Anunţ: Deschiderea Anului Credinţei în Eparhia de Cluj-Ghela, în unire cu întreaga Biserică Catolică
În unire cu întreaga Biserică Catolică, în Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla va fi deschis în mod festiv Anul Credinţei anunţat de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea între 11 octombrie 2012 şi 24 noiembrie 2013. Convocarea Anului Credinţei a fost făcută de Suveranul Pontif prin Scrisoarea apostolică „Porta fidei” (Poarta credinţei), făcută publică la 17 octombrie 2011. În document se exprimă dorinţa ca Anul Credinţei „să trezească în fiecare credincios aspiraţia de a mărturisi credinţa în plinătate şi cu reînnoită convingere, cu încredere şi speranţă” (nr. 9).
Pentru preoţii şi credincioşii Eparhiei de Cluj-Gherla, Anul Credinţei va fi deschis în mod festiv joi, 11 octombrie 2012, la ora 18.00, în Catedrala Episcopală „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, prin Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. La acest moment au fost invitaţi preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii, în mod particular tinerii – asociaţiile ASTRU, AGRU ş.a., pentru a fi în comuniune cu Pontiful Roman şi ceilalţi Episcopi uniţi cu el.
Răspunsurile liturgice vor fi date de Corul catedralei „Magnificat”, dirijat de prof. Alexandru Suciu, cor care a pregătit cântări reprezentative pentru solemnitatea momentului. Celebrarea va fi încheiată prin intonarea Imnului Eparhiei de Cluj-Gherla, compus de compozitorul Marius Cuteanu şi dedicat Cardinalului de vie amintire IPS Dr. Iuliu Hossu, cel care a stat peste 30 de ani la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla şi reprezintă, pentru toate generaţiile, un model de credinţă creştină. Episcopul Iuliu Hossu a rostit în repetate rânduri, în faţa autorităţilor comuniste care îi cereau să se lepede de credinţă: „nu pot, credinţa noastră este viaţa noastră!” Iar în clipa morţii, în luna mai a anului 1970, după 22 ani de detenţie şi domiciliu obligatoriu, a rostit cuvintele: „Ştiu Cui am crezut! Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă. Duceţi-o până la capăt!”
Această luptă bună a credinţei sunt chemaţi credincioşii să o ducă şi în societatea contemporană, în care creştinii nu mai sunt daţi la fiare, închişi sau torturaţi, dar sunt supuşi altor presiuni, uneori nevăzute, care au acelaşi scop – de a ucide credinţa din suflete, de a induce teama şi nesiguranţa. În acest context, prin convocarea Anului Credinţei, reprezentanţii Bisericii îndeamnă ca, prin viaţa de zi cu zi, folosind mijloacele moderne de comunicare, precum şi realizările ştiinţei şi ale tehnicii, creştinul de azi să treacă din nou pragul Porţii credinţei şi, mai mult, să devină pentru ceilalţi o „Poartă a credinţei” – „Porta fidei”, să aibă tăria de a trăi şi apoi mărturisi credinţa creştină.
Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a explicat recent că întrebarea privind existenţa reală a lui Dumnezeu este la fel de urgentă astăzi ca şi în trecut. Dar, pentru a mărturisi prezenţa lui Dumnezeu, „Credinţa trebuie să devină o flacără de iubire înlăuntrul nostru, o flacără care arde în vieţile noastre şi care se răspândeşte la cei din jurul nostru. Aceasta este esenţa evanghelizării” – a afirmat Suveranul Pontif. Aceeaşi chemare la credinţă o face şi Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, care a adresat preoţilor, persoanelor consacrate şi tuturor credincioşilor o Scrisoare circulară cu privire la tema noului an pastoral, în care menţionează: „Având în vedere recomandările Magisteriului Bisericii cu privire la Anul Credinţei şi faptul că în Eparhia noastră fusese deja stabilită tema pentru anul pastoral 2013: „Familia, leagăn al credinţei”, la propunerea membrilor Biroului pastoral eparhial, am decis ca tema pastorală a anului 2013 la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, să fie: „Anul Credinţei – Familia leagăn al credinţei”. Acest an va constitui un prilej potrivit pentru ca toţi credincioşii să înţeleagă că fundamentul profund al credinţei creştine este întâlnirea cu o Persoană care dă vieţii un nou orizont şi astfel îi conferă un sens decisiv. Credinţa întemeiată pe întâlnirea cu Isus Hristos înviat va putea fi redescoperită în integritatea sa şi în strălucirea sa”.
Scrisoarea anunţă şi câteva dintre obiectivele pastorale pentru Eparhia de Cluj-Gherla în Anul Credinţei, între care: cunoaşterea şi aprofundarea doctrinei catolice, prin acţiuni pastorale, simpozioane, congrese, întâlniri, la care să poată participa credincioşi, clerici, persoane consacrate sau laici, punându-se accentul pe: Sfânta Scriptură, documentele Conciliului Vatican II, Catehismul Bisericii Catolice şi Compendiul Catehismului Bisericii Catolice; de asemenea, participarea la acţiunile propuse de Sfântul Scaun cu privire la Anul Credinţei; atenţie mai mare acordată instituţiei familiei şi şcolilor catolice pentru educarea tinerilor în spiritul credinţei autentice.
În document se menţionează, de asemenea, că la nivel parohial, în toate bisericile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, deschiderea Anului Credinţei se va celebra în mod solemn duminică – 14 octombrie 2012. La această celebrare liturgică sunt invitaţi să participe toţi credincioşii din fiecare parohie, cărora le va fi prezentată de către preoţi Scrisoarea Pastorală pregătită de Preasfinţia Sa Florentin, la deschiderea Anului Credinţei. Episcopul de Cluj-Gherla îşi încheie scrisoarea circulara, prin cuvintele: „Încredinţăm noul an pastoral 2013, mijlocirii rugătoare a Preasfintei Fecioare Maria, Mama Bisericii, Regina Familiilor şi mijlocirii Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale şi al Eparhiei noastre, Ocrotitorul Familiilor, pentru întărirea în credinţă, speranţă şi iubire a membrilor familiilor şi a unităţii dintre aceştia, astfel încât instituţia familiei să fie mereu un «leagăn al credinţei», un liant ce consolidează viaţa Bisericii locale şi a societăţii româneşti actuale”.
V.S.-redactor
Biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla
Contact: Pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt – tel. 0729884889
Pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii – tel. 0729884882