Drumul de 1000 de li începe cu un singur pas (despre “Abecedarul credinţei”)

publicat la 20 martie 2013 în Ştiri

De ce sa începem prezentarea unei cărţi prin definiţie creştine, cu un celebru proverb chinezesc?! Fiindcă drumul credinţei este lung, uneori anevoios şi presărat cu încercări în faţa cărora nu trebuie să dăm înapoi? Fiindcă noua evanghelizare se adresează oamenilor de pretutindeni, creştini sau necreştini, iar rodul succesului este prefigurat în “sămânţa de muştar” a oricărui început sub semnul dumnezeirii? E adevărat – iar “sămânţa de muştar” a credinţei noastre este catehismul. Fiindcă, deşi nevoia de a crede este înnăscută, credinţa, pentru ca să crească, să fie trăită şi mărturisită – adică să fie văzută şi de folos, asemenea arborelui din parabola biblică, are nevoie de cunoaştere, ocrotire şi îndrumare. Sau, altfel spus, de “Abecedarul credinţei”.

imagineEditura “Viaţa Creştină” din Cluj-Napoca ne ajută să facem acest prim pas în călătoria noastră de suflet, spre sufletul nostru prin “Abecedarul credinţei – catehism greco-catolic pentru copii, cu întrebări şi răspunsuri“. Cartea apare în Anul Credinţei proclamat solemn de Benedict al XVI-lea şi la 20 ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice. Acest “dar al credinţei” a văzut lumina tiparului sub îngrijirea familiei Oana şi Radu Capan. Calitatea de suflet a acestei opere înfloreşte din fiecare pagină: modul în care este ordonat materialul, logica, simplitatea (dar nu simplismul) întrebărilor şi răspunsurilor, desenele foarte sugestive care fixează în memoria inimii textul catehismului, rugăciunile care încheie fiecare capitol şi care sunt uşor de memorat de copii – toate acestea fac din lectura “Abecedarului credinţei” cu adevărat “darul” din inimă pentru inimi.

Delectându-ne mintea şi inima cu această carte de excepţie, autorii ne fac să uităm însă ceva esenţial: efortul depus pentru întocmirea sa, documentarea amplă desfăşurată în timp – cartea fiind urmarea muncii îndelungate de cateheză susţinută de autori în parohie -, munca asiduă, meticuloasă şi riguroasă pentru ca adevărurile de credinţă să fie clare, iar cartea să aibă limpezimea şi frumuseţea sufletului de copil, căruia i se adresează. De fapt, catehismul de faţă se adresează atât copiilor, cât şi părinţilor şi cateheţilor, precum şi tuturor acelora care îşi recunosc “analfabetismul în credinţă” din cauza timpului şi a timpurilor. Iar efortul depus de autori nu răzbate din paginile cărţii, fiindcă lucrurile făcute cu iubire, oricât de dificil de împlinit ar fi, lasă să se vadă numai împlinirea iubirii, nu şi jertfa făcută din iubire.

Se spune că întotdeauna “cărţile cu adevărat mari sunt mici”: esenţialul se spune în puţine cuvinte, tocmai ca să poată fi asimilat şi trăit, devenind viaţă din viaţa noastră. Aşa este şi acest “Abecedar”: abia cu puţin mai mare decât un abecedar obişnuit, prezintă pe parcursul celor 120 pagini un număr de 434 întrebări, cuprinse în următoarele capitole: Despre Crez, Despre Porunci, Despre Sacramente, Despre Rugăciune.

“Cuvântul înainte” este semnat de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, iar autorii se adresează cititorilor printr-o inspirată şi caldă “Prefaţă”.

Cartea se încheie cu un scurt rezumat, atrăgând atenţia cititorilor asupra lucrurilor de reţinut şi în continuare, cu prezentarea unor date esenţiale privind anul bisericesc. Cele trei obiective vizate de autori: “să fie un material actualizat, ca limbă, dar şi în linia Catehismului Bisericii Catolice (1993) şi a Compendiului (2006); să fie mai amplu (…); şi să fie adaptat Bisericii Greco-Catolice, cu diferenţele datorate Bisericii răsăritene”, au fost atinse în mod desăvârşit.

Abecedarul credinţei – catehism greco-catolic pentru copii, cu întrebări şi răspunsuri”, ediţie îngrijită de Oana şi Radu Capan, apărut în Ed. “Viaţa Creştină”, Cluj-Napoca, 2013, ISBN 978-973-674-109-8, este o carte de excepţie prin calitatea sintezei, logica şi rigurozitatea materialului, frumuseţea şi căldura prezentării – aşa cum numai cărţile de suflet pot fi – fiindcă sunt scrise în şi prin îndrumarea Sfântului Spirit.

dr. Ecaterina Hanganu
via Ercis.ro

Cartea poate fi comandată prin Librăria Viaţa Creştină, respectiv şi prin Librăria Presa Bună.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *