Pelerinaj şi hram la Mănăstirea din Molişet a părinţilor bazilieni

publicat la 14 iunie 2012 în Ştiri

Credincioşi din mai multe protopopiate ale Eparhiei de Cluj-Gherla au participat la pelerinajul organizat de Ordinul călugărilor Sfântului Vasile cel Mare, în sanctuarul de o deosebită frumuseţe unde se află Mănăstirea Coborârea Sfântului Spirit din Molişet. Evenimentul a avut loc cu ocazia sărbătorii hramului Mănăstirii, care se celebrează, în fiecare an după sfinţirea acestui aşezământ monahal din 1994, în Duminica Tuturor Sfinţilor, duminica în care Biserica încheie timpul Penticostarului – timpul de bucurie început cu Învierea Domnului, continuat cu Înălţarea şi apoi cu momentul Coborârii Spiritului Sfânt de la Tatăl, prin Fiul.

În dimineaţa de duminică, 10 iunie 2012, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a celebrat Sfânta Liturghie solemnă la altarul amenajat în curtea mănăstirii, avându-i alături pe Ierom. Ioan Laurean Daboc, Superior Provincial OSBM, părinţii bazilieni, părinţi protopopi şi preoţi veniţi din Cluj-Napoca şi din mai multe parohii ale Eparhiei. Împreună cu credincioşii din împrejurimi şi cu cei veniţi de departe – mulţi din Cluj-Napoca şi Gherla – la pelerinaj au participat Maica Valentina, Superioară Provincială împreună cu surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, precum şi surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului. Au fost prezenţi şi numeroşi membri ai Ordinului Terţiar Bazilian, atât persoanele consacrate cât şi credincioşi laici fiind implicaţi, de mai mult timp, şi în organizarea acestui pelerinaj. Răspunsurile liturgice au fost date de corul greco-catolic din Beclean.

“Astăzi putem spune că Biserica celebrează rodul coborârii Spiritului Sfânt, care este sfinţenia”, a început Episcopul eparhial cuvântul de învăţătură la Liturghie. “Este vorba despre acele suflete deschise care au ştiut să primească harul, dar şi să colaboreze în mod particular cu harul lui Dumnezeu, începând cu apostolii şi continuând cu întregul şir al sfinţilor, între care, cea dintâi, este pomenită Mărita Doamna noastră, de Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioara Maria… Iată, în această duminică, Biserica îi celebrează pe toţi aceştia, ştiuţi sau neştiuţi, declaraţi sfinţi sau, poate, nebăgaţi în seamă. Dumnezeu are căile sale şi, între cei care sunt alături de noi, există oameni sfinţi şi cu siguranţă, numărul lor, după diferitele rituri şi biserici locale, este foarte mare. Să ne reamintim că suntem chemaţi cu toţii la sfinţenie, nu doar persoanele consacrate, ci toţi cei care am primit harul Botezului. Tuturor ne răsună în auzul inimii cuvântul Mântuitorului: ‘Fiţi desăvârşiţi precum Tată vostru desăvârşit este'”.

“Astăzi, Biserica ne cheamă să ne reamintim luminile pe care le-am primit prin Sfintele Taine în Biserică, pentru a fi întăriţi pe drumul nostru de credinţă. Ne stau alături aceste frumoase modele la care nu doar trebuie să privim, ci suntem invitaţi să ne şi rugăm lor, pentru că Biserica, în timp, a rânduit ca să se aducă un cult sfinţilor, tocmai pentru că ei au fost ‘lumină’ în credinţă. Lumina este cea pe care trebuie să o căutăm noi creştinii, lumina Spiritului Sfânt şi aşa cum soarele luminează pe toţi cei care se supun razelor sale, la fel şi harul Spiritului Sfânt pătrunde în inimile care sunt deschise. Ca urmare, vă invit astăzi, în Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor: deschideţi inimile larg, să pătrundă harul, soarele dreptăţii, să lumineze şi să îndepărteze orice întuneric pentru ca, întru Lumina Lui, să putem vedea, cu toţii, Lumina”.

În calitate de gazdă a evenimentului, pr. protoegumen Laurean a mulţumit Episcopului eparhial şi tuturor celor care au continuat tradiţia pelerinajului, reamintind faptul că de-a lungul istoriei sale, Biserica Greco-Catolică a avut mănăstiri şi locuri de pelerinaj vestite în Transilvania şi chiar în lume, precum Nicula sau Bixad. Deşi aceste locuri sacre s-au confruntat deseori cu vitregia vremurilor, ele sunt şi rămân semne ale prezenţei lui Dumnezeu: “De exemplu, dacă privim spre Mănăstirea Nicula, în timpurile în care nu avea vieţuitori călugări, flacăra pelerinajelor a fost întreţinută de Episcopi, de preoţii din împrejurimi şi de credincioşii care mergeau în fiecare an în pelerinaj şi se rugau”. Prin urmare, “întotdeauna să avem acest gând, ca prin rugăciune, prin ceea ce facem, prin străduinţa spre cele spirituale, să menţinem şi să ajutăm bisericile, mănăstirile, prin prezenţa noastră, prin ajutorul pe care reuşim să îl dăm şi astfel să întărim Biserica noastră”.

PS Florentin s-a alăturat mulţumirilor exprimate, mulţumind de asemenea tuturor participanţilor la Sfânta Jertfă Liturgică şi în primul rând “gazdelor noastre, călugării şi fraţii Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, ‘Ordinul nostru’, cum îl numea Cardinalul de binecuvântată memorie, Iuliu Hossu, care, ajutaţi şi de rugăciunea noastră, pot să redevină acea lumină şi călăuză pe care a dorit-o Cardinalul în momentul în care administrarea Mănăstirii Nicula era dată, în 1936, călugărilor bazilieni. Îmi doresc şi consider că au resursele necesare să devină acea lumină a credinţei de care Biserica şi Eparhia noastră au mare nevoie”.

DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *