Calea Crucii prin oraş pentru ispăşirea păcatelor împotriva vieţii

publicat la 12 aprilie 2012 în Ştiri

Asociaţii, fundaţii, persoane consacrate, preoţi şi credincioşi greco-catolici din Cluj-Napoca au participat miercuri, 11 aprilie 2012, la procesiunea Căii Crucii prin oraş pentru ispăşirea păcatelor făcute împotriva vieţii. La pornirea din Piaţa Unirii, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, preoţii şi studenţii teologi au făcut o scurtă rugăciune, după care toţi participanţii au mers până la Catedrala Schimbarea la Faţă, cântând strofele de la staţiunile rugăciunii Calea Crucii. Isus cu Crucea în spate a fost reprezentat de un tânăr în costumaţie specială, care mergea încadrat de doi “soldaţi romani” – la fel ca în ceasurile Pătimirii Mântuitorului, de acum peste 2000 de ani. În biserică a urmat un program de rugăciune şi Liturghia Darurilor Înaintesfinţite, cu un cuvânt de învăţătură rostit de pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii.

La intrarea în Catedrală au fost împărţite mici cruci care au fost depuse pe Crucea mare înălţată în faţa altarului – gest ce simbolizează faptul că povara, crucea fiecărui credincios a fost preluată de Crucea lui Hristos şi, prin credinţă, omul nu îşi mai duce singur crucea, ci împreună cu Hristos, Cel care ne cheamă şi astăzi: “Luaţi asupra voastră jugul Meu şi învăţaţi de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi alinare pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este lesne de purtat, iar povara Mea este uşoară” (Matei 11,29-30).

Calea Crucii prin oraş are, pe lângă semnificaţia urmării lui Hristos “la timpul prezent”, în societatea contemporană, şi o semnificaţie specială în contextul declarării anului 2012 ca An al Familiei: “Familia – leagăn al vieţii”, pentru Eparhia de Cluj-Gherla. Manifestarea se înscrie în şirul acţiunilor în apărarea vieţii prevăzute pentru acest an şi se doreşte o ispăşire a păcatelor împotriva vieţii: urmarea lui Hristos în semn de pocăinţă şi de cerere de iertare pentru păcatul avortului, al violenţei în familie, al consumului de droguri şi alcool, adică pentru întregul arsenal prin care cel rău luptă împotriva vieţii. În faţa violenţei celor care l-au biciuit, i-au pus cununa de spini şi l-au ţintuit pe Cruce, Isus nu a răspuns cu proteste; a suferit în tăcere şi s-a rugat, s-a rugat chiar şi pentru cei ce îl răstigneau, spunând: “Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac”! Aceeaşi rugăciune a fost înălţată şi pe străzile oraşului Cluj-Napoca, de către credincioşii care L-au urmat, în mod simbolic, pe Hristos pe Drumul Crucii.

“Ca în fiecare an, încercăm şi în anul acesta să atragem atenţia cetăţenilor urbei noastre şi trecătorilor, pe străzile oraşului, asupra momentelor pe care le trăim, şi anume pomenirea Patimilor Domnului nostru Isus Hristos. Reluăm, aşa cum Sfântul Francisc a făcut-o odată în Ţara Sfântă, Drumul Crucii, încercând să ne oprim cu Isus pe acest Drum al Patimilor, în mod particular în anul acesta meditând asupra familiei şi vieţii. Aceasta tocmai pentru a da şi un alt semnal societăţii în care trăim, şi anume faptul că familia este leagănul vieţii şi viaţa pentru noi este importantă. De aceea, trebuie să ne preocupăm cu toţii să apărăm viaţa de la începutul ei pe cale normală, naturală, până la încheierea ei pe cale naturală, şi aceasta în primul rând în cadrul familiei, ca şcoală de rugăciune, ca şcoală de iubire şi de muncă. Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem tuturor, încercând să parcurgem, spiritual, Drumul Crucii, cu Isus Hristos răstignit” – a declarat PS Florentin reprezentanţilor presei, la pornirea în procesiune.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *