Celebrarea Zilei Mondiale a Tineretului în Eparhia de Cluj-Gherla

publicat la 11 aprilie 2013 în Ştiri

“Mergeţi şi faceţi ucenici toate popoarele” (cf. Mt. 28,19)

Sâmbătă, 6 aprilie: O zi frumoasă, o celebrare a tinerilor, bucurie a trăirii şi împărtăşirii iubirii lui Dumnezeu – Ziua Mondială a Tineretului, celebrată la nivel local.

Sâmbătă, au luat parte la acest eveniment un număr de 60 de tineri, plus însoţitori. Ne-am îmbarcat cu toţii în autocar, am început cu o rugăciune de dimineaţă şi am continuat cântând şi bucurându-ne împreună, ajungând la ora 10 în parohia din Tihău, unde pr. Puie şi câţiva credincioşi ne-au întâmpinat cu căldură. Liturghia a fost celebrată de un număr de 5 preoţi: pr. Radu Tălpălariu, responsabil cu Departamentul pentru Tineret al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Gheorghe Iacobhazi, protopop de Ileanda, pr. Sabin Brudaşcă din parohia “Sf. Gheorghe” (Cluj-Napoca), pr. Georgel Manea din parohia “Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Câmpeni şi pr. Remus Tegzeşiu din parohia “Înălţarea Sfintei Cruci” din Făget. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de doi tineri seminarişti de la Seminarul Eparhial, iar alţi câţiva tineri au acompaniat momentele muzicale cu ajutorul chitarelor. A fost un moment în care toţi ne-am unit în rugăciune şi ne-am încărcat spiritual pentru această zi.

Cuvântul de cateheză a fost ţinut de pr. Radu Tălpălariu, având la bază în primul rând Mesajul Papei Francisc din Duminica Floriilor. Pe ce s-a pus accentul aici a fost bucuria, suferinţa şi tinereţea (elanul acesteia), privite din perspectiva apostolilor, mesaj transmis şi de Benedict al XVI-lea: tinerii sunt cei care pot sa ajungă acolo unde Biserica nu poate ajunge, adică la cei care nu mai cred în valorile creştine . Fiecare dintre noi, botezaţi fiind, suntem apostoli – “Apostoli în lume trimişi”, atât acum 2000 de ani, cât şi astăzi. S-a mai subliniat, totodată, importanţa de a ne trăi fiecare clipă, fiecare moment al vieţii noastre în bucuria lui Cristos, aşa cum ne îndemna Fericitul Ioan Paul al II-lea. La finalul catehezei au fost lansate câteva întrebări la care noi, apostolii, suntem îndemnaţi să răspundem în fiecare zi: Cum îmi trăiesc bucuria? Cât de bucuros sunt în urmarea lui Cristos? Cum îmi înfrunt suferinţa, a mea şi a celorlalţi? Cât de mult elan am în urmarea lui Cristos şi în ajutorarea celorlalţi tineri?

După Liturghie, cât timp ne-am bucurat de un pahar de ceai cald şi o felie de cozonac, am constatat că vremea ţine cu noi. Ne-am ţinut şi noi unii pe alţii la poveşti până am intrat din nou în biserică pentru a împărtăşi câteva impresii despre ediţiile precedente locale ş internaţionale ale ZMT-ului. Ne-am îndreptat apoi spre Grădina Botanică “Vasile Fati” care s-a dovedit a fi inclusiv zoologică. Am vizitat împreună tot ce se putea vizita – de la cactuşi, sere, grădini japoneze la complexul acvaristic, căprioare şi porci mistreţi, întorcându-ne apoi într-un singur grup, pentru a cânta şi a ne mai încălzi puţin prin bansuri animate de tinerii grupului specializat de liceeni. Apoi am purces spre Grădina Zmeilor, al doilea obiectiv în această zi, pentru o aventură prin frumoasele formaţiuni în relief modelate de apă. Timp de o oră şi jumătate am avut timp să ne urcăm prin pădure, să vizităm peşteri, să ne căţărăm pe stânci pentru ca apoi să ne adunăm din nou pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru această zi, pentru a cânta şi a ne ruga împreună.

Pe drum înapoi o rază de Soare s-a arătat nouă pentru a încheia ziua într-o notă şi mai veselă decât era deja. Între poveşti si cântece, participanţii la această celebrare au împărtăşit, în urma experienţei de azi, impresii şi sugestii pentru următoarele întâlniri, dintre care redăm în continuare câteva:

 • A fost frumos, e bine că am fost împreună. Planificările sunt aproape imposibil de urmat întocmai, deci nu reproşez nimic organizării.
 • În această zi, chiar dacă vremea nu a fost tocmai frumoasă, m-am simţit tânără şi plină de energie. Prietenii m-au făcut să mă simt fericită, iar predica mi-a alinat sufletul. Mulţumesc. PS: Grădina Zmeilor a fost o adevărată aventură.
 • Pentru mine a fost cea mai frumoasă zi, într-adevăr plină de bucurie, alături de persoane minunate. Astfel de zile nu se uită uşor.
 • Această întâlnire ne-a dat curajul de a ne bucura în Domnul şi a parcurge drumul credinţei în calitate de apostoli în lume trimişi.
 • Super întâlnire… am avut multe de învăţat din aceste drumeţii… lumea e mare şi frumoasă. Mi-am făcut şi nişte prieteni noi, deci sunt super încântată că am venit.
 • Impresiile mele: lumea este foarte sociabilă, locurile vizitate au fost frumoase şi a meritat să îndur frigul, şi cu siguranţă aştept o a doua întâlnire.
 • Foarte fain! Vremea a ţinut cu noi. Propunere pe viitor: atunci când vizităm ceva obiectiv să facem mici grupuleţe şi să mergem împreună, poate pe categorii de vârstă.
 • Mi-a plăcut că am fost foarte bine aşteptaţi acolo la Tihău
 • Ieşirile sunt reuşite doar atunci când ai dispoziţia necesară de a recunoaşte că acolo unde 2 se reunesc în numele Domnului este şi el acolo. Întâlnirea a fost cu şi despre tineri, deci a ieşit bine. Felicitări
 • zi minunată! Aveam nevoie de o astfel de zi în care să simt bucuria şi compania unor oameni şi tineri minunaţi. Vă mulţumesc!
 • A fost cea mai frumoasă ZMT celebrare locală. Mi-a plăcut locul, era mai frumos dacă era cald, dar şi aşa a fost deosebit. Am simţit bucuria şi căldura celorlalţi participanţi. Iar asta ne-a făcut să simţim mai mult.
 • Sunt impresionat foarte plăcut de astfel de activităţi în care se îmbină ideal dezvoltarea credinţei şi în acelaşi timp a relaţiilor interumane cu mişcarea şi voia bună.
 • Astăzi a fost o zi minunată dăruită de Dumnezeu în care m-am simţit foarte bine.

via Cluj.ASTRU.ro

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *