Trăieşte din plin în AC – fii educator!
În perioada 8-11 martie 2012, s-a desfăşurat la Centrul Manresa din Cluj-Napoca un Curs de formare pentru educatori, organizat de Federaţia Acţiunea Catolică din România (ACRO) şi coordonat de echipa naţională a sectorului copii. Tema cursului a fost „Trăieşte din plin în AC – fii educator!”, şi motoul – „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune şi să-l preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri” (Matei 5,16).
În deschiderea cursului, vicepreşedintele sectorului copii, Bernadeta Farţade-Gabor, a urat bun venit tuturor, a prezentat pe scurt tema şi scopul cursului, venit în continuarea cursului pentru animatori de anul trecut -„Trăieşte din plin în AC, fii animator!” A urmat prezentarea consilierilor naţionali ai sectorului copii, a membrilor Consiliului Director prezenţi, respectiv Oana Tuduce, preşedinte ACRO, pr. Felix Roca, asistent spiritual general, şi pr. Iuliu Muntean, asistent spiritual sector tineri, şi a celor două formatoare – Anna-Teresa Borelli, responsabila pentru copii a Acţiunii Catolice Italia, şi Claudia D’Antoni, secretara naţională a Acţiunii Catolice Italia pentru sectorul copii. Pr. Florin Petru Sescu a explicat apoi motoul cursului: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât ei să vadă faptele voastre bune şi să-l preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri”, amintindu-ne tuturor că suntem „sarea şi lumina lumii”.
A urmat prima prezentare a Teresei Borelli, „Educator de ce? Educator pentru ce?”, iar a doua expunere s-a ţinut după prânz, cu titlul „Educator pentru cine?” În aceste relatări s-a subliniat misiunea educativă a Acţiunii Catolice, alegerea grupului ca metodă de formare a copilului, mediu propice pentru experimentarea fraternităţii şi descoperirea de sine în raport cu celălalt, vocaţia educatorului şi pasiunea acestuia de a transmite copiilor experienţa trăită cu Cristos, experienţă care trebuie hrănită zi de zi prin participarea la Sacramente şi reînnoirea „Da”-ului spus lui Dumnezeu, de a însoţi copiii în creşterea lor umană şi spirituală.
În primul atelier de lucru, participanţii au fost împărţiţi în cinci echipe, fiecare echipă având ca moderator un consilier naţional. Au fost date cinci cuvinte cheie: Grup, Copil, Relaţii, Grijă, Comunitate, iar fiecare echipă a trebuit să exprime printr-un cuvânt, o propoziţie sau un desen, ce le transmite fiecare cuvânt. În cadrul plenarei ce a urmat, au fost împărtăşite ideile fiecărui grup. Serata de după cină a constat într-o activitate recreativă şi competitivă între participanţi: ConQUIZtador. Patru echipe au concurat între ele pentru a cuceri judeţele României. Probele la care au fost supuşi participanţii au fost: întrebări din Catehism, întrebări de cultură generală din diverse domenii şi probe practice. Seara s-a încheiat cu adoraţie euharistică în capelă, moment de întâlnire personală cu Isus – Euharisticul.
A doua zi a început cu Sfânta Liturghie, urmată de prezentarea „Educator cum?” a Claudiei D’Antoni, în cadrul căreia a accentuat faptul că stilul „educativ” se trăieşte şi a explicat participanţilor cele patru componente care sunt esenţiale în procesul educativ şi anume: a educa la a fi, a educa la a fi din, a educa la a fi cu, şi a educa la a fi pentru. În finalul prezentării, Claudia a împărtăşit participanţilor propriul alfabet ca şi educator în Acţiunea Catolică Italiană.
Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul locului, a salutat apoi participanţi la acest curs de formare şi ne-a felicitat pentru această iniţiativă formativă. Preasfinţitul Florentin a subliniat importanţa educatorilor bine formaţi şi motivaţi în parohii, care să fie modele pentru copii şi adolescenţi. Cele două ateliere de lucru ce au urmat au constat în găsirea ABC-ului educatorului, mai întâi în mod personal, iar apoi, grupaţi în echipe în funcţie de vârstă, participanţii au construit împreună ABC-ul educatorului din AC.
În cursul serii, participanţii, împărţiţi în grupe, au avut de îndeplinit probe, în cadrul atelierului de lucru Descoperă oraşul – Comoara Transilvaniei, prin care s-a urmărit spiritul de echipă, comunicarea şi cooperarea în grup. Ziua a fost încununată cu lectio divina, prilej de întâlnire cu Cuvântul lui Dumnezeu.
Programul de duminică a început cu rugăciunea de dimineaţă, urmată de împărtăşirea concluziilor participanţilor, ale echipei naţionale a sectorului copii, precum şi ale preşedintei Oana Tuduce şi ale asistentului spiritual general, pr. Felix Roca. Preşedinta Acţiunii Catolice din România a scos în evidenţă importanţa formării în Acţiunea Catolică şi a mulţumit echipei naţionale a sectorului copii care şi-a asumat responsabilitatea organizării acestui curs pentru educatori. Ea a subliniat faptul că în 2006, pe când se scria Proiectul Formativ al ACRO, figura educatorului era puţin cunoscută în rândul membrilor Acţiunii Catolice. „Această figură (educatorul) este una nouă pentru Acţiunea Catolică din România; considerând-o necesară într-un parcurs de formare temeinic, am introdus-o şi noi în rândul celorlalte figuri familiare. Pentru a se înţelege mai bine rolul acestei figuri, se vor organiza la nivel naţional sesiuni de formare cu materiale specifice îndatoririlor educatorului” (din Proiectul Formativ al ACRO, pag. 52). Totodată s-a subliniat faptul că formarea educatorilor în Acţiunea Catolică nu este lăsată la voia întâmplării, pentru că ” formarea nu înseamnă îndoctrinare, acumulare de informaţii etc., ci înseamnă a forma persoana umană la lumina lui Cristos, astfel încât toate alegerile, comportamentele, atitudinile sale să fie inspirate din credinţa în Cristos”.
A urmat apoi evaluarea cursului şi acordarea de diplome celor prezenţi. După Sfânta Liturghie, prilej de mulţumire pentru experienţele trăite în aceste zile, participanţii s-au îndreptat spre casă, mai îmbogăţiţi cu cunoştinţe şi dornici de a pune în practică cele învăţate la acest curs.
Mulţumim în mod special lui Dumnezeu pentru frumoasa vocaţie dăruită nouă, de a-l sluji în copiii care ne sunt încredinţaţi, celor două formatoare din Acţiunea Catolică Italia, Consiliului Director al ACRO, care ne-a fost alături în organizarea acestui curs şi, nu în ultimul rând, echipei sectorului copii. Dumnezeu să ne însoţească pe drumul nostru şi să ne ajute să facem în toate voia Sa.
Anca Jurcuţa
secretarul echipei sectorului copii al ACRO
via ActiuneaCatolica.ro