Anunţ: Parastas pentru pr. Eugen Popa şi pr. Vasile Fernea

publicat la 20 februarie 2013 în Ştiri

Duminică, 24 februarie 2013, în Catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă, din Cluj-Napoca, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va celebra un parastas pentru pr. Eugen Popa şi pr. Vasile Fernea, la împlinirea, în luna februarie a acestui an, a 100 de ani de la naşterea lor. Parastasul va fi celebrat după Sfânta Liturghie arhierească ce va începe în catedrală de la ora 10.30.

* * *

Pr Eugen PopaPr. Eugen Popa s-a născut la 26 februarie 1913, în satul Hăşdate, de lângă Turda, fiind cel mai mare dintre cei patru copii ai preotului greco-catolic Simion şi ai Letiţiei. La vârsta de 9 ani a rămas orfan de tată. După absolvirea Liceului Teoretic din Turda a urmat Academia de Teologie din Blaj, de unde a fost trimis încă din primul an de studii la Roma, la Universitatea “De Propaganda Fide”. A studiat aici între anii 1930-1936, luându-şi licenţa în teologie şi doctoratul în morală. A fost hirotonit preot în 21 decembrie 1935. Revenit în ţară, a fost numit administrator parohial la Teiuş, apoi la Blaj până în 1940, când a devenit profesor la Academia de Teologie din Blaj. A mai avut şi alte însărcinări din partea conducerii Bisericii, precum cele de spiritual al surorilor din Congregaţia “Maicii Domnului”, membru al Comisiei Catehetice Mitropolitane, inspector al învăţământului religios din protopopiatul Dumbrăveni etc.

În octombrie 1948, pr. Eugen Popa a fost arestat în miez de noapte, fără ca familia să poată ţine legătura cu el timp de 7 ani. A fost dus împreună cu canonicii, profesorii de teologie, şi vicarii greco-catolici, de la Securitate la Mănăstirea ortodoxă Neamţ, de aici la Mănăstirea ortodoxă Căldăruşani, alături de Episcopii greco-catolici, apoi în închisoarea de la Sighetu-Marmaţiei. La Sighet a stat între anii 1950-1955, fără a fi fost judecat. După eliberare s-a stabilit la Cluj, deoarece autorităţile nu i-au permis să se întoarcă la Blaj. Pentru a-şi câştiga traiul, a îndeplinit diverse munci laice, ultima dată fiind angajat la Staţia de Recoltare şi Conservare a Sângelui din Cluj, mai întâi ca infirmier, apoi ca registrator medical, până în 1973, când s-a pensionat.

Şi-a continuat în clandestinitate misiunea de preot, oficiind Liturghii – zilnic în apartamentul său -, Botezuri, Căsătorii, administrând Prime Împărtaşanii, deşi era mereu urmărit, verificat şi interogat de autorităţi. Odată cu ieşirea Bisericii Greco-Catolice din catacombe, pr. Eugen Popa a fost profesor de morală şi primul rector al Institutului Teologic “Sfântul Ioan Evanghelistul”, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2000. A publicat numeroase lucrări de spiritualitate şi morală. A trecut la Domnul la data de 30 martie 2005.

* * *

imageNăscut la 3 februarie 1913, în comuna Valea Vinului (jud. Satu Mare), Vasile Fernea a urmat liceul “Emanuil Gojdu” din Oradea (1923-1930), apoi Academia de Teologie greco-catolică din acelaşi oraş (1930-1934), obţinând licenţa în teologie la Blaj, în 1936. Între 1936-1939 a studiat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filozofie-Litere. Izbucnirea războiului şi evenimentele ce au urmat l-au împiedicat să îşi susţină examenul de doctorat, pentru care urmase deja o specializare de doi ani (1941-1943). A fost hirotonit preot în ziua de 14 septembrie 1943, în sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, la Blaj, de către Episcopul Valeriu Traian Frenţiu.

În 1947 a fost arestat din motive religioase şi condamnat la 6 luni de închisoare cu sentinţa “pentru deţinere de publicaţii interzise”, după care a petrecut şi un an în domiciliu forţat la Racoş, lângă Braşov. Din cauza acestui “dosar” nu a mai primit post în învăţământ, lucrând ca şi contabil la Banca Naţională, sucursala Cluj, până în 1956. Din anul 1956 şi până la pensionare, în 1974, a funcţionat ca profesor la şcolile din Coruş, Gilău şi Feleac, apoi ca instructor cultural la Liceul pentru Nevăzători şi la Şcoala Specială Ajutătoare din Cluj-Napoca.

Prin mâna lui au trecut zeci de viitori preoţi, atât înainte de 1948, în calitate de profesor la liceele din Blaj, Bucureşti, Petroşani, Aiud, Oradea şi Cluj, cât şi după 1990. După repunerea în libertate a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi-a adus o contribuţie importantă la reînfiinţarea Liceului Teologic Greco-Catolic “Inochentie Micu-Klein” din Cluj-Napoca, al cărui prim director după reînfiinţare a fost. Tot după 1990 a predat Teologie morală şi Filozofie la Institutele Teologice şi la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca şi din Oradea. A trecut la cele veşnice la data de 9 octombrie 2005.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *