Roma: Pelerinaj de încredere pe pământ

publicat la 10 ianuarie 2013 în Ştiri

Întâlnirea Europeană Taizé din perioada 28 decembrie 2012 – 2 ianuarie 2013 a fost denumită “Pelerinaj de încredere pe pământ, la Roma”, având ca scop căutarea unor modalităţi de “descoperire a izvoarelor de încredere în Dumnezeu”. “Anul Credinţei” lansat de papa Benedict al XVI-lea ne stimulează în acest sens.

imagine

Prima seară de rugăciune Taizé a avut loc în diferite biserici, iar noi, tinerii români, ne-am recules în bazilica “Santa Maria Maggiore”. Cea de-a doua parte a rugăciunii a cuprins o reflecţie a fratelui Alois, ce includea descoperirea izvoarelor credinţei în Dumnezeu. El a menţionat faptul că pentru creştinii de toate confesiunile este important să răspundă la întrebarea “De ce să credem în Dumnezeu?” Nimeni nu poate să creadă de unul singur, iar credinţa trebuie împărtăşită, de aceea este necesar să deschidem inimile la mesajul pe care el ni-l transmite. Viaţa noastră este un dar, nu suntem niciodată singuri; din păcate, în acelaşi timp, relaţia cu ceilalţi se schimbă, iar instabilitatea ne face să ne temem. Această nesiguranţă din relaţiile interumane ne conduce la Cristos. Nimeni nu poate trăi fără să creadă în ceva: căutăm succesul, căutăm iubirea; Dumnezeu se oferă ca sprijin pentru noi; de nenumărate ori în viaţa noastră există o luptă interioară ce îmbină credinţa, suferinţa, durerea. În urma acestor experienţe putem ajunge să trăim cu mai mare intensitate, iar Dumnezeu chiar asta vrea pentru noi : “Eu am venit ca voi să aveţi viaţă şi să o aveţi din abundenţă”.

Reuniunea de duminică seara a fost deosebită: după cântecele şi rugăciunile specifice Taizé a urmat cuvântul de bun-venit al cardinalului vicar general al Romei, arhiepiscopul Vallini, şi o reflecţie a fratelui Alois, urmată de rugăciunea în jurul crucii. Cardinalul Vallini a pus accent pe credinţa care îşi are rădăcinile din cele mai vechi timpuri, iar o parte din dovezile care pot atesta acest fapt sunt chiar catedralele în care ne întâlnim la rugăciuni şi catacombele care sunt încă deschise pentru vizitare. Credinţa care s-a păstrat de-a lungul secolelor şi care rezistă până în zilele noastre este regăsită în siguranţa pe care ne-o oferă Isus Cristos. “Fiecare dintre voi este o modalitate de a transmite mai departe viaţa, iar toate adevărurile stau în existenţa umană”, a mai adăugat arhiepiscopul Romei. Aceasta este credinţa pe care vrem să o mărturisim, să ne întoarcem aşadar în ţările din care provenim cu o mare bucurie în inimi. Dreptatea şi pacea pot fi împărtăşite între toate popoarele, iar aceasta este o ocazie benefică de a ne apropia. Este important să transmitem speranţă în lume iar încrederea în Dumnezeu, bine fondată, ne ajută să facem acest lucru. “Nu încetaţi să vă rugaţi aşa cum şi noi vom continua să ne rugăm pentru voi; împreună cu tine sperăm că nu vom fi niciodată singuri”, încheie cardinalul Vallini. Reuşim toate acestea doar păstrând o continuă comunicare cu Dumnezeu.

Luni, 31 decembrie, ne-am adunat din nou pentru a ne ruga împreună în bazilica “Santa Maria in Aracoeli”. Reflecţia fratelui Alois a fost urmată, la fel ca în serile precedente, de rugăciunea în jurul crucii. El a făcut o comparaţie între a avea încredere în Dumnezeu şi a avea încredere în oameni. În lumea de azi avem senzaţia de multe ori că motivele profunde de a crede în el au aproape mereu şi o parte care se opune, şi totuşi în cine altcineva ne-am putea bizui? A crede într-un om este cu totul diferit; a lua ca exemplu un om este cu totul altceva. Suntem înconjuraţi de o multitudine de mărturii, sunt atâtea motive personale. E adevărat că eu cred pentru că alţii au crezut. Isus este mărturia credinţei: mulţi îl admiră, îl stimează, dar rădăcinile sunt tocmai în el, Cristos. Pelerinajul va continua în viaţa noastră cotidiană, lucru necesar pentru toţi: avem nevoie unul de celălalt pentru că suntem cu toţii în anumite aspecte săraci. Dezvoltarea şi progresul tehnologiei nu ne fac mai bogaţi, majoritatea populaţiei rămâne cu toate acestea săracă, într-un mod sau altul. Solidaritatea şi bucuria de a trăi ne încurajează să mergem mai departe. Să creăm o unitate între popoare şi continente, să nu lăsăm să se piardă focul iubirii transmis de însuşi Cristos care a venit pentru noi pe pământ şi s-a făcut asemenea nouă. Pentru dreptate şi pace, un creştin adevărat nu impune nimic: este doar sare şi lumină pentru pământ, de aceea este important să rămânem împreună. Să nu uităm să participăm la sacramentul Reconcilierii, pentru că altfel mesajul evanghelic îşi pierde sensul. Cu toţii aparţinem lui Isus Cristos, prin Botez avem această identitate confesională; să ne vizităm unii pe alţii, să observăm tradiţiile creştine diferite. Să căutăm chipul său aşa cum facem în aceste zile. Împreună să răspundem la chemarea lui ca martori până la capătul pământului.

“O, Doamne, te rugăm pentru toate femeile, pentru bărbaţii, tinerii şi copiii, care, asemenea sfintei Fecioare Maria, caută să fie martori ai păcii şi credinţei pe pământ. Umple-ne de Duhul tău Sfânt, al milostivirii şi al iertării, pentru a aduce reconcilierea întregii familii umane. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin” (Rugăciune din broşura Taizé a întâlnirii cu papa Benedict al XVI-lea, 29 decembrie 2012)

Amalia-Maria Diac

imagine

imagine

via Cluj.ASTRU.ro

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *