Pelerinaj la Cormaia la pomenirea Sfântului Ioan Botezătorul

Publicat pe: 31 august 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

Aşa cum este tradiţia ultimilor ani, în duminica dinaintea Sărbătorii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 26 august 2012, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi, au plecat în pelerinaj pe jos din Sângeorz-Băi spre Cormaia, unde a fost sărbătorit hramul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”.

Preasfinţia Sa Florentin a fost întâmpinat la biserica „Sfântul Gheorghe” din Sângeorz-Băi, de pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, împreună cu preoţi şi credincioşi. La plecarea spre Cormaia, Preasfinţia Sa a reamintit că pelerinajul este o formă de rugăciune şi conţine trei elemente simbolice: „În primul rând, pelerinajul ne aduce aminte că şi noi suntem pelerini pe acest pământ, adică trecători. În al doilea rând, pelerinajul este şi un moment de asceză, un sacrificiu, mortificare. Al treilea element simbolic este ţelul propus: plecăm de la o biserică şi ajungem la o altă biserică. Plecăm de la prezenţa Mântuitorului şi ajungem la o altă prezenţă a Mântuitorului pentru că acesta este scopul vieţii noastre. Plecăm de la prezenţa Mântuitorului în biserici, în Taina Sfântului Sacrament al Euharistiei, pentru a ajunge dincolo, la ospăţul veşniciei, unde El, Fiul, este Mielul Jertfei, care ne primeşte, este Mirele care ne aşteaptă la Ospăţul Nunţii, în bucuria veşnică a Lui, a Tatălui şi a Spiritului Sfânt”.

La eveniment a participat primarul loc. Sângeorz-Băi, ing. Venig Roland-Marius, persoane consacrate din Congregaţia Maicii Domnului şi din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare” cu Maica Valentina, Superioara provincială, sora Celina de la Şcoala de Artă Liturgică Beato Angelico din Milano, în jur de 20 de preoţi, între care pr. Ioan Frişan, Protopop de Bistriţa, pr. romano-catolic Attila Kiss din Rodna, venerabilul pr. Ioan Vranău şi peste 500 de credincioşi din zonă, dar şi din alte protopopiate, amintim loc. Cormaia, Tihău, Năsăud, Salva, Telciu, Runcu-Salvei, Feldru, Feldru-Valea Secerului, Maieru, Leşu, Şanţ, Recele, Rodna, Sângeorz-Băi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj-Napoca.

După un drum în cântări mariane şi rugăciune, de aprox. o oră, prin zona de o deosebită frumuseţe de la poalele Munţilor Rodnei, în curtea bisericii din Cormaia situată la înălţime, pe o colină înverzită, a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei Sângeorz-Băi şi de studenţi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj.

Textul evangheliei duminicii a conţinut pilda tânărului bogat, care a fost apoi meditată în cuvântul de învăţătură. Mai întâi PS Florentin a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru „această frumoasă zi”, menţionând că „bisericuţa parohiei Cormaia a fost ridicată prin vrednicia pr. protopop Nicolae Jarda şi locul pe care se află este donat de către familia acestuia, pentru ridicarea bisericii şi eventual a unui viitor locaş mănăstiresc, cu voia Domnului”.

În concluzia meditaţiei referitoare la dialogul dintre tânărul bogat şi Mântuitorul Isus Hristos, s-a subliniat că scopul vieţii noastre – fericirea veşnică, nu trebuie dorit ca pe o performanţă, „ci dorim împărăţia vieţii veşnice pentru că sperăm că acolo vom fi cu Dumnezeu, Cel pe care Îl iubim, Îl adorăm, Îl lăudăm şi dorim să-L slujim aici pe pământ”. Aşadar, „care este greşeala tânărului bogat, un om exemplar în trăire, dar un om care se dovedeşte a fi departe de drumul cel drept? Este în primul rând egoismul, în al doilea rând, mândria – rădăcina tuturor relelor şi apoi, este faptul că rămâne încă ataşat de anumite legături, averi care-l reţin aici pe pământ şi nu poate face pasul definitiv al desprinderii de tot şi de toate pentru a-L urma pe Isus.

Este cazul cel mai frecvent pe care-l întâlnim şi în zilele noastre: cu toţii suntem credincioşi, cu toţii încercăm să respectăm poruncile lui Dumnezeu, dar parcă am vrea să mai ţinem ceva şi pentru noi, nu avem puterea de a renunţa total şi deplin la voinţa noastră, la plăcerea noastră, la puterea noastră. Să ştim că doar atunci când o vom face suntem pe drumul cel bun al vieţii veşnice.

Pentru că sărbătorim hramul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” să privim şi spre Irod, care îl asculta pe Sf. Ioan Botezătorul şi îl asculta cu multă bucurie, îl considera ca pe un om drept. Atunci de ce îl ucide? Îl ucide pentru că Ioan Botezătorul îl atinge în punctul esenţial – acea legătură nepotrivită pe care o avea cu femeia fratelui său. De aceea Irod acceptă, la cererea fiicei Irodiadei să taie capul aceluia pe care îl considera un om drept, pentru că, mai presus de viaţa acestui om şi de frica lui Dumnezeu, în primul rând, este onoarea faţă de cuvântul dat, puterea faţă de toţi cei care participau la ziua sa de naştere şi tronul pe care şi-l temea – vedeţi cum averea, puterea şi plăcerea închid ochii inimii acestui om care omoară, de fapt, un proroc nevinovat. Cât de importantă este desprinderea de aceste legături pentru a putea împlini cuvântul lui Dumnezeu. Vă amintiţi că Isus spune apostolilor săi să rămână în iubirea Lui şi le explică şi ce înseamnă a rămâne în iubirea Lui, înseamnă a păzi cuvintele Lui. De aceea să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu la această Sfântă Jertfă Liturgică aici la Cormaia, să ne dăruiască harul de a cunoaşte că unicul drum pentru a dobândi viaţa veşnică este a păzi calea Lui, a păzi iubirea Lui în sufletele noastre şi a rămâne perseverenţi pe acest drum”.

După celebrarea liturgică pr. protopop Nicolae Jarda a făcut cunoscut faptul că în cadrul unei întâlniri a membrilor Reuniunii Mariane – care se întâlnesc în prima duminică din fiecare lună pentru meditaţie şi rugăciune – „şi-au propus ca să ofere rugăciunile din fiecare zi şi efortul pe care-l vor depune pentru pregătirea acestei sărbători din 26 august 2012, ca Dumnezeu să formeze în această zi o familie – preoţi, credincioşi, adunaţi în jurul episcopului nostru pentru preamărirea lui Dumnezeu-Tatăl prin Isus Hristos Domnul nostru”.

Au urmat mulţumiri adresate Episcopului eparhial, căruia, în semn de preţuire, i-a fost înmânată şi o frumoasă icoană a Maicii Domnului, părintele mulţumind şi primarului oraşului Sângeorz-Băi care reprezintă autoritatea civilă locală, preoţilor concelebranţi şi tuturor participanţilor la eveniment, cărora le-a făcut şi invitaţia să rămână şi la agapa fraternă oferită cu generozitate de câteva familii.

Alăturându-se mulţumirilor rostite, PS Florentin a adresat o caldă mulţumire pr. Nicolae şi totodată, a mulţumit preoţilor care l-au primit în vizitele pastorale din zilele precedente în Parohia Recele – Ilva Mare continuând cu Parohia Şanţ, unde a fost primit de pr. Augustin Flămând. A fost vizitată şi Parohia Rodna, unde gazde primitoare au fost pr. Vranău Ioan şi fiul său, dc. Pavel Vranău, o caldă mulţumire fiind adresată şi credincioşilor din Sângeorz-Băi care l-au primit cu braţele deschise, familiilor care au oferit găzduire.

În încheiere, Preasfinţia Sa a mulţumit pelerinilor veniţi la Cormaia din alte parohii, din alte protopopiate, pentru împreuna-rugăciune şi a dat tuturor arhiereasca binecuvântare: „Fie ca razele calde ale soarelui să pătrundă şi să aprindă focul inimilor noastre, pentru ca în această lumină să putem primi lumina Tatălui şi a Fiului şi a Spiritului Sfânt. Amin”.

imagine

imagine

imagine