Pelerinajul tradiţional la Sighet, mărturie de credinţă a generaţiilor de ieri şi de azi

publicat la 13 mai 2013 în Ştiri

În Anul dedicat Credinţei, pe o vremea foarte frumoasă dar şi călduroasă, mii de pelerini de la Bucureşti, Iaşi, Blaj, Cluj, Oradea, Satu-Mare, din alte părţi, mai ales din întregul Maramureş, au fost prezenţi sâmbătă, 11 mai 2013, la Pelerinajul Tradiţional la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei. Ca în fiecare an, în această zi din luna Preasfintei Fecioare Maria, s-a făcut aici pomenirea martirilor şi mărturisitorilor Bisericii Catolice şi Greco-Catolice, a opozanţilor regimului comunist care au murit la închisoarea din Sighet, pelerinii şi Ierarhii unindu-se în rugăciune şi aducând totodată laudă lui Dumnezeu pentru darurile Sale, invocând mila şi îndurarea Sa peste Biserica şi peste ţara noastră.

PF Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, Arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano, Nunţiul Apostolic în România şi Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi Republica Moldova, au participat la procesiunea de la Muzeul Memorial Sighet până la „Cimitirul Săracilor” urmată de Sfânta Jertfe Liturgică. Celebrarea Sfintei Liturghii s-a desfăşurat în cimitirul unde odihnesc şi Episcopi catolici ce şi-au dat viaţa pentru credinţă în închisoarea din Sighet, în timpul prigoanei comuniste: Valeriu Traian Frenţiu, Episcop greco-catolic de Oradea; Ioan Suciu, Episcop greco-catolic, Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş; Tit Liviu Chinezu, Episcop greco-catolic; Anton Durcovici, Episcop romano-catolic de Iaşi.

Din Eparhia de Cluj-Gherla s-au alăturat Episcopului eparhial Florentin zeci de preoţi, mulţi însoţiţi de grupuri de credincioşi, persoane consacrate şi reprezentanţi ai diferitelor asociaţii, precum Reuniunea Mariană, AGRU şi în mod special tinerii din ASTRU care au venit în număr mare, pentru a primi în suflete binecuvântarea acestor locuri sfinţite de sânge de eroi şi martiri. La începutul Sfintei Liturghii, PS Vasile Bizău, Episcopul de Maramureş şi gazda evenimentului a salutat Înalţii Ierarhi, preoţii, persoanele consacrate şi pe toţi pelerinii, în mod deosebit pe Membrii Acţiunii Catolice din România. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei din Oradea.

În cuvântul de învăţătură, PF Cardinal Lucian a evocat memoria mărturisitorilor greco-catolici cei care „au unit cerul cu pământul”, cei care „nu au trăit aprinzând doar o lumânare, ci devenind ei înşişi lumânări aprinse de iubire”. „Noi, astăzi am venit aici pentru a contempla, a venera şi a lua aminte, pentru a învăţa să facem şi noi la fel”, a subliniat Preafericirea Sa. „Fraţii şi Ierarhii noştri de la Sighet şi din alte părţi, au împlinit întru totul cuvintele Mântuitorului de la Cina cea de Taină «Aceasta să o faceţi spre pomenirea Mea» (Lc 22,19). Frângând zilnic pâinea, ei au devenit pâine frântă, jertfind Trupul Domnului, s-au îndumnezeit, devenind jertfă ei înşişi, frântă şi împărţită pentru semenii lor.”

Totodată, s-a amintit faptul că în ziua următoare, duminică, „Biserica Catolică o sărbătoreşte pe Maica Sfântă de la Fatima, unde, în 1917, anul apariţiilor, noi eram deja prezenţi în cuvintele şi în lacrimile ei, atunci când vorbea de pericolul ca Rusia să îşi răspândească erorile peste tot în lume. În anul 1948, efectele acestor erori am început să le simţim în mod concret şi noi înşine, însă Ierarhii noştri, preoţii, călugării, călugăriţele, credincioşii ştiuţi şi neştiuţi, toţi cei ce au devenit acest «minunat antimis» pe care noi celebrăm Sfânta Liturghie, aveau sufletele pregătite. Lumina Învierii le lumina viaţa şi întunericul nu a putut să îi cuprindă, au zâmbit morţii, nu cu resemnare sau cu stoicism, ci cu cântarea de biruinţă în inimi: Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le„.

În încheiere PS Vasile a mulţumit Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Eminenţei Sale Javier Lozano, autorităţilor locale, Primăriei Sighet, Jandarmeriei, Poliţiei şi tuturor celor care s-au implicat şi în organizarea evenimentului, tinerilor din SCUT, preoţilor din Protopopiatul Sighet, Părinţilor Franciscani, Surorilor din Congregaţia Maicii Domnului. A mulţumit, de asemenea, tuturor celor „care astăzi aţi venit cu un gând, aici, la Sighet şi îi cerem Tatălui ceresc, ca gândul vostru să înflorească şi să dea rod însutit, ca El să fie mereu o mărturie a puterii credinţei, a Jertfei şi a Învierii Domnului”.

Într-un mesaj transmis de la Sighet, prin intermediul Postului „Radio Maria”, PS Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla a evocat la rândul său exemplul mărturisitorilor credinţei pentru noi, cei de astăzi, mai cu seamă exemplul credinţei lor în Dumnezeu, credinţă care a fost mai puternică decât viaţa umană. „Suntem în Săptămâna Luminilor în care Raiul este deschis, în care puterea învierii naturii trebuie să ne aducă aminte că şi noi am primit prin botez aceeaşi putere, a Învierii. De aceea, cu sufletele deschise, privind spre înălţătorul exemplu al mărturisitorilor, să pornim şi noi în pelerinajul pământesc al vieţii noastre.” Referindu-se la Procesul de beatificare a Episcopilor morţi în faimă de martiri sub regimul comunist, PS Florentin a invitat în primul rând la rugăciune pentru beatificarea lor, dar şi la rugăciune către aceştia, ca puternica lor mijlocire să se facă cunoscută chiar prin intermediul unor miracole.

De asemenea, chipurile, modelele martirilor şi mărturisitorilor credinţei trebuie să fie aduse în faţa generaţiilor de azi, să fie prezentate tuturor tinerilor, în şcoli, în seminarii, în cadrul unor conferinţe, simpozioane, pentru a fi cunoscuţi şi apreciaţi şi atunci când acest lucru se va întâmpla, prin voia lui Dumnezeu procesul de canonizare va putea să fie dus la bun sfârşit – acest lucru depinde de fiecare credincios din Biserica Catolică şi Greco-Catolică. Pelerinajul la Sighet a deschis, în acest an, Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER), care se va încheia marţi, 14 mai a.c., lucrările desfăşurându-se la Baia Mare.

V.S.-DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *