Sărbătoarea Naşterii Domnului în Catedrala clujeană, sărbătoare a credinţei şi a speranţei creştine

publicat la 26 decembrie 2012 în Ştiri

Sărbătoarea Naşterii Domnului a adus bucurie în suflete şi în Catedrala “Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca. După serile de pregătire spirituală prin rugăciune şi meditaţii, după înălţătoarele concerte de colinzi cu Corurile “Magnificat” (al Catedralei), “Angeli” (al bisericii “Ioan Bob”) şi recent, în 23 decembrie 2012, la încheierea celebrării duminicale, concertul-surpriză al copiilor din Corul “Allegria” (al capelei “Sf. Iosif” din Piaţa Cipariu), a sosit Seara de Ajun, 24 decembrie 2012, când, de la ora 22.00, s-a celebrat Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de grupul de tineri “Triumful Inimii Neprihănite” coordonat de pr. vicar Anton Crişan.

“Vă binevestesc vouă veste mare: bucurie va fi la tot poporul căci astăzi vi s-a născut vouă Mântuitor, Hristos Domnul, în cetatea lui David (cf Lc 2, 10-11) – a reluat PS Florentin vestirea îngerească, în cadrul celebrării liturgice din Noaptea Sfântă – ridicând ochii spre înalt păstorii văd îngerii în ceruri colindând: Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bună-voire (Lc 2,14). Această dimensiune cosmică a Naşterii Mântuitorului trebuie să fie bucuria noastră astăzi, bucuria care uneşte cerul şi pământul, într-un cuvânt este bucuria întâlnirii dintre divin şi uman. Păstorii, ascultând cuvântul, îşi spun, veniţi să mergem şi noi, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut (Lc 2,15). Magii, de asemenea, şi ei se îndreaptă spre Bethleem, spre locul unde Pruncul s-a născut, conduşi de stea, ei vor să-L întâlnească.”

“Dorinţa lui Dumnezeu, Împăratul cerului şi al pământului, este de a-i întâlni pe oameni şi a se arăta lor, aşa cum este, în iubirea Lui, în bunătatea Lui, în milostivirea Lui. Iubiţi credincioşi, să-l primim şi noi, în această seară, pe Cel care vine să se întâlnească cu noi, pentru ca să ne ofere marele dar al înfierii: să devenim fii prin Fiul. Să-L primim cu bucurie pe Cel care astăzi vine să renască în sufletele noastre.”

Pruncul Isus a venit şi în mod vizibil în ieslea pregătită în catedrala clujeană, fiind adus, într-o procesiune, de către copii. Ieşind, împreună cu preoţii prezenţi, în faţa Sf. Altar, PS Florentin l-a primit şi depus în mijlocul decorului în miniatură închipuind scena binecunoscută a Naşterii Domnului, în timp ce tinerii şi credincioşii au cântat o frumoasă colindă. După acest moment simbolic, Isus Hristos a venit în suflete prin Sfânta Împărtăşanie, realizându-se în mod real întâlnirea dintre divin şi uman, acea întâlnire, care – s-a arătat în cuvântul de învăţătură – “pentru prima dată, a avut loc, în sânul Preasfintei Fecioare Maria. Acolo, divinul şi umanul s-au întâlnit, acolo a început să se ţeasă haina lui Dumnezeu. Acum Dumnezeu în-omenit se arată oamenilor şi este punctual la această întâlnire – se arată tuturor celor care-L caută şi vor să-L accepte, să-L primească, fără însă a obliga pe cineva, El lasă libertatea deplină a întâlnirii în bucurie, în iubire.”

Bucuria întâlnirii cu Dumnezeul făcut om a continuat în catedrala “Schimbarea la Faţă” a doua zi, 25 decembrie 2012, când sute de credincioşi au venit la Sfânta Liturghie solemnă de sărbătoare, pentru a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Său, cu cuvântul Său. Alături de PS Florentin, au concelebrat la masa altarului Mons. Mihai Todea, Vicar General, pr. Cristian Sabău, Protopop de Cluj I, pr. Mircea Sonea, pr. Florin Isac, ş.a., răspunsurile liturgice fiind date de Corul gazdă “Magnificat” condus de prof. Alexandru Suciu. De la amvonul Catedralei, în această zi, Episcopul Eparhial şi-a prezentat mesajul pastoral “Maria «poarta mântuirii», călăuzitoarea pe calea credinţei“, mesaj care a fost transmis credincioşilor de către preoţi în toate parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla, aşa cum este obiceiul în marile sărbători din calendarul liturgic.

Prin timpul de post şi pregătire spirituală, prin mesajul pastoral din acest an, Sărbătoarea Naşterii Domnului a pus un nou început credinţei, a fost o invitaţie reînnoită la credinţă în Anul Credinţei care a început pentru Biserica Catolică din întreaga lume. În contextul sărbătorilor de trecere spre noul an 2013, PS Florentin a îndemnat în mod repetat la trăirea credinţei în speranţă şi bucurie: “Credinţa trebuie să ne ofere fundamentul bucuriei vieţii, credinţa care vine din iubirea lui Dumnezeu ne oferă speranţa pentru întreaga viaţă. Ca şi creştini, alegem să ne conformăm viaţa elementelor credinţei, pentru că avem încredere că Acela care a pus bazele credinţei noastre, ne iubeşte, ne vrea binele. Ne abandonăm şi noi în braţele Tatălui, pentru că ştim că atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său unic L-a dat, pentru ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică (Io 3,16). Aceasta este speranţa noastră, a celor care prin botez ne-am îmbrăcat în Hristos. De aceea, dincolo de tot ceea ce vedem sau ascultăm în lumea de astăzi, să încercăm să trăim mereu cu bucuria speranţei în viaţa veşnică.”

Dreptul, prin credinţă, va fi viu (Evrei 10,38) ne spune şi Sf. Apostol Pavel – credinţa noastră trăită la adevărata ei măsură poate schimba viaţa noastră, poate schimba trăirea noastră zilnică, poate să-i confere optimismul, speranţa, bucuria care ne umple de pace şi linişte interioară. Chiar şi în mijlocul dificultăţilor, Dumnezeu rămâne mereu alături de poporul Său. De aceea, să-I mulţumim Domnului pentru credinţa noastră creştină şi să trăim cu adevărat bucuria credinţei, cu speranţa care orientează întreaga noastră viaţă către fericirea veşnică”.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *