Marşul pentru viaţa prin Cluj-Napoca

Publicat pe: 22 martie 2013|Secțiunea: Ştiri|

Sâmbătă, 23 martie 2013, de la ora 12.00, la Cluj-Napoca, va avea loc „Marşul Pentru Viaţa”, acţiune cu caracter ecumenic, ce are loc simultan în mai multe oraşe, cu scopul de a promova viaţa şi de a conştientiza asupra faptului că viaţa începe din momentul concepţiei. Motto-ul din acest an, este: „Ca martori înaintea voastră iau astăzi cerul şi pământul: viaţă şi moarte ţi-am pus eu astăzi înainte, şi binecuvântare şi blestem. Alege viaţa ca să trăieşti tu şi urmaşii tăi” (Deut. 30,19).

Traseul marşului este următorul: Piaţa Unirii – str. Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie – str. Memorandumului – str. Petru Maior – Piaţa Păcii – str. Napoca – Piaţa Unirii. Pe lângă marşul propriu-zis, vor avea loc concerte, teatru, proiecţii pe o scena amplasată in piaţă.

Mai înainte de marşul propriu-zis, de la ora 9.00, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” de pe B-dul Eroilor nr. 10 se va celebra Sfânta Liturghie la intenţia ocrotirii vieţii umane şi în continuare, rugăciunea Calea Crucii, aşa cum este tradiţia în Postul Paştelui: de a păşi pe urmele lui Hristos care ne cheamă, „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu este bun şi povara Mea este uşoară.” (Matei 11, 28-30).

În plus, prin Scrisoarea Circulară Nr. 428/01.03.2013, Episcopul de Cluj-Gherla PS Florentin Crihălmeanu, a cerut preoţilor de pe întreg teritoriul Eparhiei ca Sfintele Liturghii din zilele de 23 şi 24, să fie celebrate cu intenţia de a promova sacralitatea vieţii umane, iar în cuvintele de învăţătură să li se vorbească credincioşilor despre demnitatea vieţii, cu argumente aduse pe baza unor documente de fundamentală importanţă: Donum Vitae (despre fertilizarea in vitro, inseminarea artificială, demnitatea embrionului), Humanae Vitae (despre viaţa de la momentul conceperii) şi Evangelium Vitae – Evanghelia vieţii, despre viaţa umană ca dar de la Dumnezeu.

Magisteriul Bisericii ne învaţă că viaţa fiecărei fiinţe umane e sacră de la momentul conceperii şi până la moartea naturală, fiind un dar al lui Dumnezeu. Suntem în anul 2013, An dedicat Credinţei şi ne reamintim de dorinţa Fericitului Ioan-Paul II, promotorul culturii vieţii, cel care ne avertiza despre pericolele ce ameninţă viaţa, familia şi pruncii” – menţionează documentul semnat de Episcopul de Cluj-Gherla. Sunt motive de maximă importanţă pentru a purta prin toate mijloacele (marşuri, spectacole, dezbateri, conferinţe), dar mai ales prin rugăciune, o luptă în apărarea vieţii.

Participarea la Marşul pentru viaţă este o invitaţie ce se face fiecărui creştin, cu atât mai mult cu cât „luni, 25 martie 2013, întreaga Biserică sărbătoreşte Buna Vestire – Ziua Vieţii, ziua în care „fiat„-ul Preasfintei Fecioare Maria deschide pentru umanitate dimensiunea speranţei într-o nouă perspectivă, cea a Întrupării, a Dumnezeului care îmbracă trup uman”.

V.S. – Biroul de presă
al Eparhiei de Cluj-Gherla

imagine