„Marşul pentru Viaţă” organizat la Cluj-Napoca

publicat la 28 martie 2012 în Ştiri

„Vino cu noi, susţine viaţa!”, „Nu ucide!”; „Spune DA vieţii!”; „Fii curajos, păstrează copilul!”, „Nu te lipsi de bucuria de a da viaţă!”, „Cât costă un avort? O viaţă umană!”, „Avortul opreşte o inimă care bate!”, „Tu, eu, noi toţi am fost odată embrioni. Protejează Viaţa!”, „Spune NU avortului!” – sunt mesaje care au putut să fie citite pe pancartele şi afişele purtate de cei peste 500 de participanţi la Marşul pentru Viaţă, organizat în Cluj-Napoca sâmbătă, 24 martie a.c., în apropierea Sărbătorii Bunei Vestiri, de mai multe asociaţii ale societăţii civile care compun mişcarea provita, între care şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Scopul evenimentului ce a avut loc simultan, în 20 de oraşe din ţară, a fost „afirmarea dreptului la viaţă al copiilor din momentul concepţiei, respectul faţă de viaţă în toate fazele şi ipostazele ei, nevoia de sprijinire a familiei ca temelie a societăţii”. Evenimente similare s-au desfăşurat în aceeaşi zi şi în marile metropole ale lumii, fiind o zi internaţională de susţinere a vieţii. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a invitat, prin Scrisoarea Circulară nr. 557/26.03.2012, preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei să participe la „Marşul pentru viaţă”, „aducându-ne aminte de Magisteriul Bisericii care ne învaţă, că fiind dar de la Dumnezeu, viaţa fiecărei fiinţe umane e sacră de la momentul conceperii şi până la moartea naturală”.

Împreună cu ceilalţi clujeni din diferite organizaţii şi de diferite confesiuni creştine, Episcopul eparhial, preoţi şi credincioşi greco-catolici din parohiile clujene, studenţi ai Seminarului „Sf. Ioan Evanghelistul”, un grup mare de tineri din ASTRU-Cluj, Centrul de zi „Sfânta Maria”, Centrul „Iubire şi Adevăr”, reprezentanţi ai Reuniunii Mariane, ai Asociaţiei „Credinţă şi Lumină” şi ai altor asociaţii ale Bisericii, persoane consacrate, între care surori din Ordinul „Sf. Iosif al Apariţiei”, au participat la Marşul pentru Viaţă, cu atât mai mult cu cât, pentru Eparhia de Cluj-Gherla, anul 2012 este declarat un An dedicat Familiei ca „Leagăn al Vieţii”, având, în luna martie, tema „Demnitatea vieţii”. Evenimentul a început la ora 11.00, în Piaţa Unirii, unde au avut loc concerte de muzică creştină şi piese de pantomimă cu teme pro-life.

Luând cuvântul pe scena special amenajată în piaţă, PS Florentin a explicat motivul implicării Bisericii în manifestare: „Dorim să arătăm tuturor că pentru noi viaţa contează. Aşa cum Dumnezeu a creat lumea şi a dat viaţă fiinţelor umane, la fel şi noi, astăzi, dorim să arătăm tuturor că viaţa este importantă, viaţa este preţioasă, viaţa trebuie să fie pe locul întâi, pentru că de fapt suntem născuţi pentru viaţă şi nu pentru moarte şi chiar după moarte ştim că avem în faţă viaţa veşnică. De aceea, doresc să vă mulţumesc tuturor, precum şi organizatorilor, pentru că sunteţi aici, pentru a promova viaţa, de la începutul ei pe cale naturală, până la sfârşitul ei pe cale naturală”.

Marşul propriu-zis a început la ora 12.00 şi s-a desfăşurat pe traseul: Piaţa Unirii – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie – str. Memorandumului – str. Petru Maior – Piaţa Păcii – str. Napoca – Piaţa Unirii. Pe tot parcursul evenimentului, în Piaţa Unirii au fost amplasate standuri informative şi cu servicii de consiliere pentru toţi clujenii care au dorit să afle mai multe despre cum pot respecta viaţa şi pe cei din jurul lor. De asemenea, cu acest prilej s-a lansat un „Manifest” către societate şi către clasa politică, prin care se cere adoptarea unei atitudini şi legislaţii favorabile vieţii şi familiei, „în contextul în care România are cea mai ridicată rată a avortului dintre toate ţările Uniunii Europene”.

Cităm din cererile formulate în acest document: „Stoparea genocidului avortului, care durează de 55 de ani şi a înregistrat OFICIAL mai mult de 22.000.000 de victime. Noi înşine suntem supravieţuitori ai legalizării avortului în România, în 1957”; „Oferirea de alternative la avort prin susţinerea femeilor în dificultate, prin încurajarea economică a natalităţii şi prin încurajarea adopţiei. Sprijinirea familiilor cu copii cu afecţiuni genetice şi congenitale”; „Stăvilirea falsei „educaţii sexuale”, care instigă la promiscuitate şi conduce la creşterea avorturilor şi sarcinilor la adolescente. Promovarea unei educaţii bazate pe formarea caracterului şi încurajarea castităţii. Recunoaşterea reală a rolului primordial al părinţilor în educaţia copiilor lor”, „Interzicerea promovării culturii pornografice”.

„Criza economică, cea politică şi cea demografică sunt doar consecinţe ale profundei crize morale. Aceasta este adevăratul pericol la adresa societăţii şi împotriva acesteia trebuie să ne îndreptăm cu prioritate. Numai printr-un prezent curajos şi moral putem fundamenta un viitor frumos pentru noi şi copiii noştri, într-o ţară binecuvântată de Dumnezeu” – se menţionează în încheierea Manifestului „Marşului pentru Viaţă” – ediţia din anul 2012. Redăm, la final, rugăciunea de binecuvântare rostită de PS Florentin în piaţa Unirii, în faţa participanţilor la manifestare: „Doamne, Dumnezeule te rugăm să ne binecuvântezi pe noi pentru a putea să ocrotim viaţa, să putem arăta celor mari ai lumii cât de importantă este pentru noi, toţi, viaţa şi faptul că nu dorim să ne omorâm semenii, ci să îi ajutăm să trăiască.”

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *