Ritul Oriental, expresie a unei perpetue rugăciuni prin cânt – ciclu de conferinţe

publicat la 17 martie 2012 în Ştiri

“Cântarea bisericească dă strălucire sărbătorilor, prin ea se întipăresc învăţăturile mai bine în sufletele oamenilor.” (Sf. Vasile cel Mare)

Preoţii, studenţii teologi şi toţi cei interesaţi să facă o incursiune în universul muzical al ritului bizantin sunt invitaţi să îl asculte pe prof. dr. Valentin Timaru, invitatul special al ciclului de conferinţe “Ritul Oriental, expresie a unei perpetue rugăciuni prin cânt”.

Organizat de Seminarul Teologic “Sfântul Ioan Evanghelistul” din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, itinerariul ciclului de conferinţe – constând în trei întâlniri – se doreşte o redescoperire a profunzimii spirituale şi a importanţei muzicii, ca şi componentă esenţială a manifestării fiecărui rit, în mod particular a ritului bizantin. Prima întâlnire a avut loc marţi, 6 martie 2012, expunerea fiind o introducere în istoria generală a muzicii.

Următoarea conferinţă a compozitorului şi muzicologului clujean este programată marţi, 20 martie 2012, de la ora 18, în Sala festivă a Seminarului Teologic “Sf. Ioan Evanghelistul”, de pe strada Moţilor nr. 24, Cluj-Napoca. Tema prezentată va fi “Reglementări rituale ale practicii liturgice”.

În prezent doctor în muzicologie şi profesor la catedra de compoziţie a Academiei de Muzică Cluj, prof. univ. dr. Valentin Timaru a fost elev al compozitorilor Anatol Vieru şi Sigismund Toduţă. Profesor de muzică încă din 1964, autor al mai multor lucrări de muzicologie, cunoscut mai ales prin vasta sa creaţie componistică, fiindu-i oferite numeroase premii şi distincţii, prof. Timaru este consacrat între numele de notorietate ale muzicii româneşti.

Dimensiunea sacrului în muzică, la care se referă şi actualul ciclu de conferinţe, l-a preocupat într-un mod special pe prof. Timaru, fiind autor şi al unei Liturghii bizantine. “Religia este o dimensiune fundamentală. În perioada când nu se putea folosi text, utilizam mereu în muzicile mele instrumentale idei de coral care aduceau categoric aminte de atmosfera de biserică” – a menţionat compozitorul într-un interviu acordat la Radio România.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *