Serbarea hramului, Prima Împărtăşanie şi înfiinţarea Reuniunii Mariane în parohia Floreşti, Protopopiatul Cluj II

Publicat pe: 15 decembrie 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: , |

O zi de mare sărbătoare pentru parohia clujeană Floreşti a fost duminică, 9 decembrie 2012, prima duminică după Sărbătoarea Sfântului Nicolae, patronul bisericii parohiale şi protectorul acestei comunităţi, păstorită de pr. Marius Ungureşan, protopop de Cluj II. În prezenţa Episcopului eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, în această zi s-a înfiinţat Reuniunea Mariană „Maria de la Nicula”, 39 de persoane „înrolându-se” în „Oastea Maicii Sfinte” şi oferindu-şi mai profund viaţa lui Dumnezeu şi slujirii Bisericii. Totodată, opt copii ai parohiei au primit Prima Împărtăşanie Solemnă, după ce s-au pregătit, sub îndrumarea sr. Lucia OSBM şi şi-au curăţat sufletele printr-o primă spovadă.

Pregătirea pentru ziua serbării hramului s-a făcut cu o seară înainte, printr-un program de Adoraţie Euharistică în biserică, cu grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite” coordonat de pr. Anton Crişan. Sfânta Liturghie de sărbătoare a fost celebrată de PS Florentin, alături de care au concelebrat, pr. paroh Marius Ungureşan, pr. Florin Pop, vicar parohial, precum şi mai mulţi preoţi invitaţi, între care pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marius Mureşan, protopop de Someş. La celebrare au ajutat diaconii Nicuşor Oltean şi Daniel Moldovan, care de mai mulţi ani slujesc în această parohie. Răspunsurile liturgice şi frumoase colinde au aparţinut corului parohiei, condus de prof. Anca Mona Mariaş şi de preoteasa Mihaela Ungureşan.

Alături de credincioşii comunităţilor greco-catolice din Floreşti şi Cetatea Fetei, la eveniment au luat parte mai mulţi invitaţi, între care: primarul Horia Şulea, ex-primarul Ioachim Vancea, care s-au implicat concret de-a lungul timpului în susţinerea parohiei, alte autorităţi locale, intelectuali, între care prorectorul Mihail Abrudan, prorectorul Adrian Oros, alţi prieteni şi colaboratori ai parohiei. Şi în acest an s-a pus un accent deosebit pe latura ecumenică, în biserica „Sf. Nicolae” fiind prezenţi reprezentanţii Bisericilor existente în localitate. Pr. Marius, a mulţumit, la final, acestor invitaţi, adresând fiecăruia un cuvânt de suflet: pr. Marcel Andreica, paroh al bisericii ortodoxe „Sf. Dumitru” din Floreşti care a venit împreună cu preoteasa Daciana, cu care încă din anii de studenţie se află într-o relaţie de prietenie ce a continuat şi s-a concretizat într-o frumoasă colaborare. A mulţumit, de asemenea, pr. Ciprian Rus, preotul ortodox de la Unitatea Militară, cu care întreţine o prietenie sinceră, pastorului reformat Agoston Attila cu soţia Eniko şi pr. Szőcs Béla, preotul romano-catolic din localitate, cu care există, de asemenea, o bună colaborare.

În cuvântul de Învăţătură la Sfânta Liturghie, PS Florentin a explicat faptul că bucuriei serbării hramului bisericii se alătură în această zi şi sărbătoarea conceperii Sfintei Ana – Neprihănita Zămislire, fiind oferit, cu acest prilej, „exemplul luminos de sfinţenie” al Preasfintei Fecioare Maria: „Pe Preasfânta Fecioară Maria trebuie să avem curajul să o privim, nu ca pe o statuie aflată pe un soclu înalt, ci, să o privim ca pe o tânără copilă, aşa cum era Fecioara din Nazaret, atunci când Îngerul Bunei Vestiri i-a descoperit planul lui Dumnezeu. Fecioara a avut curajul să spună ‘da, fie mie după cuvântul tău’ – un frumos angajament pe care Maria l-a asumat, chiar dacă nu l-a înţeles complet, atunci, la început – frumos exemplu pentru toţi tinerii de astăzi, de a şti să spună ‘da’ planului lui Dumnezeu, chiar dacă, de multe ori, proiectul care le stă în faţă îi depăşeşte în măreţie – pentru că Dumnezeu, atunci când cheamă, oferă şi harul corespunzător – problema este, la noi, să ştim să colaborăm cu harul lui Dumnezeu. Aceasta este lucrarea vieţii noastre, a colabora, mereu mai mult, cu harul lui Dumnezeu.” Alături de exemplul Preasfintei Fecioare Maria a fost dat exemplul Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul de la Mira Liciei, cel căruia îi este dedicat hramul bisericii parohiale greco-catolice din Floreşti.

PS Florentin s-a referit şi la cele două bucurii ale comunităţii din Floreşti: „deşi afară ninge, putem spune că aici, în biserică, florile înfloresc, pentru că florile Bisericii sunt aceşti copilaşi îmbrăcaţi frumos şi mai cu seamă cu sufletele luminate de har, pregătiţi să-L primească pentru întâia oară, în mod solemn, în faţa Bisericii, pe Domnul nostru Isus Hristos, intrând cu drepturi depline în rândul credincioşilor Bisericii. Adăugăm la această bucurie şi pe aceea de a primi 39 de noi membri în Reuniunea Mariană. Reuniunile Mariane au fost, înainte de anul 1948, o oaste văzută şi nevăzută: văzută, pentru că, de multe ori, membri Reuniunilor Mariane erau cei care pregăteau pelerinajele, cei care pregăteau tot ceea ce era necesar pentru celebrarea marilor sărbători în biserici. Reuniunile Mariane aveau şi o activitate nevăzută, de multe ori practică, manuală, confecţionau rozarii, covoare, iconiţe dar şi una dintre cele mai importante misiuni, rugăciunea pentru Biserică, pentru credincioşii Bisericii, pentru bolnavi, pentru tineri, pentru familii, preoţi şi persoane consacrate. Considerăm în continuare Reuniunea Mariană, ca acea oaste de luptă prin rugăciune, pentru a dobândi haruri pentru Biserică, sub mantia protectoare a Preasfintei Fecioare Maria. De aceea, mă bucur de această iniţiativă, felicit pe pr. protopop Marius şi pe pr. Florin care va fi spiritualul Reuniunii Mariane şi, de asemenea, pe toţi aceia care au decis să facă un pas în plus faţă de a fi simplu credincios, pentru că a fi membru al Reuniunii Mariane înseamnă şi a asuma un program de rugăciune corespunzător.”

Predica s-a încheiat cu o povestioară adresată în primul rând copiilor, despre exemplul Sfântului Nicolae care oferă daruri – PS Florentin invitând astfel la caritatea fraternă: „Să ştim să dăruim din ceea ce avem! Cu siguranţă, fiecare dintre noi, are mult de dăruit, atât la nivel material, cât şi la nivel spiritual – sunt atâţia oameni lipsiţi împrejurul nostru, atâţia oameni care nu au case, nu au cele necesare traiului decent – să ne îndreptăm privirea şi spre aceştia şi să încercăm să fim noi Moş Nicolae, sau Moş Crăciun, pentru ei. Să îi cerem şi noi lui Moş Crăciun să ne dea o inimă deschisă şi un sac mare în care să punem cât mai multe fapte bune, pentru împodobirea sufletului nostru, pentru ca, astfel, să-L primim pe Cel care vine să aducă lumină, bucurie şi mai ales harul sfinţeniei în sufletele noastre.” La timpul rânduit, Pr. Marius Ungureşan a citit numele celor 39 de persoane care au aderat la Reuniunea Mariană şi decretul de înfiinţare, după care, pr. Florin Pop, spiritualul asociaţiei nou înfiinţate, a citit Profesiunea de Credinţă. După aceste momente, fiecare credincios a primit din mâna Episcopului Eparhial însemnele Reuniunii Mariane: medalia, eşarfa albastră şi diploma de membru.

După celebrarea liturgică, pentru că a fost o zi de sărbătoare în această parohie, PS Florentin a dispus ca toţi aceia care s-au spovedit şi sunt cu sufletul curat şi s-au cuminecat, să primească indulgenţa plenară pe care Sfântul Părinte o oferă pentru Anul Credinţei. De aceea, toţi cei prezenţi au rostit împreună rugăciunea Tatăl Nostru, Mărturisirea Credinţei, Născătoare de Dumnezeu, Mărire Tatălui şi apoi Episcopul eparhial a dat binecuvântarea pentru indulgenţa plenară. Luând cuvântul în continuare, pr. Marius a adus mulţumiri, mai întâi lui Dumnezeu, pentru harurile primite, mai ales pentru că de peste 17 ani este păstorul sufletesc al credincioşilor greco-catolici din Floreşti. Mulţumiri au fost adresate PS Florentin, preoţilor prezenţi, colaboratorilor, tuturor invitaţilor. Au fost apoi chemaţi, pe rând, copiii, pentru a primi câte o diplomă de amintire de la Prima Împărtăşanie şi cadouri din partea parohiei. Totodată, Episcopului eparhial a fost oferit un dar, o icoană a Maicii Sfinte pictată de artistul care a pictat şi bolta bisericii, Nimigeanu Viorel. PS Florentin a pregătit, la rândul său, pentru pr. Marius şi comunitatea pe care o păstoreşte, o sculptură cu Preasfânta Fecioară Maria, mai ales în amintirea momentului memorabil al inaugurării Reuniunii Mariane în Floreşti. Programul s-a încheiat printr-o agapă fraternă pregătită cu generozitate de gazdele frumoasei sărbători de iarnă, care a deschis drumuri noi spre sfinţenie pentru comunitatea greco-catolică din localitatea Floreşti.

imagine

imagine

imagine