PS Florentin a ţinut o cateheză despre icoane

Publicat pe: 16 aprilie 2013|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

În parohia greco-catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca, activitatea catehetică se întinde pe mai multe zile din săptămână: lunea se întâlnesc copiii ce se pregătesc pentru Prima Spovadă şi Prima Împărtăşanie; marţi copiii mai mici (preşcolari şi cei din clasele I şi II); vineri copiii din clasele III-VI; iar duminică adolescenţii (de la clasa a VII-a în sus) şi, o dată pe lună, şi adulţii. Pentru aceştia duminica aceasta, 15 aprilie 2013, a fost una specială: cateheza a fost ţinută de chiar Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu.

PS Florentin revine des şi cu plăcere în această parohie: în fiecare an pentru Prima Împărtăşanie, care are loc de regulă chiar de hramul parohiei, dar ocazional şi pentru cateheze. Dacă acum câţiva ani a participat la o cateheză cu copiii, anul acesta a dorit să asiste (în 17 februarie), iar mai apoi să susţină o cateheză în faţa grupului de adulţi. Şi dată fiind pasiunea sa pentru icoane, Episcopul a fost invitat să îi înveţe pe adulţii din grupul numit Antiohia cum să citească icoanele. La cateheză a participat şi pr. Ovidiu Lăpuşte, paroh.

Episcopul şi-a pornit cateheza de la semne şi simboluri, vorbind apoi despre scrierea antică şi evoluţia ei, pentru a ajunge apoi la icoane. A subliniat că icoana trece dincolo de limitele spaţiu-timp, a exemplificat folosirea culorilor şi a simbolurilor în icoane, a explicat tehnica perspectivei inverse, ideea din spatele proporţiilor şi disproporţiilor din scrierea icoanelor, vorbind şi despre descompunerea icoanelor în forme primare. S-a oprit în mod special asupra icoanei Rusaliilor, dat fiind că este hramul parohiei. Şi a încheiat îndemnând: „Meditând Cuvântul Scripturii, contemplând icoanele, celebrând misterul, la lumina harului sfinţitor, devenim şi noi mereu mai mult ‘icoane’, persoane capabile de dialog, de încredere, de bucurie, de caritate, de iubire şi de sfinţenie! Să facem totul A.M.D.G.!”

Episcopul de Cluj-Gherla a venit însoţit de dr. Daciana Chirilă, care a adus câteva icoane ale Fecioarei Maria, pe care le-a şi prezentat la sfârşitul întâlnirii. A rămas ca, într-o altă întâlnire, Episcopul să revină pentru a mai vorbi despre icoane, dar de data aceasta chiar în biserică, profitând de picturile de pe pereţi, dar şi să conducă un moment de rugăciune pornind de la o icoană, în faţa acelei icoane. Cateheza despre icoane a urmat catehezei despre veşmintele şi vasele liturgice (luna februarie), respectiv despre interiorul unei biserici răsăritene (luna martie).

imagine

imagine

imagine