Indulgenţe plenare la finalul unui itinerariu catehetic bazat pe CBC
În parohia greco-catolică clujeană cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt, un grup de 22 de adulţi au primit astăzi indulgenţa plenară după ce au îndeplinit condiţiile decretului dat de Penitenţeria Apostolică de la Vatican cu ocazia Anului Credinţei. Astfel, pe lângă cerinţele obişnuite (Spovada, Împărtăşirea şi rugăciunea la intenţia Sfântului Părinte), acest decret enumeră patru alternative pentru cerinţa specială, una dintre acestea fiind participarea la o serie de minim trei întâlniri bazate pe Catehismul Bisericii Catolice sau pe Conciliul Vatican II.
În prima duminică din noiembrie, cateheza a fost dedicată prezentării structurii Catehismului Bisericii Catolice, cu cele patru părţi ale lui: Crez, Sacramente, Porunci, Rugăciunea, şi respectiv explicării indulgenţelor, asupra cărora planează multe mituri şi neînţelegeri, chiar şi între credincioşi. S-a subliniat astfel că nu e vorba de iertarea păcatelor, ci a consecinţelor (a pedepsei vremelnice) asociate păcatelor deja mărturisite. În celelalte trei duminici din noiembrie s-a mers pe cele trei capitole din partea întâi a Catehismului („Mărturisirea de credinţă”), secţiunea I („Cred – Credem”).
Astfel, în 11 noiembrie tema a fost „Omul este capabil de Dumnezeu”, subliniindu-se că omul nu este doar creat de Dumnezeu, ci şi pentru Dumnezeu; că el îşi poate cunoaşte Creatorul cu ajutorul raţiunii tocmai din Creaţie, adică observând lumea care îl înconjoară, precum şi pe sine, omul în general (Revelaţia naturală). În 18 noiembrie, tema a fost „Dumnezeu în întâmpinarea omului”, discutându-se despre Revelaţia divină şi despre transmiterea ei prin Sfânta Tradiţie şi prin Sfânta Scriptură. Ultima întâlnire, din 25 noiembrie, a avut ca temă „Răspunsul omului dat lui Dumnezeu”, acesta fiind tocmai credinţa. S-a discutat despre ce înseamnă a crede, despre trăsăturile credinţei, despre faptul că este şi har, dar şi un act uman.
Catehezele au fost susţinute de cateheţii din parohie, asistând la întâlniri şi vicarul parohial, pr. Mihai Kiss. La finalul drumului catehetic, 22 dintre cei 26 de participanţi au avut minimul de trei participări cerut de decretul Penitenţeriei Apostolice, astfel că astăzi, după cea de-a doua Liturghie din parohie, fiind spovediţi şi împărtăşiţi, au îndeplinit şi ultima condiţie cerută, rugăciunea la intenţia Sfântului Părinte, primind astfel indulgenţa plenară. În parohia greco-catolică clujeană cunoscută cu numele de Mănăştur 1 Vest există mai multe grupuri de cateheză, după vârstă, cu frecvenţa întâlnirilor variind de la săptămânală la lunară.