cu voi sunt creştin’. Pentru voi mă aflu în acest tron episcopal, cerând Marelui Preot Isus Hristos harul de a vă arăta calea spre mântuirea sufletelor şi a vă conduce pe ea. Fie ca în această sfântă zi de sărbătoare, reînnoindu-ne sufleteşte şi spiritual, să putem auzi în sufletele noastre, fiecare dintre noi, curăţiţi de păcat, şi sfinţiţi prin Sfintele Taine şi binecuvântarea cu apă sfinţită, acelaşi glas al Tatălui care ni se adresează nouă: ‘Tu eşti fiul meu cel iubit întru care am binevoit'”.

imagine

În semn de recunoştinţă şi mulţumire pentru cei 15 ani în care a păstorit spre mântuire „turma mică” a lui Hristos de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinţiei Sale Florentin i-a fost oferit un buchet de flori, în cântul de „Mulţi ani trăiască” al tuturor celor prezenţi, moment după care fiecare a primit de la Episcop o iconiţă reprezentând Botezul lui Isus şi binecuvântarea cu apă sfinţită. Credincioşii au dus apoi din această apă şi în casele lor, „ca să fie spre sfinţirea caselor, spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor pentru toţi cei care o vor lua cu credinţă şi vor gusta dintr-însa”.