Dezvelirea bustului marelui patriot Alexandru Vaida-Voevod la Cluj-Napoca
Binecuvântarea bustului marelui patriot Alexandru Vaida-Voevod (1872-1950) a adus Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică din nou împreună, prin participarea Ierarhilor IPS Andrei Andreicuţ, Mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, la un eveniment care se înscrie în filele istoriei mun. Cluj-Napoca. Lucrarea în bronz, realizată de sculptorul Ilarion Voinea, a fost dezvelită vineri, 17 martie 2012, în parcul din Piaţa Ştefan cel Mare (în vecinătatea Teatrului Naţional), în prezenţa d-lui Florin Stamatian, prefectul jud. Cluj, a mai multor autorităţi locale, intelectuali clujeni, reprezentanţi ai armatei, poliţiei şi jandarmeriei, între care dl. Aurel Litan, General de Brigadă, conducător al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Cluj.
Ceremonia a fost condusă de scriitorul Mircea Vaida-Voevod şi a debutat prin onoruri militare oferite în memoria lui Alexandru Vaida-Voevod, susţinător al înfăptuirii Marii Uniri de la 1918, care a citit, la 18 octombrie 1918, în Parlamentul de la Budapesta, declaraţia de independenţă a românilor din Transilvania faţă de Ungaria. Prezentând personalitatea celui al cărui nepot este, dl. Mircea Vaida-Voevod a explicat: „Alexandru Vaida-Voevod este celebrat aici, la 140 de ani de la naşterea sa, de ambele Biserici istorice româneşti: deşi a fost fiu al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, numele său se află inscripţionat în altarul Catedralei ortodoxe din Cluj, pentru că el a fost dintre cei care au ajutat nobila cauză a neamului românesc, aceea a solidarităţii în suflet şi în gândire”.
După rugăciune şi binecuvântarea bustului de către cei doi Ierarhi, IPS Andrei a oferit exemplul „marilor bărbaţi ai neamului” care „rămân pilde pentru noi”, citând din Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” (Evrei 13,7). PS Florentin şi-a exprimat bucuria „pentru un vis care se împlineşte”. Episcopul de Cluj-Gherla a spus: „se cuvenea ca bustul să fie pe măsura mărimii sufletului celui care a fost Alexandru Vaida-Voevod, un om care a cuprins în sufletul său întreaga naţiune românească. Mă bucur că s-a amintit de anul 1918 şi trebuie să vorbim şi despre legătura de suflet pe care a avut-o întotdeauna cu Cardinalul Iuliu Hossu, întâiul purpurat al neamului românesc şi Episcopul de Cluj-Gherla. Fie ca acest monument, care astăzi s-a binecuvântat aici, să fie pentru noi toţi o invitaţie la a recunoaşte adevăratele valori atât culturale, cât şi spirituale, în viaţa noastră şi la a le promova prin trăirea noastră”. În încheiere au rostit câte un cuvânt sculptorul Ilarion Voinea şi istoricul Dumitru Suciu, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, evocând, la rândul lor, aspecte ale personalităţii lui Alexandru Vaida-Voevod.
VS – DIRMM