Binecuvântarea pietrei de temelie pentru noul Liceu Greco-Catolic Inochentie Micu

Publicat pe: 27 mai 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

În prezenţa cadrelor didactice şi a elevilor Liceului Teologic Inochentie Micu din Cluj-Napoca, marţi, 22 mai 2012, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a oficiat ceremonia de binecuvântare a pietrei de temelie pentru noua clădire a instituţiei de învăţământ, în curtea sediului Episcopiei de Cluj-Gherla. La eveniment au mai participat membrii curiei eparhiale, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

După ceremonie, pr. Daniel Tintelecan, director al Liceului, a rostit un cuvânt introductiv prin care şi-a exprimat bucuria de a avea, în sfârşit, o locaţie pentru şcoală: „Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru noua perspectivă care se deschide după îndelungate eforturi şi căutări, mulţumim Preasfinţiei Sale Florentin pentru că a deschis porţile acestei curţi şi primeşte aici liceul nostru, mulţumim oficialităţilor prezente care au înţeles să sprijine această şcoală ce stă în slujba oraşului Cluj-Napoca, în slujba naţiunii noastre române, după cum Biserica Greco-Catolică a avut din vechime un rol important în formarea şi emanciparea naţiunii române”.

Luând cuvântul, atât dl. Radu Moisin, primar interimar al municipiului Cluj-Napoca, cât şi d-na Anca Cristina Hodorogea, inspector şcolar general, au salutat „acest moment de bucurie şi sărbătoare”, rostind cuvinte de apreciere pentru tradiţia de renume a învăţământului greco-catolic. Dl. Moisin a menţionat: „Cred că evenimentul de astăzi este foarte important în lungul drum al Bisericii Greco-Catolice către dreptate, pentru că viitorul Bisericii depinde şi de formarea celor care vor fi, într-o bună zi, preoţi”.

„Educaţi-vă tinerii în spiritul unor ţeluri îndrăzneţe care se cuvin unor fii de martiri” – a reamintit PS Florentin, în cuvântul său, îndemnul Fericitului Ioan Paul al II-lea, arătând în continuare că „prin lucrarea care sperăm că va începe cât de curând în acest loc, dorim să înălţăm un locaş de educaţie, în spiritul acelei tării, perseverenţe, forţe a credinţei, pe care au avut-o martirii şi mărturisitorii Bisericii noastre”.

„Dacă dorim o societate românească mai bună, mai prosperă, mai morală, atunci să începem întâi cu noi înşine, fiecare dintre noi, dar şi cu tânăra generaţie, să ştim să îi educăm cu adevărat în spiritul valorilor pe care dorim să le promovăm: binele, frumosul, dreptatea, adevărul. Şi aceasta nu o putem face dacă nu vom împreuna cei trei factori esenţiali ai educaţiei: în primul rând familia, apoi şcoala şi alături de amândouă Biserica, prin credinţă. Iată ceea ce îşi propune Eparhia de Cluj-Gherla prin ridicarea acestui nou edificiu al Liceului Inochentie Micu”.

În semn mulţumire pentru sprijinul oferit Bisericii, la evenimentul de marţi, PS Florentin a înmânat d-lui Radu Moisin, Diploma şi Medalia omagială „Sf. Iosif”, şi d-lui senator Marius Nicoară, Diploma „Sf. Iosif”. Totodată, Preasfinţia Sa a mulţumit tuturor celor care au oferit donaţii generoase pentru construirea şcolii, a mulţumit invitaţilor prezenţi, în mod particular d-lui general Litan şi d-lui general Şomlea, pentru că sunt alături de această Biserică, spunând în încheiere: „Fie ca, din toamnă, aici, în curte, să răsune cu bucurie glasurile tinerilor elevi şi al clopoţelului care va marca momentele începutului unui nou drum al Liceului Inochentie Micu. Toate acestea să fie spre preamărirea şi spre lauda Bunului Dumnezeu şi mântuirea sufletelor noastre”.

imagine

imagine

imagine