Bucuria Crăciunului dăruită, prin colinde, la Episcopia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 24 decembrie 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

Bucuria Crăciunului a adus şi în acest an lumină în suflete şi frumoasele tradiţii s-au reluat în familii şi în biserici însufleţind creştinii, reunindu-i în jurul tainei Naşterii Domnului în glas de colindă: „Lângă ieslea minunată ne-adunăm,/ Lin colindul Sfintei Naşteri, colindăm./ Cântă cerul şi pământul, sus şi jos/ Soare dulce pare faţa lui Hristos”.

În zilele de 21 şi 22 decembrie 2012, a fost reluat obiceiul colindatului Parohiilor Eparhiei de Cluj-Gherla la Episcopie, obicei care, în urmă cu 10 ani, a fost iniţiat de către credincioşii din parohia Păuşa şi a continuat, an de an, tot mai multe comunităţi parohiale alegând să facă acest drum, uneori lung şi greu din pricina iernii, dar purtând vestea bună a Naşterii lui Hristos şi primind apoi binecuvântare de la Păstorul Eparhiei.

Colindătorii au fost primiţi la sediul Episcopiei (de pe str. Moţilor nr. 26), din Cluj-Napoca, de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, împreună cu pr. Romulus Silaghi, consilier pastoral, pr. Marius Cerghizan, secretar episcopal şi pr. Marcelin Rotaru, spiritual la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”.

Vineri, 21 decembrie, au venit mai întâi colindătorii din Sângeorz-Băi, însoţiţi de pr. protopop Nicolae Jarda şi Surorile din Congregaţia Maicii Domnului cu Maica Paula, Superioară generală. A urmat grupul profesorilor de religie şi al cateheţilor, însoţit de fam. pr. Călin Sechelea, şi lor li s-au alăturat fam pr. Ioan Pop din Parohia Zorilor II. În continuare au sosit grupurile din Someşeni însoţiţi de pr. paroh Cristian Goia şi pr. dc. Ovidiu Marişca, cu un miniconcert dat de copiii parohiei conduşi de Sara Marişca. Şi în acest an au colindat foarte frumos credincioşii din Parohia „Sf. Anton” – Dej, însoţiţi de pr. Călin Moldovan, cu grupul de tineri dirijat de Moldovan Maria, fiica părintelui paroh. În continuare au colindat Surorile din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, cu Maica Valentina Superioară provincială împreună cu pr. capelan Marius Furtună, Surorile din Ordinul „Sfântul Iosif al Apariţiei” cu Sora Enza, Superioară locală şi Părinţii din Ordinul „Societatea lui Isus” cu Pr. Jurek, Pr. Vasile şi Pr. Olivo. Un grup mare de tineri din Asociaţia ASTRU-Cluj au venit împreună cu preşedinta ASTRU, Raluca Fernea, şi au adus Vestea Bună a Naşterii lui Isus. Ziua a fost încheiată printr-un înălţător program de colinde al grupului pr. Marcelin Rotaru, format din tineri care cântă la Sfânta Liturghie în rit latin ce se celebrează în capela „Sf. Iosif” din Piaţa Cipariu, Cluj-Napoca, în alternanţă cu Liturghiile bizantine.

Şirul colindătorilor a continuat sâmbătă, 22 dec. 2012, când sala de şedinţe a Episcopiei a fost umplută de mulţimea credincioşilor Parohiei „Sf. Iosif” din Gherla, însoţiţi de pr. protopop Alexandru Hruban, pr. Edmund Dujardi şi pr. Gabriel Marincaş, cu un adevărat concert ce a adus bucuria Crăciunului în revărsare de lumină – între colindele interpretate, inspirate din tradiţia folclorică şi din muzica folk, fiind şi „colindul de suflet” al Cardinalului Iuliu Hossu, care, în detenţie fiind, i-a compus ultima strofă, „Când fost-a prunc micuţ Isus”. Un program de colinde şi o scenetă de Crăciun au prezentat în continuare tinerii şi copiii din grupul pr. vicar Anton Crişan de la Catedrala „Schimbarea la Faţă”. Au urmat credincioşii din Parohia Păuşa, cu pr. paroh Mirel Cristea; ei au venit, ca de obicei, în port popular, încărcaţi cu bucate şi cozonaci în dar, au interpretat „Steaua” şi alte urări tradiţionale, aducând întreaga bogăţie a obiceiurilor din zona pe care o reprezintă, totul în lumina credinţei ce o au în suflete.

Parohia „Sfântul Gheorghe” din cart. Gheorgheni, Cluj-Napoca, cu pr. paroh Gheorghe Florea şi pr. Sabin Brudaşca, vicar parohial, a prezentat un frumos concert de colinde pregătit împreună cu dl. Viorel Bădiceanu, profesor şi instrumentist. Au colindat, în încheiere, credincioşii Parohiei Făget din Cluj-Napoca cu Pr. paroh Remus Tegzeşiu, lăudând pe Dumnezeu şi vestind bucuria.

Obiceiul colindului parohiilor Eparhiei de Cluj-Gherla la Episcopie, este un prilej de sărbătoare, dar şi o întâlnire pe mai multe planuri: întâlnirea între preotul şi credincioşii ce binevestesc, întâlnirea colindătorilor cu Episcopul şi cu preoţii care-i întâmpină şi întâlnire a tuturor cu Hristos, prin colind, prin bucurie, prin împărtăşire: „Sărbătoarea Naşterii Domnului trebuie să fie o sărbătoare a întâlnirii – a subliniat PS Florentin vorbind colindătorilor – întâlnirea cu Dumnezeu, între noi, oamenii, dar este şi o prefigurare a întâlnirii finale, când cu toţii vom fi împreună la colindul fără de sfârşit, nu într-o grotă în Bethleem, nu în faţa ieslei Pruncului, ci în faţa mesei Ospăţului etern al Tatălui şi al Fiului şi al Spiritului Sfânt”.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine