20 de ani de la redeschiderea Liceului Greco-Catolic “Inochentie Micu”

publicat la 12 mai 2013 în Ştiri

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la redeschiderea Liceului Greco-Catolic “Inochentie Micu”, avem onoarea să vă invităm la Zilele Şcolii din 14 şi 15 mai 2013.

Programul zilei de marţi, 14 mai 2013:

 • Locaţia: Complexul Catedralei Martirilor şi Mărturisitorilor secolului XX din Piaţa Cipariu
 • Ora 9: Te Deum
 • Ora 10:
  • Cuvântul de deschidere al directorului Liceului (Aula Cardinal Iuliu Hossu)
  • Cuvântul PS dr. Florentin Crihălmeanu
  • Discurs istoric conf. univ. dr. Ana Sima
  • Intervenţie istorică prof. dr. Ciprian Rad
  • Mărturii ale foştilor absolvenţi ai Liceului
  • Agapă
 • Atmosfera va fi întreţinută de intervenţiile corului Liceului sub conducerea prof. Mirela Bumb (sr. Lucia)

 

Programul zilei de miercuri, 15 mai 2013:

 • Locaţia: Liceul Greco-Catolic “Inochentie Micu”, str. Moţilor, nr. 26
 • Ora 9: Sfânta Liturghie
 • Activităţi cultural-artistice

* * *

Data de 29 octombrie 1945 avea să marcheze un eveniment important, atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât mai ales pentru românii din Cluj-Napoca şi din împrejurimi, deoarece se deschidea o nouă şcoală: Liceul teoretic de băieţi român-unit, “Ioan Inochentie Micu-Klein”-Cluj. Eminenţa Sa, Episcop Dr. Iuliu Cardinal HOSSU, pe atunci Episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, a fost cel ce a trudit din greu pentru deschiderea şi inaugurarea acestei şcoli. După cum se ştie, anul 1945 avea să fie unul de grele încercări istorice pentru ţara noastră, pentru Transilvania în special, dar mai ales pentru urbea clujeană de atunci, datorită ocupaţiei sub care era. Or, tocmai în acel context istoric, când nu mulţi îndrăzneau să-şi afişeze românitatea, Episcopul Greco-Catolic de atunci dă dovadă de mare curaj şi dragoste faţă de ţara noastră şi faţă de oraşul Cluj, deschizând Liceul teoretic de băieţi căruia, din cauza persecutării românilor, îi va accentua apelativul de român-unit din titulatură. Episcopul Dr. Iuliu HOSSU punea deci această şcoală “în slujba poporului (român) iubit (…) şi robit” din acele vremuri, după cum spunea la deschidere. Trei ani mai târziu, vitregiile vremii au întrerupt cursurile acestei şcoli, în anul 1948, o dată cu arestarea Episcopului fondator, şi căderea ţării în dictatura comunistă, poporul român devenind din nou un popor “robit”.

Redeschis în anul 1992, după apusul regimului comunist, Liceul Greco-Catolic “Inochentie-Micu”, Cluj-Napoca, are astăzi 230 de elevi, numărul fiind în continuă creştere. Elevii sunt grupaţi pe două filiere: vocaţională şi teoretică şi pe două specializări: teologie greco-catolică şi ştiinţe sociale. De asemenea, şcoala mai are 18 cadre didactice calificate precum şi 6 persoane încadrate ca personal administrativ.

Liceul funcţionează pe principiul dublei colaborări Biserică-Stat, ceea ce presupune că statul impune programele de studiu pentru materiile studiat, asigură salarizarea întregului personal al şcolii, precum şi celelalte cheltuielile curente. Liceul Greco-Catolic “Inochentie Micu” este o şcoală acreditată de Ministerul Educaţiei din România, ceea ce presupune că absolvenţilor şcolii noastre li se oferă şansa ca, după absolvirea Bacalaureatului, să poată urma cursurile oricărei instituţii de învăţământ superior, din ţară sau străinătate.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *